Маутай байджо: представяме ви китайската национална напитка


Байджо е най-популярната спиртна напитка в Китай, наричана още китайска водка заради високия си алкохолен градус (обикновено между 35 и 60о). В буквален превод означава бял алкохол, бяло вино – в Китай дори и спиртните напитки се наричат вино.

Традиционно китайската байджо се дестилира от сорго, често в комбинация с пшеница. Интересен факт е, че байджо е най-продаваната категория спиртни напитки в света, редом с уиски, водка и коняк. Произвежда се от преди повече от две хилядолетия в Китай, като придобива особена популярност около II век сл. н. е., а истинското си развитие в напитката, която познаваме нас днес, достига с изобретяването на съвременната дестилация, в средата на XV век по времето на династията Цин.

Най-популярната марка байджо е марката Маутай, която носи името на планинския град Маутай в провинция Гуейджоу в югозападен Китай. Традиционно провинцията е била известна с множеството малки производители на байджо, които след учредяването на Народна Република Китай се обединяват в една единствена държавна фирма - Kweichow Moutai. Маутай байджо в момента има статут, който може да се сравни с Коняк във Франция. Единствено продуктите произведени в града могат да носят името Маутай.

Маутай е символ на качество и престиж, от десетилетия това е националната напитка на Китай и вече се разпространява в над 100 страни по света, заради своя несравним вкус и аромат. В началото на 2017 година Kweichow Moutai надмина по пазарна капитализация Diageo, а Маутай се превърна в един от най-ценените марки алкохол, изпреварвайки брандове като Johnnie Walker, Hennessy, Jack Daniel’s, Smirnoff и Bacardi.

Маутай се консумира на стайна температура преди, заедно с храната, но и след това. Сервира се в малки чашки, колкото напръстник – 15 мл. При наздравица е редно да изпиете цялата чашка, в израз на уважение към домакина. Трябва да държите чашката в основата с две ръце и винаги да се стремите вашата чашка да е разположена по-ниско от тази на домакина. А в наши дни Маутай се пие по света и на шот в бара, като коктейлите с богатата на вкусове напитка също стават все по-популярни.

Маутай е с изключително комплексен характер. В сложните процеси на ферментация и отлежаване играят роля разнообразни фактори, сред които планинската вода, въздухът и климатичните особености. Според специалистите в процеса участват близо 2000 специфични микроорганизми, характерни единствено за градчето Маутай. В Маутай ще откриете много плодови нотки, аромати на круши, сливи, праскови и типичен соев вкус и аромат. Маутай е най-добрият избор на напитка за съчетаване с пикантна китайска и азиатска кухня.

Награди

1915 United States Panama World Expo, Gold Award

1985 International Food Tourism Competition, Jin Gui Ye Award 

1986 Paris International Food Fair, Gold Award

1986 Хong Kong Asian Star Packaging Award 

1987  Hong Kong's Third World Advertising Conference, China's Export Advertising Award

1989 Beijing International Expo, Gold Award

1991 Beijing International Expo, Gold Award

1992 American International Wine Competition, Gold Award; Hong Kong International Food Fair, Gold Award; Tokyo International Wine Fair, Gold Award; Paris "World Star" International Packaging Award

1993 Bordeaux Wine Spirits Exhibition, Special Award

2005 International Water Resources Protection Outstanding Contribution Award, International Certification Network and China Quality Certification of Excellence Management Award

2012 World Spirits Competition, Gold Medal

2013 Global Performance Excellence Award 

2014  Concours Mondial de Bruxelles, Gold Award

2015 Concours Mondial de Bruxellesbig, Grand Gold Medal, San Francisco set 12th of November as Maotai Day

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни