Когато усетиш, че си залитнал, първата крачка е да разбереш, че си се отклонил от пътя. С това осъзнаване тя става първата крачка към правия път. Твоя път. Онази, по диагонал, не направо и не встрани, е правилната крачка. Защото единствено на своя път можеш да срещнеш правилните за теб хора. Остава да се молиш твоят път да е част от техния. Не искаш отклонения. Не искаш ти да залиташ по чуждите, непознати пътища. Искаш дом. Дом на пътя в твоя живот. Пътят е дом... когато си у дома. Когато си в себе си. 

Отклоненията те преследват като сенки в здрача. И ти си отклонение. Тъжно е да се срещнат две такива отклонения. Понякога решават, че могат да утъпчат пътека. Понякога се случва. Друг път не. Да рискуваш? Стига канавки и счупвания. Счупеното не лепиш, защото вече знаеш, че отново и отново ще се пропуква, докато стане на сол. А солта изкристализира особено красиво и измамно пречупва и малкото остатъчна светлина със съмнителен блясък. Може да те омагьоса до толкова, че да поискаш да счупиш патерицата на душата си... просто, за да се полюбуваш на феерията от счупена светлина.

Тревите се огъват под краката ти като премазани деца. Скалите пригласят с ехо от стъпките ти "не го прави, не си за тук, махай се..." А ти тъпчеш в опит да прегазиш към равното. Завоят обърква. Иска ти се да продължиш към пропастта - вродената ти любов към опасното те привлачва натам. Неудържимо. Движи глезените ти, както го правеше онова чудовище под леглото ти в детството. Беше лесно да светнеш лампата. Беше лесно да повикаш някой, който да те успокои с две думи и две ръце. Тук и сега светила няма. Има път, към който крачиш, по неравностите и камънаците. Трябва да завиеш, за да не залитнеш към скалите.

Понякога мислиш дали по своя път към Пътя ще срещнеш друго едно такова Отклонение, което да прилича на теб. Може ли двамата да извървите разстоянието до там. Ако те придружи, ще бъде ли твоят път негов? Ако го сподели доброволно, може отклонението да се окаже правилно.

Понякога мислиш дали по своя път към Пътя ще срещнеш друго едно такова Отклонение, което да прилича на теб. Може ли двамата да извървите разстоянието до там. Ако те придружи, ще бъде ли твоят път негов? Ако го сподели доброволно, може отклонението да се окаже правилно. Ако посоката е същата, ако настилката е гладка, ако обувките са точно толкова (не)удобни колкото твоите.... Ако... Но може да се пропуска като некачествен, набързо нахвърлян асфалт и завинаги да опропасти твоя път нелечимо. Не искаш катастрофи, обърнати коли и смърти по своя път. Не искаш некролози на катастрофирали надежди. Искаш да садиш цветя, които да се усмихват при среща с човек. Искаш ярките им или фини, нежни цветове да бъдат фестивал за очите. Искаш хората да се усмихват на твоите цветя и да вдишват аромата им с благодарност и любов. Не искаш гниещи премазани треви, стенещи за милостиня и миришещи на гроб. От векове премислян и преживяван мотив. Направо ти е омръзнал. Но той е в теб. И във всеки.

Продължаваш с ожулените си колене по диагонал нагоре към една избуяла ливада, в която само ти виждаш една бъдеща градина. Твоята.

Автор

Момичето с най-сините очи! Станислава е мистериозното попълнение в екипа на VIBES и е готова да ви сподели своите гледни точки относно литературни феномени и културни събития, както и лична позиция по разнообразни житейски теми. Един истински творец, който притежава таланта да рисува своите картини и с четки, и с думи.

Напишете коментар