"Светулкови вечери" е събитие, което отговаря прекрасно на изящното си име. Посетих го с огромно любопитство, водена от любовта към кулинарията и макар че бях сигурна, че ме очакват необичайни вкусове, все пак останах изненадана. Приятно изненадана, редно е да подчертая.

Присъствах на вечеря, дело на Шеф Георги Бойковски. Той е млад, талантлив, работил е в ресторант със звезда "Мишлен" и въпреки това леко се дразни, когато този впечатляващ детайл от биографията му бива изведен на показ. Повече за професионалните му успехи можете да прочетете тук, а аз ще ви разкажа за неговите ястия, които имах честта да опитам.

Вечерята бе посветена на традиционната българска кухня, но интерпретирана по модерен начин. И когато говорим за традиционно и типично българско, няма как да пропуснем шкембето. То обаче не беше поднесено под формата на добре познатата ни чорба, а като емулсия от запръжка, прах от оцет с хайвер от чесън. И колкото и да звучи странно, всъщност беше невероятно вкусно.

Петстепенното меню продължи с Несебърска салата, направена от маринована каракуда, “Aguachili” от рибка. Събитието далеч не представляваше тиха дегустация, нарушавана от подрънкването на прибори обаче. Водещ беше неговият организатор Фифика Георгиева, която непрекъснато задаваше въпроси на Шеф Георги Бойковски, както и предоставяше възможност на гостите да направят същото. Така например научихме, че е много важно отделните ястия да не се поднасят през голям интервал от време, тъй като човек най-просто казано, всяко едно забавяне може да доведе до загуба на апетит.

Нямаше такава опасност при светулковата вечеря обаче. Навреме получихме и третото ястие, което представляваше телешки език от коприва, домашна извара, пачи крак и туршия от синап. Тук е моментът да спомена, че всички кулинарни изкушения бяха сервирани под акомпанимента на няколко забележителни вина от винарска изба "Рупел". Ако все още не сте опитвали тяхната съвършена "Tamianka", с две ръце ви препоръчвам да го направите. Обещавам ви, че няма да останете разочаровани.

Четвъртата изненада от Шеф Бойковски беше агнешко по гергьовски, чиято рецепта бе съставена от каракачанска овца, дроб сърма, зелена салата, крокмач. Ако се чудите какво е крокмач, веднага разяснявам: деликатес, приготвен от овче мляко, издоено в конкретно време в края на лятото.

Десертът, който бе завършекът на тази прелюбопитна вечеря, бе любимата на много хора скаличка, но в съвременен аранжимент от шоколад + лакто-ферментирали манатарки, свински пуканки, боровинки и борче. И да, наистина беше изключително вкусен.

По време на събитието научих, че съвсем скоро Шеф Георги Бойковски ще отвори вратите на свой собствен ресторант в София. Надявам се интересните предложения, които опитах по време на Светулковите вечери, също да намерят място в менюто му, защото определено заслужават още повече внимание.

А ако съм успяла да разпаля любопитството ви, можете и вие да посетите някои от вълшебните вечери, които винаги са с различни гости и теми. Така например следващото такова е посветено на темата "От Балканите до Ориента. Средиземноморска кухня", а кулинарните арии ще се случват под дирижирането на Шеф Севда Димитрова - победителката от сезон 2 на Master Chef. Датата е 17 май, а мястото отново е кухнята на Show How TOMEKO.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар