„Ами ако...?“ е най-коварният въпрос, който всеки някога си е задавал, напълно наясно, че няма как да намери отговор. Затова в най-добрия случай си харесваме сносна хипотеза и я приемаме за чиста момента, пък и кой може или е в правото си да възрази? Ако имаше съзтезание по безмислено гадаене, сигурно България щеше ако не да води, то поне да е в първите десет.

Христо Раянов вдига завесата над българската народопсихопатия и човърка по най болезнените ни комплекси и въпроси – от България на три морета, до футболните ни страсти и вопли, през комунизма и чак до Есил Дюран.

„Ами ако? България на три морета“ (Истини за българската народопсихопатия), изд. Софтпрес, е втората му книга, в която се редуват текст и рисунки, дело на сатиричния художник Христо Комарницки.

Ако имаше жълта преса преди 100 години? Ами ако Роналдо беше българин? Ако глаголицата и кирилицата не бяха създадени? Ако Паулу Коелю беше написал „Дядо вади ряпа“? Ако нямаше чалга?

Признавам – това са доста трудно въпроси, на които Раянов намира доста адекватни и забавни отговори. Най-достоверна е главата „Ами ако българските политици работеха за доброто на народа, а не за лично облагодетелстване”:

ERROR 404 – possibility not found!

Уважаеми читатели, дори огромното, несравнимо, всеобхватно въображение на иначе толкова скромния автор не може да калкулира подобна възможност.

Като изключим тази тема, на всичко останало Раянов има отговорите. Представете си как биха изглеждали социалните мрежи по време на Третата българска държава. Не можете? Е, авторът може:

Император Александър II: Честито, вече сте свободни! Абсолютно всички! Е, Източна и Западна Тракия и Македония остават в Османската империя. Западните покрайнини – в Сърбия. Северна Добруджа – в Румъния. Източна Ромелия е автономна провинция на Османската империя. Ама пък Княжеството е свободно! Така де, васално. Ама иначе сте свободни. Йей! Няма защо да ми благодарите, ама един паметник няма да е излишен.

Тодор Брумов: Значи сега ще можем да си сложим цар?

Император Александър II: Само ако ние го одобрим.

И така нататък! Ех, ако, ако...само няколко събития да не се бяха случили и България щеше да е образец за култура, история, щяхме да се прославим по света с кулинарни, музикални, филмови, спортни и изобщо нека обобщим – с всичко! Наш щеше да е Хари Потър, Азис щеше да е по-известен от Елтън Джон и бозата щеше да задмине всяка изтънчена европейска напитка.

Попадна ми интервю на Христо Раянов в Standartnews, в което впечатление ми направи отговора му на въпроса защо тези фиксации, които подиграва, обикновено са изключително мощни при немалко хора:

„Хората вече нямат време да мислят, понеже мислят само как да си нахранят семейството. Когато погледът ти е вторачен в семейния бюджет, няма как да видиш детайлите. Ще чуеш само това, което надава вой по медийните канали. Например, че махат Вазов и Ботев. А то всеки път, когато махат Вазов и Ботев, я се тегли заем, я излиза критичен доклад на ЕС... Никой обаче не говори за това, понеже е станало безшумно. От друга страна, ако имахме нормална държава, изобщо нямаше да напиша тази книга - тя съществува заради абсурдите наоколо.“

Автор

Стефани е едно от най-романтичните попълнения в екипа на VIBES. Роклята на цветя или някое друго винтидж попадение е нейната задължителна униформа, а оръжията: качествена литература, благородни каузи и поне една изящна чаша, пълна с искрящо розе.

Напишете коментар