Връщайки лентата две седмици назад, когато юли връхлетя разточително с походката на джентълмен в костюм от лен, софийският фестивален сезон бе вече в разгара си. Това обаче не можеше да ме разколебае да положа старта му ден след Джулай морнинг с двудневен дръм енд бейс пир. И ако системата „трансцендентални звуци - пуканки - хипарски изгрев“ не е в тайните копнежи за лятно безгрижие на всяка новоизлюпена майка, то не знам кое е.

Един от най-чаканите фестивали тази година HippieLandia Music Festival (1-2 юли) заслужи своята „минутка“ слава и ето защо с предстоящото ревю накланям везната в негова полза. Силно се надявам музикалната концепция, с нестандратната си локация и разнородна интернационална среща на артисти, да се превърне в ежегодно провеждан европейски фестивал.

Самото събитие се проведе в парка до езерото на Летище София, залагайки на сериозна техно програма с някои от най-актуалните имена на елетронната музика. Сред хедлайнерите на събитието бяха исландската банда GusGus и британското диджей дуо Gorgon City, плюс Netsky, Black Sun Empire, Dax J - малка част от артистите, които ни държаха на крака цели две парти нощи.

Първите  акорди от дебютното издание на HippieLandia се чуха още в 21:00 часа, но същинската лудница на main stage-a започна малко по-късно. И то, с Funkware. С нов албум и танцувална liquid funk селекция, българинът определено беше перфектен за подгрявка на Netsky. Белгиецът също представи чисто нов албум, озаглавен III, и раздвижи малкия амфитеатър в типичен hospital стил. A селекцията? Щедра – от trap, grime и dubstep, през RnB, reggae, dancehall, до garage и стабилно сomplextro. Програмата продължи с авторския космически сет на CООН & Avigeya - една наистина успешна бг колаборация, която остави многобройните чуждестранни посетители на феста с „уау!“ физиономии.

Screen Shot 2016-07-17 at 2.07.27 PM

Още по светло сцена 2 приветства холандеца Jan van den Boogard (JVDB), а веднага след него минималистичното звучене на Riddimbox вдигна хайпа на публиката с още едно ниво. Елегантни техно звуци представи и аржентинецът Jonas Kopp, чийто край беше точният преход към сета на Dax J. Сутрешното закриване на родните артисти Birben и Stephan Panev внесе по-агресивен вайб и автентичен техно послевкус.

Пионерите в drum and bass жанра Black Sun Empire представиха на HippieLandia взривяващ сет. Холандският проект дойде на фестивала само с един от артистите си и едно от МС-тата в състава на собствения си лейбъл Blackout - Multiplex. Проблемите със звука от началото на шоуто със сигурност не му попречиха да покаже про качества с микрофона или да се развилнее сред публиката. И вместо да отстъпи място на Phirah, който трябваше да закрие първата част на феста на тази сцена, холандското MC подкрепи цялата му селекция.

Screen Shot 2016-07-17 at 2.06.28 PM

Вторият ден от фестивала започна с готини бийтове и синтезатори от Мелформатор. Познатият аудио-визуален колектив от Пловдив заби на основната сцена и подготви атмосферата за предстоящата мистериозна селекция на Her Voice Over Boys. HVOB и този път не изневериха на стила си и се появиха заедно с барабаниста, който ги придружава на лайв изпълненията. Австрийското електро дуо представи нов трак, а мистиката в глас на Anna Müller буквално се разля върху публиката. Последваха царете на меланхоличната електроника и стегнатите ню диско бийтове GusGus, които се завърнаха у нас след жестокия си концерт преди две години. Исландците навлязоха в сета със серия хитове от албумите Mexico и Arabian Horse, макар и в ограничен до трима състав - Biggi Veira, Daníel Ágúst Haraldsson и Högni Egilsson. Провокативно сценично присъствие, кристален звук, инструментали, плюс големи дози electronica, trip hop и downtempo.

Screen Shot 2016-07-17 at 2.05.37 PM

Популярното в радиоефира диджей дуо Gorgon City също беше в редуциран състав. Matt Robson-Scott заложи на качествения клубен UK garage house, но се чуха и някои от комерсиалните хитове на британските феномени, като "Imagination", "Ready for Your Love", "Saving My Life".

Междувременно, на малката сцена на HippieLandia последва сериозен drum and bass лайнъп, а откриването направиха Uncle Billy & Julydrummer с аудио-визуалния си проект DJ Drumset Visions. Двамата артисти показаха страхотен синхрон, който съвпадаше с ротацията на предварително планираните ефектни визуализации. Следващ на ход беше Danny Boy от Piranha. Той спомогна за разнообразяването на сета на DJ Sava, който от своя страна беше заложил на доста трап и бас звук. Към края на сета си артистът на Camp Sessions остана сам, а Danny Boy се оттегли от сцената. Смяната на темпото му с по-чиста  dnb селекция подгря публиката преди изявата на емблемите DC Breaks. След тях neurofunk тенденцията продължи и L 33, чиято селекция (освен представянето на новия албум Karate LP) покри до голяма част траковете на DC Breaks. Честта да закрие първото издание на HippieLandia се падна на ENEI, който въпреки позицията си на хедлайнер, се справи блестящо в сутрешните неделни часове. Руснакът предложи разнообразна dnb селекция, включваща както минималистични, така и вокални парчета.

Освен музикалното оформление, организаторите бяха подготвили и разнообразни активности за гостите на фестивала – въртележка със синджири, стрелба с мишени, както и търкаляне със зорб (бел.ред. голяма прозрачна сфера с вътрешна камера). Голяма усмивка и за жетонната система (под формата на бирени капачки), благодарение на която хипи феновете можеха да закупят напитки от бара или захарен памук. За още по-фестивално настроение в европейски дух.

заглавна снимка - Contemporary bohemians

Автор

Мирела е една млада мамасита, която ще ви очарова, усмихне и възхити, щом веднъж осъществите допир с леко шантавото й, но много симпатично "аз". Ако искате да я зарадвате, подарете й самолетен билет до Испания, а тя знае какво да прави от тук нататък.

Напишете коментар