Здравословното хранене набира все по-голяма популярност у нас и това може само да ни радва. Наблюдава се например тенденция как голяма част от майките предпочитат сами да приготвят пюретата за своите отрочета, но далеч не се ограничават да правят това само в бебешкия им период. Защо обаче да наблягаме върху здравословните храни, когато те са само за децата ни? Не можем ли да приготвяме вкусни и полезни неща също и за себе си?
Книгата “Пробиотични напитки с превъзходен вкус” от Джулия Малър (издателство “Вдъхновения”) ни предлага точно такава възможност. В нея има над 75 рецепти за напитки с наистина превъзходен вкус и най-важното: които са полезни за здравето ни!
За наше улеснение, още в началото е поместена страница с приблизителни мерки, които да са ни от помощ в изпълнението на рецептите, както и списък от пособията, нужни за направата на напитките.

В книгата подробно е описан здравословният ефект от приема на пробиотични напитки, както и какво представлява самият процес ферментация и как да си приготвим сами здравословните напитки в домашни условия.
За начинаещ в кухнята може да звучи леко стресиращо и сложно, в първия момент и аз не бях сигурна, че ще се справя. Всъщност книгата ни улеснява много, тъй като ни прекарва през всяка стъпка от този иначе сложно изглеждащ химичен процес.
Ако сте имали село и любима баба, то със сигурност сте я наблюдавали как приготвя домашно кисело мляко. То е най-популярната пробиотична храна в България и може би е най-лесно за направа. Един от разделите в книгата е посветен именно на него.
Разбира се, освен основното “скучно” кисело мляко, което всички познаваме, има рецепти за още изкушения. Защо да се ограничаваме само с айрян?! Аз реших да изпробвам три от рецептите с него и трябва да ви кажа, останах изключително доволна.
А бонус към здравословния начин на живот е, че ще получите и страхотно ухаеща кухня!
Другият плюс от книгата и домашно приготвените пробиотични напитки е цената. В готов вид те излизат по-скъпо, а нищо не може да се сравни с удоволствието да приготвиш бюджетни и полезни вкусотии вкъщи.
През лятото има най-различни плодове и зеленчуци, с които да разнообразим храненията си. Тъй като в България има още три сезона обаче, в книгата са поместени подходящи рецепти за всеки един от тях. А преди всяка рецепта има кратко описание за напитката, която сте избрали да пробвате.
Други рецепти, които аз изпробвах, бяха с кефир, както и една с праскова, и една с боровинки. Нито една не ме разочарова!
Моят личен фаворит от напитките, които опитах до сега, е Кефир с мед и праскови, защото това е и любимият ми плод. За него са нужни 3 зрели праскови, 2 супени лъжици мед и 2 чаши кефир, който приготвих сама, благодарение на поместените в книгата рецепти. За да приготвите напитката, всички продукти се блендират до хомогенна смес.
Този кефир е и основа за крем смути, за което е нужно само да добавите още една праскова и половин чаша бадемово мляко. Препоръчвам да опитате сами този вълшебен и здравословен вкус.