GOOD VIBES

Виртуозът Теодорос Калотинис: парфюмът като спомен и емоция

Pinterest LinkedIn Tumblr


Научно доказано е, че ароматите могат да събудят у нас ярки спомени и силни чувства, по-въздействащи от реакциите на всяко друго от сетивата в тялото ни. Представете си уханието на пясък и солен морски въздух, на стари книги и подправки или на елхови иглички и пресни цитруси… сякаш за миг се пренасяме на друго място, в друго време и изпитваме целия вихър от настроения, които асоциациите с този аромат провокират. 

Обонятелните ни рецептори са пряко свързани с онзи дял на мозъка, участващ в сформирането на емоциите и паметта, обяснявайки защо някои миризми въздействат дълбоко върху настроението и поведението ни.

По тази причина, щом заговорим за изкуството на парфюмерията, трябва да отдадем нужното уважение на артистите, които не просто съчетават приятни на мирис съставки, но умеят да композират симфонии – вдъхновяващи, вълнуващи, омагьосващи.

В следващите редове ще ви запознаем с творчеството на младия Теодорос Калотинис – едно от най-ярките имена в бранша. Ще надникнем в кухнята (буквално!), където е започнало неговото шеметно пътуване и ще разберем повече за най-емблематичните му шедьоври до момента. Поемете си дълбоко дъх и се потопете в света на парфюмите, чиито аромати не просто разказват истории, но могат да променят техния ход.

Кой е Теодорос Калотинис?

Дори и все още да съществуват хора, които не знаят отговора на този въпрос, името на гръцкия парфюмерист сияе все по-ярко с всяка нова композиция. Роден през 1989 година в Ираклион, о. Крит, Тео от най-ранна възраст неотлъчно следва любовта си към ароматите и природата в цялост. Той с умиление споделя, че още като ученик ежедневният му навик бил да събира цветя за хербарий, а уикендите прекарвал в пълната с домашни билки и подправки кухня на своята баба, където тя насърчавала таланта му да разпознава всяко ухание със завързани очи.

Така постепенно детската игра се превърнала в истинска страст, а хобито – в призвание. Тренираното до съвършенство обоняние на Теодорос и събраната в юношеството му колекция от парфюми го отвели и до следващата стъпка – мечтата да създаде свой личен продукт с натурални съставки от гръцката природа. 

Съветът на Vibes.bg: Търсите си вълнуващо ново предложение в света на парфюмите? Не пропускайте да разгледате ТУК предложенията на Parfium.bg.

След стотици часове неуморно тестване на етерични масла, обучение по химия, магистърска степен по козметични науки и международни курсове по парфюмерия днес домът на Теодорос Калотинис е прочут гръцки занаятчийски бранд. Той черпи вдъхновение от природата, превръщайки го във въздействащо послание, което носи сила и настроение на своя притежател.

Как се случва магията?

Теодорос споделя, че парфюмът за него е не просто приятно ухание, а красива история – есенция от спомени и емоции. Точно затова ръководен мотив в създаването на пленяващите му композиции е вдъхновението. Забавен факт е, че например нишовият му аромат CRÈME BRÛLÉE е изработен на място, под самата Айфелова кула, след като младият грък е опитал специална разновидност на едноименния френски десерт. Как? Подобно на известния герой Уили Уонка, Теодорос е носел със себе си куфар с преносима работилница, позволяващ му да твори свободно.

И така, с щипка вълшебство, несравнимо майсторство и прецизност, парфюмеристът улавя моментите на съвършенство, поднасяйки ни късче радост и самоувереност. Разбира се, някои композиции са плод на дълги разработки и експерименти, докато всеки компонент намери своето място в перфектното съотношение между специално подбраните съставки. 

Успехът на къщата достига своя първи връх на славата през 2018 г., когато Калотинис създава личните парфюми за принца на Уелс, Чарлз, и херцогинята на Корнуол, Камила. След като откриват таланта му, репутацията на марката напълно заслужено обикаля целия свят. Неговият почерк е комбинация от класика, новаторство и висококачествени натурални вещества, но онова, което истински пленява сърцето и печели доверието на клиентите, е начинът му на работа. 

Тео споделя, че всички съставки се събират ръчно, една по една, в уникални суровини, защото той предпочита предизвикателства, помагащи му надскача себе си с всеки изминал ден. „Трябва да изпращам съобщения чрез моите творения. Искам да виждам щастливи лица, да направя света по-щастливо място с моя парфюм! Утопично, знам, но създавам с мисълта да рисувам усмивки по устните на хората.“ И не е никак трудно да забележим резултата от неговата страст и професионализъм: единствените по рода си парфюми буквално оставят пленителна следа от присъствието ви навсякъде, докато вие ще се чувствате перфектно с любимия ароматен щрих към визията си.

Съветът на Vibes.bg: Търсите си вълнуващо ново предложение в света на парфюмите? Не пропускайте да разгледате ТУК предложенията на Parfium.bg.

Най-емблематичните композиции на марката

Необятен е светът на емоциите, а колекцията на Теодорос Калотинис ни очарова с палитра от мъжки, дамски и нишови унисекс продукти: жизнерадостни, изтънчени или мистични и дръзки. Всеки от парфюмите и парфюмните води заслужава вниманието ни като произведение на изкуството (тук дори няма да повдигаме темата за качество и трайност – те, естествено, са безапелационни), но ще споменем някои от най-ярките и характерни композиции.

SEXIEST FOUGÈRE

Теодорос Калотинис

Представете си вселена от чувственост и сила в перфектен баланс, непреходна елегантност и неустоима страст – този мъжки фужерен парфюм е способен да предаде цялата сложност на характера си само с едно дихание, защото композицията му се разгръщат цели седемнадесет ароматни нотки! Повярвайте, никой не може да остане безразличен към подобно силно присъствие.

I AM BEAUTIFUL

I AM BEAUTIFUL

Тази парфюмна вода е силен призив към грижата, благоденствието и обичта, които всяка дама заслужава и трябва да си подарява. Провокиран от наложените стандарти за красота, Теодорос създава специален парфюм, с който да ни напомни и мотивира да ценим себе си такива, каквито сме: естествени, уникални и неподвластни на преходните клишета. 

Специално подбраните съставки в композицията се базират на ароматерапия за успокоение на тялото и духа и справяне със стреса. Основата е от прочутата със своите антидепресантни и възбуждащи свойства роза дамасцена, докато връхните нотки на червената боровинка подобряват настроението и зареждат с оптимизъм и сила. Така всеки път, когато носите парфюма, напълно заслужено и уверено ще заявявате на света „Аз съм прекрасна“!

Митология, култура и спомени

„Егейска сол“, „Жасминът на Атина“, „Богът на морето“, „Симпозиум“ – палитрата от аромати на Калотинис ни пренася в ключови за Древна Гърция места, обаянието на митични персонажи и нежното докосване на характерни, близки на сърцето му моменти, съставки и ухания. 

През 2024 година Теодорос Калотинис проектира “Cotton Candy”, първият изключителен парфюм от UNI/VERE PARFUMERIE, който носи в себе си скъпия сантимент на безгрижието, детската чистота и сладката радост. Нежност, спокойствие, лекота… никой не може да устои на призива за завръщане към магията, която така лесно бива заглушена в ритъма на забързаното ежедневие.

Нямаме търпение да разберем къде ще ни отведат търсенията на талантливия парфюмерист в бъдеще, но сме убедени, че ще бъде поредното нестандартно, изискано и носещо усмивки място.

Съветът на Vibes.bg: Търсите си вълнуващо ново предложение в света на парфюмите? Не пропускайте да разгледате ТУК предложенията на Parfium.bg.

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар