Световен ден на театъра: Гледайте тези постановки онлайн

Днес, 27 март, отбелязваме Международния ден на театъра. Ние и всички други хора по света. Датата 27 март е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Но може ли да има празник на театъра, след като всички салони са затворени? Тази година няма да имаме възможност да отидем и да гледаме любимата постановка по повод днешния празник. Няма да можем да  усетим духа на театъра в негова чест. Тази година няма да има награди ИКАР, няма го и театъра. Но го няма само така както всички сме свикнали да го виждаме- на истинската сцена.

Заради извънредното положение редица български театри преместиха своите постановки в дома на всеки от нас, в нашите компютри. И днес, не е по-различно, особено щом е празник. Ние сме ви подготвили 5 вълнуващи постановки, с които да отбележите Международния ден на театъра и да разпуснете по време на извънредно положение.

„Кой си ти?“

Натисни ТУК.

Днес от 12 часа на платформата „URBO Online Videos” театър „Драмеди“ ще излъчва своята постановка „Кой си ти?“.  това е сюрреалистичен спектакъл, между мечта и кошмар, който се занимава с проблемите на вътрешния свят. С онова невидимото, което се случва вътре в нас. Спектакъл, който задава въпроси, търси отговори и дава пространство на въображението-там, където всичко всъщност започва.

Интересното при тази постановка е, че е създадена по метода „дивайзинг“ (), при който всички актьори измислят заедно представлението, фасилирани от режисьор. Всички персонажи са избрани и измислени именно от тези, които ги изпълняват. Музиката и текстовете в постановката също са авторски.

Онлайн излъчването на „Кой си ти?“ е безплатно, но ако имате желание да подкрепите българския театър и българските актьори, може да закупите виртуален билет на символична цена.

„Калигула“

Натисни ТУК.

Спектакълът „Калигула“ е съвместна продукция на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“- Варна и френския  “La Rose des Vents” Scène Nationale Lille Métropole – Villeneuve d’Ascq. Стриймингът на представлението ще се излъчва тази вечер от 19 часа в платформата за споделени представления на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“- Варна.

„Калигула“ е спектакъл на Явор Гърдев от 2008 година по пиесата на Албер Камю.  „ДА ПРАВИШ СЪЗНАТЕЛНО ПОКУШЕНИЕ СРЕЩУ СИСТЕМАТА, КОГАТО СИ ГЛАВА НА СИСТЕМАТА. ДА СЕ УТВЪРЖДАВАШ ЧРЕЗ САМОУНИЩОЖЕНИЕ. ДА ДОКАЗВАШ ЧРЕЗ ПРОТИВОРЕЧИЕ. ДА ОСМИСЛЯШ ЧРЕЗ ОБЕЗСМИСЛЯНЕ. ТОВА Е ЕКЗИСТЕНЦИАЛЕН ПЪНК!” – ЯВОР ГЪРДЕВ

„Парижката  Света Богородица“

Парижката света Богородица

„Парижката  Света Богородица“- класика в жанра! Видеозапис на 100-тното и последно представление„Парижката  Света Богородица“  по Виктор Юго, спектакъл на Лилия Абаджиева ще бъде излъчен напълно безплатно онлайн в  YouTube канала на Театър “София” тази вечер от 19 часа.

За това велико произведение в световната история самият Виктор Юго казва:

”Тук е разказана една човешка съдба ден след ден. Но това животът на един човек ли е? Да, но също така и живота на другите хора. Никой от нас няма честта да притежава живот, който е само негов. Моят живот е вашия, вие изживявате това , което изживявам аз, съдбата ни е еднаква.”

„Парижката  Света Богородица“ е история, която ако не сте гледали, то сте изпуснали много и сега е вашият шанс да се потопите в историята.

„Черното пиле“

Натисни ТУК.

„Черното пиле“ е моноспектакъл на Мариус Куркински, който може да гледате в платформата Fanstream. Цената на виртуалния билет е 7,98 лв., като видеото на спектакъла ще бъде достъпно 72 часа.

В своя моноспектакъл Маруис Куркински преплита три разказа на Николай Хайтов - „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“. Ето какво казва самият той за постановката:  „Хора, които живеят трудно, страдат, понякога изпадат в грехове, но винаги търсят разкаяние и никога не пропускат великите мигове на радост и любов. В разказите на Хайтов душата на българина е чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват.“.

Ако харесвате българските разкази на Хайтов или пък просто ви се гледа нещо истинско, „черното пиле“ е вашата постановка.

“Хамлет или три момчета и едно момиче“

Натисни ТУК.

И за финал Театър-Лаборатория „Алма Матер“ днес ще предава на живо спектакъла  “Хамлет или три момчета и едно момиче“ в своята фейсбук страница от 19:30 часа. Това е театрална постановка по Шеккспир, Ян Кот и Хайнрих Мюлер.

Шекспир – съвременен и жесток – такъв е най-световният английски драматург за най-съвременния и най-жесток негов тълкувател – професор Ян Кот.
И ако той успява да съблече другите шекспирови герои от кожата им и да ни покаже месото им – голо, кръвта им – течаща, то в Хамлет хирургическата му намеса е още по-кардинална. Трепанация отваря прословутия шекспиров череп и оголва мозъка на Хамлет и ние виждаме този, ще ми се да го нарека, хаос от мисли, Буря от мисли, която не спира да бушува от векове.

Ян Кот не експонира въпроса "Какъв е Хамлет?", а "Как се става Хамлет?", "Кое е хамлетовото в Хамлет?", "Кое е това, което прави от едни хамлетовци, а от други нехамлетовци?", и то в един изключително ярък и четлив сценичен прочит.
„Три момчета и едно момиче“  е жестоката реплика на Шекспир формулирана от Ян Кот и хвърлена като ръкавица в лицето на нашето жестокo "днес", жестока сценична визия за убийството не на Хамлет, а на "гена" Хамлет – за да изчезне той завинаги и да не тормози повече човешкия род.

Колко близо сме до Светото писание и до историята за Христос и цар Ирод.
Просто имената са други..

Това са нашите пет онлайн предложения, с които да отбележите Международния ден на театъра, а и да гледате нещо различно. Надяваме се да ви допаднат и да се насладите на поне една от тях в приятна компания и чаша пивко вино! Enjoy!

Виктория Рачева

Виктория, на 20 години. Студент по Журналистика в Софийски университет. Обичам да търся, разпитвам, намирам...понякога намирам себе си. Добра душа с големи мечти и вяра в страхотния живот, който тепърва предстои.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни