Чаят е напитка, която е популярна и обожавана по цял свят, тя е част от нашето ежедневие, но има много интересна и дълга история. Според легендата, историята му започва през 2737 година преди Христа, в далечния Китай, където властвал император Шен Нунг. Той бил ненавиждан от народа си, затова и те го свалили от власт и пратили в дълга изолация в южната част на държавата.

Била му иззета всякаква власт и не можел да се възползва от никакви блага, водата била единственият му спътник. Един ден, седейки под едно дърво, след подухването на ветрец, няколко листа от това дърво попадат в чашата му с вряла вода. Изненадан, все пак, решил да пробва получилата се смес и неочаквано за него, му допаднал много вкусът ѝ и му донесла силно чувство на спокойствие. Затова и през остатъка от живота си продължил да пие нещото, познато ни като „чай“.

Билката, считана за лукс, била любимият ритуал на владетелите. Чак около VII век, когато се откриват още видове, чаят се разпространява извън столицата на Китай. Започва да набира същинска популярност едва когато достига до Европа и Америка, т.е. около XVII в.  А сега го свързваме с Англия и неизбежно в главата ни излизат образи с английската кралица, която елегантно надига чашата си с чай, с леко повдигнато кутре.

Както стана ясно, от далечни времена напитката е обичана и почитана от източните народи. Считана е за ключ към доброто здраве, щастие, по-спокоен и пълноценен живот. Според много проучвания, чайовете съдържат в себе си вещества, които намаляват съществено риска от сърдечни заболявания, рак и диабет. Добър помощник са в борбата за загуба на тегло, намаляват нивата на холестерол в телата ни и са добър източник на концентрация.

Много здравословни ползи можем да открием в зеления чай. Антиоксидантите, които съдържа, могат да възпрепятстват развитието на рак на пикочния мехур, рак на гърдата, белия дроб, стомаха и др. Предотвратява запушването на артериите и намалява риска от неврологични заболявания.

Черният чай има много високо ниво съдържание на кофеин и е прекрасен натурален заместител на сутрешното кафе. Според много проучвания той може може да предпази белите дробове от увреждане, причинено от излагане на цигарен дим.

Чаят от лайка също е добро здравословно решение за вас, особено ако не искате да се събуждате, а просто да отпочинете и да се насладите на момента. Неговите антиоксиданти могат да помогнат за предотвратяване на усложнения от диабет и действа изключително благоприятно на бъбреците.

За хората, които имат високо кръвно налягане и не искат да прибягват към употребата на лекарства – имаме решение за вас – чай от хибискус! Изследвания сочат, че три чаши дневно от този чай намаляват значително високото кръвно.

Плодовите чайове са идеални за предпазване от настинки и други заболявания, защото поддържат имунната система здрава и подсладяват скучното ежедневие. Особено добър избор са за нас през зимното време.

Чаят носи терапевтично действие у хората от хилядолетия насам. Какво по-хубаво от топла, вкусна и здравословна напитка през тежкия студ, без да се тревожим за излишните калории? Бройте ме.

Автор

На 22 години. Кореист, търсещ новото и предизвикателството. Харесва симбиозата между модерното и древното, за да я спечелите - цитирайте Аристотел, докато играете компютърни игри, или ѝ подарете таралеж.

Напишете коментар