Приемам го за естествена човешка черта. Виждаш някакъв хайп, който е завладял голяма част от хората, най-вече младежи, чувстваш се поздразнен по някаква причина и включваш хейт режима на бойна готовност, за да излееш възмущението си, най-често използвайки трибуната на социалните мрежи. Преди това не забравяш да си сложиш бронята, да наостриш словесния си меч и да нахлупиш варварския си шлем с два големи рога отгоре. Вдигаш знамената и се почва.

Окей, дразниш се. Разбирам. Само че забравяш, че е също толкова дразнещо и за останалите постоянно да мрънкаш за нещо, което дразни теб самия. Случва се всяка година, когато дойде Хелоуин. На някои хора нещо просто им прещраква в главата, стават страшни националисти и въстават срещу тия глупави чуждопоклонници, дето се маскират като хахави и наводняват улиците. Срамота!

А пък онези, същите хора, както вече споменахме - най-вече млади такива, искат просто да се позабавляват. Страшен проблем. Ама не било български празник. Пак страшен проблем. Имали сме си кукери. Обличайте се като кукери, бъдете българи! Иначе сте чуждопоклонници. Предатели!

Аре стига вече. Понякога наистина почва да ми се повръща от този натрапчив псевдонационализъм, който ми дава насоки какво да правя, какво да говоря, какво да мисля и т.н. Хелоуин е един ден в годината и няма да стане нищо фатално, ако младите хора се маскират и се позабавляват за една вечер. Стига се живели в някаква капсула, криещи се зад маската на криворазбрания национализъм, който отрича всичко извън 111-те хиляди кв.метра площ на България. Живеем в XXI век, а толкова много хора все още измерват всичко по отношение на държавни граници. Подобно на онази приказка, че за българина светът свършва пред прага на входната му врата. Жалко.

Ако трябва да следват собствената си логика, т.нар. националисти не трябва да гледат западно кино, да слушат западна музика или да четат западна литература. Как му се викаше на това, момент да се сетя - комунизъм? Тоталитаризъм? Важен ли ви е терминът в случая? Аз все си мисля, че онези 50 години ни стигат, вие какво ще кажете?

Светът се развива с бързи темпове, а ние сякаш винаги изоставаме с една идея зад останалите. Ако преди поне си имахме оправдание, измерващо се в петвековна тегоба, сега можем да се сърдим единствено на себе си. Че сме толкова тесногръди и капсулирани, затворени в собственото си “аз” и правейки такъв голям проблем от факта, че видиш ли - децата искат да се маскират и да се позабавляват. В един-единствен ден от годината.

Моите деца ще празнуват Хелоуин, стига да пожелаят. И това няма да означава, че няма да обичат България и българските обичаи. Защото двете неща не се самоизключват. Излезте от капсулата и вижте света около вас. Повярвайте ми, може да бъде много по-цветен.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар