Докато от Sony се бяха концентрирали върху поредните впечатляващи ексклузивни заглавия, които трябваше да бъдат представени пред журналисти и фенове на изложението E3, от Microsoft видимо бяха приготвили големи новини по отношение на хардуера. Обявен бе не само амбициозният проект Project Scorpio, който трябва да превърне мечтата за 4K гейминг в реалност, но и новият Xbox One S, който представлява умалена, но и подобрена версия на настоящия Xbox One.

Какво точно представлява Xbox One S и с какво той е по-различен от вече добре познатия ни Xbox One? Ето и някои от основните нововъведения, които могат да бъдат забелязани в новата конзола на Microsoft.

На първо място, Xbox One S е с 40% по-малък от своя предшественик. И е в бяло. Също така, разполага и с голям отвор за вентилатора в горната си част, за да бъде поддържана конзолата винаги достатъчно охладена. Всъщност това е и най-малкият Xbox до този момент. Вътрешната памет на конзолата достига до рекордните 2TB, а освен, че е по-малка, тя е и доста по-универсална, що се отнася до разположението й в дома ви. Можете да я поставите както хоринзонтално, така и изправена вертикално, стига да пожелаете. От Microsoft са предвидили и наличието на USB порт в предната част на машинката, за да имате по-лесен достъп. Наличен е и инфрачервен бластер, ако желаете да използвате други дистанционни с конзолата.

Видимата разлика между Xbox One и Xbox One S
Видимата разлика между Xbox One и Xbox One S

Новата версия на конзолата пристига и с възможността за поддържане на 4K резолюция. Xbox One S е в състояние да ви осигури 4K Ultra HD преживяване, с което да гледате любимите си филми или сериали с коренно различно качество на картината. Това може да стане както посредством 4K блу-рей дискове, така и чрез директен стрийминг от услуги като Netflix, например.

Новата машина на Microsoft поддържа и HDR (високо динамичен обхват), което гарантира, че вашите игри и медия ще изглеждат още по-красиво отпреди, благодарение на по-широкия контраст между светли и тъмни цветове. Според някои видео експерти, наличието на HDR в някои аспекти е дори по-важен ъпгрейд на конзолата, отколкото наличието на 4K. На този етап все още не е ясно, дали Xbox One S ще поддържа и Dolby Vision HDR.

Конзолата е напълно съвместима с Kinect в случай, че все още искате да използвате сензора за движение на Microsoft, от който мнозина вече се отказаха. За целта обаче ще ви бъде нужен специален адаптер, тъй като портът за целта не е включен в конструкцията на конзолата.

Въпреки че Xbox One S използва същите чипове, които използва и Xbox One, Microsoft обещават, че е напълно възможно да забележите малки подобрения в някои моменти. Повече мощ е осигурена за разработчиците, за да бъдат използвани предимствата на HDR,  но разработчиците могат да използват новия потенциал и по други начини. От The Coalition (студиото, което разработва Gears of War, бел. ред.) например споделиха, че са използвали тази допълнителна мощ на конзолата, за да подобрят честотата на кадрите в особено напрегнати моменти.

microsoft-xbox-one-s-flat

Новата конзола на Microsoft ще се появи на пазара през месец август, като на територията на САЩ машинката ще се продава за сумата от 399 щатски долара. Това важи за версията с памет от 2TB. За версията с памет от един терабайт, цената на американския пазар ще бъде 349 долара. Конзолата с 500GB е с начална цена от 299 долара. Ако желаете да се сдобиете със стойката, с която конзолата може да бъде поставена вертикално, ще трябва да си доплатите.

Очакваме отговора и на Sony, които не толкова отдавна официално признаха, че също разработват нова и по-мощна версия на своята конзола. Новият проект бе наименован PlayStation Neo, но на този етап все още не знаем точните параметри, с които новата машина на Sony ще се конкурира с големите съперници от Microsoft.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар