TPO мембраната е най-актуалното и широко приложимо хидроизолационно покритие. Основните му съставки правят материала пластичен, а добавените вещества подсилват устойчивостта му спрямо външни въздействия като температурни промени, корозия, УВ-лъчи и влага.  

Този тип мембрана често се използва в строителството, защото  може да се инсталира върху всякакви поктивни конструкции и системи. Материалът е с висока пароизолация и ниска водопоглъщаемост. Всичко това го прави оптимален избор за хидроизолация на покриви. 

TPO мембраната се монтира както върху жилищни, така и върху промишлени сгради или в основата на зелени покриви, заради впечатляващите ѝ преимущества: 

Устойчивост на химически въздействия и огън. В състава ѝ липсват вещества, застрашаващи човешкото здраве и околната среда. За сметка на това в производството ѝ се използват противогъбични компоненти, които са допълнителен плюс към хидроизолационните ѝ качества.

През лятото мембраната може да снижи температурата в горната част на сградата до 30%, а през зимата е в голяма полза за цялата енергийна ефективност на сградата.

Може да се постави във всеки сезон, без това да компрометира качеството на покритието. Грамотно свършената работа по инсталацията му гарантира дълъг живот и здравина на сградата, а самото покритие няма да се нуждае от корекция поне половин век.

Инвестицията в този тип мембрана означава, че ще се погрижили за защитата на стените и  основите на дома си. Може да използвате ТПО материал дори за предпазване на подовете и мазето от влага, съседните на банята стаи, за изолиране на кухнята и дори когато правите басейн или фонтан в двора.

TPO хидроизолация за плоски покриви

Хидроизолирането на плосък покрив предполага  изрядна повърхност. Тя се постига с добро почистване и предварителен ремонт на неравните участъци. След това материалът се полага, според  функционалното предназначение на пространството. В този смисъл разграничаваме два типа покриви:

Неизползваем, който  е без  твърда основа и ще се използва само като защита на сградата от валежи и топлоизолация;

Използваем / експлоатиран, който трябва да е със здрава основа, за да понесе присъствието и непрекъснатото движение на хора, оборудването за дейността им като фитнес уреди, зони за отдих, озеленяване.

Покрив, който не се предвижда да е полифункционален, е конструкция с основа метален лист или бетонна плоча. Хидроизолирането му оформя  т.нар „защитен пай”: Над основата се полага изолация и най-накрая мембрана за хидроизолация.  Хидроизолацията на покрив с допълнителна функция се полага под изолационните плочи, върху здрава основа, за да се защити от  механични натоварвания, големи температурни амплитуди, пряко въздействие на УВ-лъчи или покълването на корени от растителност.  

Заради наличието на ТПО мембрана  е възможно изграждането на покрива да се направи директно върху основата. Цветът ѝ ще поддържа  ниска температура на повърхността, дори в средата на август, което е от особено значение, ако ще използвате пространството с допълнителни цели.

Филмът за покритие е лек, с намалена дебелина, която не се променя с годините. Съвместим е с най-популярните топлоизолационни материали. Може да се почиства лесно, защото не взаимодейства с химикали и е защитен от микроорганизми. Ако възникнат условия за пожар, нямате повод за притеснение, защото покритието не гори и не отделя отровни вещества. 

Може да разчитате, че тези покриви ще ви служат без нужда от ремонт за около 30 години, ако са направени компетентно и с  висококачествени материали, но експлоатацията им е по-дълга.

TPO хидроизолация за скатни покриви

Скатните покриви са тези  конструкции, които оформят традиционната ни представа за покрив. Използват се предимно за еднофамилни къщи, кооперации или нискоетажни хотели.  Създадени са с цел да устоят както на обилни валежи, така и да осигурят естественото им оттичане.

Основната функция на хидроизолацията на скатните покриви се състои в това да отведе натрупания кондензат върху филмовия материал по пространството между навеса на покрива и слоя хидроизолационен филм. За да не стигне влагата до дървената основа има нужда и от допълнителен аксесоар за дренаж. Той пренасочва кондензата към улуците или към слепите зони на сградата, за да не се мокрят стените. 

TPO хидроизолация

Предимствата на скатовете са известни: Те лесно и естествено отвеждат влагата и дъждовната вода; буферното пространство, което оформят със сградата може да се използва функционално и оформената въздушна възглавница осигурява по-лесна и евтина топлоизолация. Въпросът е, че при изграждането им се използват по-голямо количество материали, които са различни и по качество. Те се монтират по-трудно и бавно, струват повече и изискват по-честа поддръжка. 

Хидроизолираното на скатен покрив се осъществява също на принципа на „строителен пай”: Отдолу нагоре се полага слой от гипсокартон, прави се пароизолация, полага се още един изолиращ слой. Едва след това се покрива с хизроизолационен материал върху летвите и покривната конструкция. 

ТПО хидроизолацията не се използва много при скатните покриви и ниското строителство, най-вече заради цената. Въпреки, че може да използвате по-бюджетни алтернативи, не забравяйте обаче, че мембраната от този тип има сериозни преимущества пред битумните плочи. Освен посочените по-горе, ТПО материалът се отличава и със следните качества: лекота, еластичност, сила на пробив и опън, топло- и студоустойчивост, устоява на силните пориви на вятъра и се полага лесно и бързо, а свързващите ѝ шевове са много надеждни.

TPO хидроизолация за сложни покривни геометрии

Изготвянето на покрив със сложна геометрия е сложна задача не само за архитекта. След като се изчислят особеностите на структурата, неправилните форми като дизайн и защитна функция следва изпълнението на целия проект. Строителният екип трябва да създаде максимално надеждна конструкция от плоски и наклонени повърхности, свързващи преходи и т.н.

TPO хидроизолация

Полагането на хидроизолацията е процес, който изисква също толкова внимание като подход и изработка. Хубавото е, че TPO- мембраната може да се „персонализира”, за да пасне на сложната система от повърхности. Тя се полага чрез ръчно или автоматично заваряване, без използване на открит пламък . Топи се равномерно и така се създава монолитно покритие на цялата повърхност на покрива.  За улеснение на процеса мебранните елементи и аксесоари - външни и вътрешни ъгли, покривни маншети, отверстия за тръби и т.н., се правят предварително. Това е уникално творческо и професионално предизвикателство, но именно това гарантира дългогодишна сигурност и комфорт в обитаването на сграда с толкова нестандартен покрив.

Изводът от казаното до тук е, че адаптивността на ТПО мембраните  осигурява такава хидроизолация на покриви, която защитава сградата за дълго време и която не изисква честа намеса за ремонт. Достатъчно е  само да се инсталира правилно от висококвалифициран екип.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар