Трябва наистина да си живял под някой камък или изобщо да не се интересуваш от сериали, за да си пропуснал Money Heist (La Casa de Papel) - култовата испанска драма и една от най-успешните продукции на Netflix изобщо. И преди сме говорили за готино испанско съдържание в най-голямата стрийминг платформа, но ако говорим за мащаби, създаденият от Алекс Пиня сериал е съвсем друга бира.

Разгръщайки се в няколко взривоопасни сезона, Money Heist проследява внушително амбициозен обир (или по-точно - обири), извършен от екип професионалисти, ръководени от гениален лидер, наричан "Професора".

Зрителите харесаха сериала не само заради бързото му темпо и отличен сценарий, но и заради развитието на различните персонажи. В един момент несъзнателно и започваш да "викаш" за тях, дори свързвайки стремежите им с легендата за Робин Худ. Сещаш се, нали? Да вземеш от богатите, в случая - държавата, за да компенсираш всяка несгода в живота си до този момент.

Money Heist има рейтинг 8.2 в IMDb, а в актьорския състав блестят имената на Урсула Корберо, Алваро Морте, Итсиар Итуньо, Педро Алонсо, Мигел Еран, Хайме Лоренто и др.

А ако вече си приключил с тази съвременна испанска класика и вече се чудиш какво подобно да подхванеш, даваме ти седем на брой предложения, с които да запълниш дупката. Да, може в някои от тях да не става дума точно за обири, но пък вайбът е подобен и смятаме, че няма да останеш разочарован.

Lupin

Лупин

В един момент френският сериал Lupin се нареждаше на трето място в класацията за най-успешни международни продукции на Netflix, оставайки единствено зад Squid Game и Money Heist. Сюжетът проследява протагониста Асане Диоп, вдъхновен от култовия френски персожан Арсен Лупин. Диоп е крадец от най-високо ниво, поставил си амбициозна цел - да отмъкне практически безценна огърлица от Лувъра.

Във всичко това обаче се крие и предистория. Преди 20 години бащата на Асане е погрешно обвинен, че е откраднал огърлицата от клана Пелегрини, което практически проваля не само него, но и семейството му. Сега, вече пораснал, Асане Диоп решава да си отмъсти.

Lupin е страхотен европейски трилър с неочаквани обрати, който със сигурност ще ви остави на нокти във всеки един по-напрегнат момент.

Ozark

Озарк

Марти Бърд е брилянтен финансов консултант, който, поставен в ситуация на живот и смърт от недобросъвестния си съдружник, се съгласява да "пере" парите на втория по големина наркокартел в Мексико. Пътят отвежда Марти и семейството му в района на езерото Озарк, където подобна амбициозна цел изглежда, меко казано, трудна. Марти Бърд обаче няма избор, освен да опита, ако иска той и близките му да не се окажат в ковчег.

Ozark е изключително стойностен сериал, който с времето се утвърди като един от най-харесваните в Netflix, спечелвайки си асоциации с класиката Breaking Bad заради участта на главния герой. Специално внимание обърни на начина, по който се развива и персонажът на Уенди - съпругата на Марти, която показва неподозирани черти от характера си.

Sky Rojo

Sky Rojo

Ако си истински фен на Money Heist, то вероятно искаш да видиш и повече от неговия създател Алекс Пиня. И една от опциите за това е турбулентният Sky Rojo, който също доказва, че испанските продукции могат да си съперничат с тези от САЩ и Великобритания.

Sky Rojo разказва за три проститутки, които решават, че заслужават повече от живота и бягат от своя сводник. Което, както се досещате, може да доведе до сериозни проблеми. В шоуто ще видите немалко сцени със секс и наркотици, което вероятно е пречка да стане толкова мейнстрийм колкото Money Heist, но определено си заслужава, ако търсите нещо подобно - нещо диво и лудо.

Breaking Bad

В обувките на Сатаната

Е, тук вече наистина трябва да си живял на друга планета, ако поне не си чувал за Breaking Bad, известен у нас с абсурдното "В обувките на Сатаната". Тук Брайън Кранстън прави толкова брутално добра роля, че самият сър Антъни Хопкинс му пише писмо, за да го поздрави.

Историята в Breaking Bad се фокусира върху най-обикновения учител по химия Уолтър Уайт, който научава, че е терминално болен от рак. Осъзнавайки, че почти няма какво да остави на семейството си, за да преживява, Уолтър решава да използва познанията си по химия, за да "готви" най-добрия метамфетамин в страната. С времето той и партньорът му Джеси Пинкман стават толкова добри в това, което правят, че се превръщат в едни от най-големите играчи на американския наркопазар.

В сериала има практически всичко - силно развитие на героите, морални дилеми, брутални моменти и т.н. Спинофът Better Call Saul също впечатлява с качеството си, развивайки се в същата вселена като оригиналния сериал.

Prison Break

Prison Break

Класика от вече далечната 2005 година, Prison Break се превърна в истински феномен по време на дебюта си. Основният протагонист в сериала е гениалният Майкъл Скофилд, който умишлено извършва престъпление, за да влезе напълно доброволно в строго охраняван американски затвор. Причината? За да избяга от него впоследствие, заедно с брат си, който излежава присъдата си.

Татуирайки цялото си тяло със схема на затвора, за да улесни бягството си, Скофилд се изправя пред редица предизвикателства, създавайки перфектния план за действие. В същото време зрителите остават завладяни от динамиката на "затворническия" живот, а както можеш да се досетиш, скандални персонажи в него не липсват.

Имай предвид, че Prison Break има и един напълно излишен допълнителен сезон, заснет години след края на шоуто, който по-добре да го нямаше, но това е друга тема на разговор.

Kaleidoscope

Kaleidoscope

Удивително талантливият Джанкарло Еспозито блести и в сериала Kaleidoscope, където, подобно на Money Heist, нещата отново опират до планове за твърде амбициозен обир. И по-конкретно - обир на стойност 7 милиарда долара.

Както обаче често се случва, когато работиш с хора, плановете са трудно осъществими заради фактори като предателство и алчност. Любопитен факт около сериала е, че сериите не вървят последователно, т.е. - можеш да гледаш който и да е от епизодите по всяко време, наслаждавайки се на различна перспектива върху случващото се. Това от своя страна означава, че можеш да си сглобиш цялата картинка по различни начини, в зависимост от това в каква последователност си изгледал сериите. Яко, а?

Heist

Heist

Представен в каталога на Netflix през 2021, Heist е документална поредица в шест епизода, представяща историите на съвсем реални обири, извършени от истински личности. Благодарение на документалката, всички можем да добием представа не само как са се извършили въпросните обири, но и какви са мотивите на хората, стоящи зад тях. За всеки обир са отредени по две серии, което позволява на създателите на продукцията да вникнат още по-задълбочено в материята.

Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар