В началото на месец април ние от VIBES поставихме началото на първата ни самостоятелна инициатива. "Подари книга на читалище в нужда" е проект, който мечтаехме да осъществим от самото създаване на сайта. Защото винаги сме знаели, че ако някога имаме собствена платформа, ще опитаме да я използваме не само за подаване на информация към читателите, но и за подаване на ръка към тях - така, както можем.

Надявахме се, че начинанието ни ще се увенчае успех, но не очаквахме това да се случи толкова бързо. Още първата пратка, която получихме, беше в размер на над 300 книги. След нея ни бяха изпратени още стотици четива, сред които откривахме изключително ценни заглавия - от световни класики до обичани български автори.

Кампанията продължи малко повече от месец. В рамките на това време успяхме да съберем над 1200 книги, които да дарим в двете читалища, намиращи се в карловското село Столетово и врачанското село Селановци.

Често забравяме за културата и нейната чудодейна, оздравяваща сила. Залисани в битовите и обществени проблеми, с които се сблъскваме ежедневно, понякога не се замисляме за нуждите, които изпитват душите ни. Нужди от бягство към едни измислени светове. Бягство към спасение.

Благодарим на всички читатели, които приеха инициативата "Подари книга на читалище в нужда" присърце и със собствени средства ни изпратиха своя принос. Благодарим на тези от вас, които лично ни доставиха даренията. Благодарим на всички, които се свързаха с нас и след края на кампанията, за да се поинтересуват дали все още могат да се включат.

Специално искаме да благодарим и на медиите, които ни потърсиха, за да разкажем за книжното си начинание. Това бяха Българското национално радио, телевизия Bulgaria On Air, сайтът "Аз чета", както и предаването "Часът на Милен Цветков", излъчвано по "Нова телевизия".

Това беше първата стъпка, която успяхме да направим заедно. Начинанието ни доказа, че има смисъл да продължаваме. Защото капка по капка - книжен вир става.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар