Проектът “Три3ависим” се проведе за осми път в София с три танцови миниатюри, които изследват отделния индивид, обществото и крехката и комплексна връзка между тях. Танцов център Derida бе хост на събитието, което се радваше на колосален успех и бурни овации.

Ще започнах от там, че пърформанс арт-а е доста сложен за разбиране от масовата публика - прекалено абстрактен е и се нуждае от дълбоко вглеждане в собствената душа и в индивида като цяло, за да бъде разбран смисълът му. Аз също намерих за предизвикателство откриването на цялостната същност на инсталациите и за целта на цялото това представление. А може би грешката ми е именно в това да търся смисъл в абстракцията - обяснение за това, което е нищо повече от емоция и изживяване.

MINDFUCK на Любомир Икономов изследва човека в затвора на собствения си ум. Проектът цели да провокира размисъл върху темата за общуването. Човешките отношения са в центъра - индивидът, който диалогира с другите, както и със самия себе си. Той е заобиколен от хора, информация блика от всеки ъгъл, обърква се, губи се, а после започва да търси отговори, нови изживявания, контакти, близости. В тази инсталация човешкото тяло се превръща в платно, а движенията са рисунък и заедно с аудио-визуалните техники създават едно неповторимо усещане за това какво е да се загубиш, да се откриеш и да разбереш защо всъщност това изпълнение носи това име.

ПРАЗНОТА на Филип Миланов и Валери Миленков ни запознава с желанието на индивида да се отдели от обществото, да се освободи от оковите на обществените норми и личността да възтържествува над масите. За мен ПРАЗНОТА бе по-скоро разказ в настоящето за трудностите на човек да се докосне до другите; за това да искаш да намериш близост, но ти самият да се дърпаш назад и да не можеш да излезеш от черупката си, колкото и да опитваш. Пърформънсът, естествено, е свободен за интерпретация, което го прави още по-уникален и индивидуален.

СТУД на Стефания Георгиева бе една наистина паметна миниатюра. Тя е създадена по разкази и спомени на хора, оцелели трудовъзпитателните лагери в България през миналия век и си поставя за цел да анализира човешката душа в дълбочина с всичките й тъмни ъгли. Темата е отчуждението като във фокуса е жестокостта и борбата за живот, водена от емоции, чувства, спомени. СТУД е изследване на душата както по време на съзнателния живот, така и след смъртта. Докато човек преминава от едно състояние в друго, воден от съзнанието си, тихата песен на изстрадалия индивид се носи тежко във въздуха, докато не се изведе на показ телесната и душевна голота.

Проектът Три3ависим едно наистина интересно нещо, което човек трябва да изпита. Макар и да не бъде разбран напълно, този танцов спектакъл ще достигне поне някое кътче от мозъка и ще остави една абстракция там, която да бъде развита. А това става най-добре чрез разговор, затова горещо препоръчваме да посетите следващото издание на събитието с приятел. Кой знае - може пък и да ви допадне нестандартното поднасяне на една различна идея.

Автор

Мечтател по душа, който обича пътуванията, джаза, хубавата храна и изкуството във всичките му форми. Оценява добрите филми и красивите неща в живота. Живее, за да твори.

Напишете коментар