Някак ми е странно да ви призная, че никога досега не бях посещавал концерт на Остава. Странно е, защото една от най-емблематичните банди на българския рок/алтърнатив има стаж от над 20 години на сцена, а по някакви неразбираеми причини, моя милост едва сега имаше привилегията да ги послуша на живо.

Датата бе 23 октомври, а мястото - Sofia Live Club. Остава направиха впечатляващо промо на своя най-нов албум - "Океан", като по случая можете да си припомните и какво заяви фронтменът на групата Свилен Ноев пред VIBES.

Знаех, че Остава е група от висока величина за България, но изглежда ми трябваше онзи тъй уникален личен допир, за да се уверя напълно. Още от първото парче бандата успя да ме завладее напълно, а неусетно забелязах, как си припявам текст, който буквално съм чул за първи път преди една минута, но вече имах усещането, че съм си го припявал от пет години. "Така правят добрите групи", мисля си.

След първото парче следва кратка интродукция от вокала Свилен Ноев, който обещава на публиката, че в следващите над два часа бандата ще им отвее главите. И трябва да призная, че го сториха. Дори аз - човекът, който не може да заяви, че познава Остава по начина, по който го правят най-верните им фенове, се докосна до цялостната им харизма. И със сигурност мога да заявя, че ще повторя. О, да.

Какво прави по-старите групи толкова добри, замислям се? Може би най-вече рутината. Все пак, говорим за години опит на сцена. Всичко вече е обработено. От първия до последния контакт с публиката, до всеки акорд или нота. Забелязал си какво въздейства на хората и знаеш как да го поднесеш. Новите групи все още нямат този експириънс, но старите банди го могат и със затворени очи. А Остава определено са едни от тях.

Направи ми впечатление и средната възраст на хората, които посетиха концерта. И цялостното им излъчване. Тийнейджъри и хора под 20 години почти не видях, а цялостният ивент излъчваше някаква зрялост, положение и елегентност, говорейки за публиката. Не че музиката на Остава не може да се хареса на тийнейджърите, които слушат различни неща от масовите еднодневки, но определено таргетът на бандата е към хора с по-солиден статут, които знаят защо обичат музиката, която обичат. И я обичат истински, защото е факт, че следват Свилен, Жоро и останалите момчета от вече години насам. На това му се казва лоялност. Едва ли има нещо по-ценно за една банда от лоялността на основното им ядро от фенове.

Тъй че - да, класата винаги ОСТАВА, дами и господа. 23-те години на сцена си казват думата, а рутината на бандата ни осигури още един качествен концерт в българската столица. Качествена българска музика има, просто шансът да я търсите на погрешното място е голям. И в случая не говорим само за Остава, а и за много, много други банди. Просто им дайте шанс.

снимка - Нели Куртева

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар