Няма почитател на българската рок или алтърнатив сцена, който да не е запознат с Остава. Бандата е създадена през вече далечната 1991 година, а наскоро момчетата отпразнуваха и 23 години, откакто за първи път стъпват на сцена. Няма как да не признаем, че постоянството и дълголетието на Остава е меко казано впечатляващо, но също така и говори за цялостната класа, с която бандата разполага. Защото времето отсява само най-добрите.

Разговаряме с вокала на Остава - Свилен Ноев, който ни отдели време и внимание преди предстоящото представяне на новия албум на групата. Той носи името "ОКЕАН" и ще бъде официално представен в Sofia Live Club на 23 октомври.

Какво ще чуем в "ОКЕАН", каква е рецептата за дълголетие и как се разви музиката на Остава през годините? Говори Свилен Ноев.

Наскоро отпразнувахте 23 години на сцена, което чак ни е трудно да го повярваме. Сега като се замислим, на възраст сте почти колкото прехода към демокрация. Как успяхте?

Първият ни албум излезе преди 15 години, което означава, че доста години сме репетирали, карали, търсили себе си преди да станем популярни Може би това ни спаси, бяхме станали отбор, който иска да покаже на света, че има какво ново да каже с песните си.

Какви са компромисите, които направихте през годините, за да останете заедно толкова дълго време? Не може да е нямало такива…

Много често през годините ми се е искало да се махна от България, защото хората на изкуството са като бездомни кучета, но след това имаме страхотен концерт, хората плачат, смеят се, пеят на всички песни и си връщам надеждата.

А кои са компромисите, които никога и за нищо не бихте направили? Със себе си и с музиката?

Надявам се винаги да бъда искрен в песните, които правим и да се усъвършенствам както музикално, така и текстово.

Свилен Ноев
Свилен Ноев

Как се променяше музиката на Остава в течение на тези 23 години? Това е адски дълго време…

Силно се надявам музиката ни да се променя към добро. Всеки артист рискува да се срине по пътя, но никога не е късно да се върнеш в играта. В началото бяхме само искрени, после се научихме и малко да свирим. Сега може би сме най-добри на живо ще видим как сме се справили с албума.

Да поговорим и за новия албум, който ще представите на 23 октомври в Sofia Live Club. Какво можем да очакваме от последния ви проект? С какво ще бъде по-различен?

Албумът се казва "ОКЕАН". Ще има 12 искрени песни за любовта, секса, отчуждението... Включва синглите "Океан", "Лека нощ", "Един момент", "Бесен", а също и бонус тракове. Мисля че всеки албум на Остава е много различен, и този ще носи нещо свое.

 Засилва ли се с времето желанието за експерименти, или напротив - с годините оставате верни към вече утвърдена философия по отношение на музиката?

Експериментираме във всеки албум. В "ОКЕАН" работим с Мартин Стоянов, който освен, че записва и смесва песните ни, е и страхотен музикант и добавя много в аранжиментите. Стремили сме се да звучим адекватно на световните тенденции като звук и аранжименти.

 

Нямаме търпение да ви чуем на живо в Sofia Live Club. Каква е рецептата за добър пърформанс на живо? Дайте съвет на младите банди, които тепърва стъпват на сцена.

Рецептата според мен е хубави песни, текстове, самоувереност и търпение. Много пъти публиката ще бъде група, но това помага за изграждането на самочувствие на сцената. На последно място са дрехите и прическите, нещо на което много се акцентира последните години.

Вие самите помните ли първите си излизания на сцена? Какво чувствахте тогава?

Бях ужасно притеснен през първите десет години. Сега се притеснявам малко по-малко. Моментът, в който престана да се притеснявам преди концерт, ще е последният ми концерт или ще съм станал монах.

И един въпрос за финал - как ви се струва състоянието на българската рок/алтърнатив сцена към настоящия момент? Сякаш в последно време се появиха много талантливи групи, които заслужават внимание.

Мисля, че има раздвижване. Излязоха няколко приятни групи. Дано да се задържат, защото не е лесно и се искат много жертви и търпение. За да правиш песни дълго време и да има кой да ги харесва се иска много труд, а и самоусъвършенстване.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар