За екипа на VIBES е изключително важно популяризирането на българското изкуство, защото то спокойно може да се конкурира със световното. И за да го докажем, представяме ви нашия разговор с талантливата Ваня Златева.

Какво запали интереса ти към музиката? Откога тя е твоя страст?

Музиката има въздействие върху мен, откакто съм се родила. Едва на няколко месеца, най-сигурният начин да се успокоя и да не плача е бил малко ритъм & блус. Като започнах да ходя на училище, започнах и да усещам силен интерес към намирането на нова музика и исках да знам всичко за творчеството и живота на любимите си изпълнители (Mary J. Blige, Maxwell, Marvin Gay, Jill Scott и много други). Със сигурност R&B и соул музиката бяха двата стила, които запалиха искрата в мен. В течение на времето се запознах с фънк, кънтри блус, джаз-фюжън и производни и продължавам да откривам нови вдъхновения и до днес.

Замисляш ли се как песните ти действат на слушателите? Имаш ли конкретно послание, което искаш да отправиш към тях?

Старая се песните, които създавам и изпълнявам, да отговарят на собствените ми възприятия за живота и музиката. Всяка песен носи свое послание - тъжно или с позитивни вибрации, любовно или просто разказ на история... Важното е да има въздействие върху ума и тялото на слушателите.

Умееш ли да свириш на някакъв инструмент? Какви са талантите и интересите ти извън пеенето?

Познавам пианото и акустичната китара. Не мога да кажа, че умея да свиря добре, имайки предвид специалистите, от които съм заобиколена. По-скоро си помагам с тях. Имам силен интерес към композирането и музикалните интерпретации, пиша текстове на песни и понякога поезия. Обичам да създавам и да виждам резултата от вложените емоции и труд, а те задължително са в голямо количество при мен.

Ваня Златева
Последното ти видео към песента „Сама“ е изключително красиво. Как се роди идеята за неговото заснемане?

Докато записвахме "Сама" знаех, че искам да представя една страна на женственост и романтика. Песента носи в себе си усещането за нежност и финес. Точно това беше идеята и за видеото. Благодарение на Виктор Антонов - Rikk, резултатът е на лице.

От кои родни и световни звезди черпиш вдъхновение? Каква музика те съпътства в ежедневието?

Вдъхновение черпя предимно от старата школа, музиканти -учители на поколения преди мен като B.B King, Ray Charles, Al Green, Diana Ross, Stevie Wonder и други. Малко по-напред във времето отпечатък в мен са оставили D'angelo, Drue Hill, Aaliyah, Lauryn Hill, разбира се - Michael Jackson. От съвремието Alicia Keys, Brandy, Childish Gambino и музиката на още много пишещи история творци ме съпътства всеки ден.

Имаш ли вече идеи за следващи проекти? Какво да очакваме от Ваня Златева занапред?

Имам идеи за много нови проекти. За щастие не са само идеи, а вървя напред в осъществяването им. Готвя албум, който е пред завършване и скоро ще мога да споделя датата на издаване. Може би преди това ще има един или два сингъла с видео към тях. Имам и песни съвместно с прекрасни български и чуждестранни изпълнители, които също ще мога да споделя скоро. Продължавам да пиша нова музика и със сигурност има какво да покажа.

С удоволствие очакваме бъдещите ти парчета. Успехи!

Благодаря за прияното интервю. Желая здраве и успехи на вас и читателите.

Автор

Радослава е филолог и ненаситен читател. Обича да учи нови езици, да слуша френска музика, да пътува, да пише и да потъва в книжни светове. Във всеки ден открива поне едно вдъхновение, което после облича в думи!

Напишете коментар