"Подари книга на читалище в нужда" е благотворителна инициатива, която осъществяваме за втори път. Целта на начинанието е да бъдат събрани книги, които ще бъдат дарени на читалища, намиращи се в две български села: с. Дълбоки (Старозагорско) и с. Ветрен дол (Пазарджишко).

Насочваме усилията си именно към селата, защото това са населените места, получаващи най-малко подкрепа, особено когато става въпрос за култура. Книгите там са стари, често в лошо състояние и понякога липсва дори задължителната училищна литература. А там живеят деца. Деца, които имат списък от задължителни книги за училище, деца, които имат интерес към литературата, но нямат възможност да си купуват често нови книги. Или каквито и да било книги.

Затова на 23 май от 19 часа правим реверанс към Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, канейки читатели и партньори на сайта в столичния бар “Макондо”. Входът е книга (или повече) за дарение, а гостите ще бъдат посрещнати с чаша вино, любезно предоставено от винарска изба “Castra Rubra”.

ТУК можете да се присъедините към събитието ни във фейсбук

Тези от вас, които не са в София или нямат възможност да присъстват на събитието, могат да изпратят книги за дарение директно на читалищата. Адресите са посочени малко по-долу, а молбата ни е да подберете запазени книги и да подготвите пратката за ваша сметка.

НЧ “Развитие 1878”

с. Дълбоки, област Стара Загора,
ул. “Септемврийци” 17
Христина Янкова

и

Читалище “Култура-1910”
4493 с. Ветрен дол, община Септември, област Пазарджик
Улица Първа

VIBES стартира втората си инициатива "Подари книга на читалище в нужда"

Припомняме ви, че в рамките на първата си инициатива "Подари книга на читалище в нужда" през 2016 година успяхме да съберем повече от 1200 книги, които дарихме на читалищата в с. Столетово (Карловско) и с. Селановци (Врачанско).

Резултатите: "Подари книга на читалище в нужда - една инициатива на VIBES"

Официални партньори на събитието:

Бар “Макондо”

Винарска изба “Castra Rubra”

Рекламна агенция “GM Design”

Медиен партньор:

“Аз чета”

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

6 коментара

 1. Нели Младенова Отговор

  Здравейте,

  Това е страхотна инициатива. Има ли определена тематика, някакви ограничения или препоръки, които е добре да бъдат спазвани от хората, които желаят да дарят?

  • Здравейте, Нели,

   Да, читалищата имат нужда от нова литература, тъй като такава им липсва почти изцяло. Също така е важно да се наблегне на детската и юношеска литература.

 2. Здравейте,
  ще изпратя направо на самите читалища по няколко книги , но на второто има ли човек до когото да адресирам?

  • Всяко читалище в България :). Наскоро с нас се свърза една дама от НЧ "Наука 1927" с.Брестовец, обл.Плевен, които се надяваме да включим в следващата си инициатива. Можете да й пишете за подробности, има профил във фейсбук и се казва Nina Mikova.

Напишете коментар