Ако не помните от колко години си лягате на един и същ матрак, по всяка вероятност е дошло време да го смените. Обикновено експлоатационният срок варира в зависимост от модела, материала, качеството на матраците, а също и колко често се използват. Повечето производители съветват те да бъдат подменяни на всеки от 6-10 години. Лесно ще разберете кога е дошло времето за нова покупка, тъй като сами ще забележите признаците. От трудност да заспите и постоянно въртене, заради неравности до неприятна миризма и замърсяване.

Старият матрак е не само некомфортен, но може да причини и по-сериозни здравословни проблеми, така че не отлагайте твърде дълго подмяната му. Ако сте решили да купите нов, вероятно вече сте се сблъскали с хилядите модели на пазара - висококачествени италиански матраци,  двулицеви, от мемори пяна или латекс, и т.н. Но как да направите избор? В тази статия сме обобщили 5 полезни съвета, които ще ви помогнат :

Съвет 1: Разберете какви са Вашите предпочитания

Някога замисляли ли сте се на какви матраци Ви е удобно да спите? Обикновено повечето хора не са, докато не дойде време да купят нов. Преди изобщо да разглеждате предложенията на  различните сайтове или магазини, съветваме Ви най-напред да разберете какви са предпочитанията Ви. По този начин, ще Ви бъде много по-лесно да стесните кръга от възможности. Да не забравяме, че така значително ще намалите шанса да направите грешка, която може да Ви коства време, пари и безсънни нощи.

Ето няколко въпроса, които ще Ви помогнат да придобиете по-добра представа: Кое харесвате повече - стабилната опора на твърдия матрак или усещането, че спите върху облак, което по-меките матраци дават? Имате ли алергии или хронични болки в гърба? Колко висок и голям искате да бъде матрака?

Съвет 2: Обърнете внимание на материала, от които е изработен матрака

На пазара ще откриете множество опции що се отнася до избора на материал. Сред най-популярните са матраците от мемори пяна. Този материал е създаден през 60-те години на миналия век и се е използвал от НАСА. Той бързо намира място и в производството на матраци, тъй като има качеството да се оформя спрямо извивките на тялото. Матраците от латекс също са популярен избор, най-вече заради хипоалергенните си качества. Технологиите са толкова напреднали, че се предлагат и т.нар. хибридни модели, които са изработени от повече от един материал. Проучете предимства и недостатъците им и направете избор.

Съвет 3: Определете каква сума сте готови да дадете за нов матрак

Бюджетът е едно от важните неща, на които трябва да обърнете внимание. Цената също ще Ви помогне да направите избора си по-лесен. Имайте предвид, че матракът е инвестиция в добрия сън и здравето Ви. Затова, ако имате финансовата възможност, изберете висок клас матрак, с доказано качество. Така ще сте сигурни, че ще го използвате дълго и вложените средства ще бъдат оправдани. Също така, не забравяйте да погледнете и за промоции. Онлайн или в магазините, производителите често предлагат големи отстъпки, така ще оглеждайте се.

Съвет 4: Не забравяйте малките детайли - доставка , гаранция, калъф за матраци

Още един практичен съвет е, когато харесате конкретен модел или се колебаете между няколко възможности, да обърнете внимание на малките детайли. Един от важните такива е доставката. Някои търговци предлагат безплатна доставка, а също и матраци на руло, които са значително по-лесни за пренасяне. Друг важен детайл е гаранцията, която производителят предлага. Не на последно място - дали матракът върви с протектор, който ще Ви помогне да го предпазите от замърсявания и петна. Всички тези предимства ще ви осигурят допълнителен комфорт и ще Ви помогнат да изберете най-доброто съотношение между цена и качество.

Съвет 5: Имайте едно на ум, ако решите да купите матрак втора ръка

Последно, съветваме Ви винаги да инвестирате в нов матрак. В онлайн ще намерите немалко оферти за вече употребявани матраци, на значително по-ниски цени. Имайте предвид, че подобна покупка крие рискове - не може да сте сигурни колко е използван, дали е запазен. Също е възможно да е заразен с различни микроорганизми, които могат да навредят на здравето Ви. Така че, по-добре потърсете други възможности.

Това бяха 5 полезни съвета при избора на нов матрак. Ако и Вие възнамерявате да направите тази покупка, те ще Ви помогнат да откриете подходящия модел, който да Ви осигури удобство и качествен сън.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар