Заедно с всички нови устройства, Microsoft показаха и новия им култов представител – Surface Laptop Studio. Той разполага с чисто нов 2-в-1 дизайн, което го прави първи по рода си в серията Surface. Иновативното при него е, че 14-инчовият дисплей може да се издърпа напред или да се постави върху клавиатурата, за да се пише и рисува по него. Това е и причината да се казва Studio.

Според Microsoft, новият Surface Laptop Studio е заместител и наследник на Surface Book, но с много нови функционалности, разбира се. Както се и предполага, видеокартата е NVIDIA RTX 3050 Ti, процесорът му е последното 11-то поколение на Intel като в зависимост от цената може да бъде i5 или i7. Също така, потребителите могат да избират до 32 GB RAM и до 2 TB памет. Но нека го разгледаме отблизо. 

Surface Laptop Studio
Surface Laptop Studio

Цени и дати на пускане 

Както най-вероятно се и досещате, новият лаптоп ще бъде пуснат за продажба първо в САЩ и Канада. Очаква се доставките да започнат от 5 октомври, а предварителните поръчки са пуснати от няколко дни. Впечатляваща е цената, която започва от $1600. Надграждането с памет, по-добър процесор и други може да достигне максималната цена, която ще бъде малко над 3000$. 

Ценообразуването на Surface Laptop Studio е идентично с това на Surface Book 3, а причината за това е малкият размер, зад който се крие доста добра производителност и функционалност. Новият дисплей засенчва предходния, което го прави достоен наследник на гамата Surface Book с очаквана препоръчителна цена. До 2022 година се очаква новият лаптоп да бъде представен на още 47 пазара, но все още не е ясно кои са всички те и кога ще бъдат подготвени. 

Surface Laptop Studio
Surface Laptop Studio

Характеристики 

Да започнем с операционната система на Surface Laptop Studio. Може да се избере между два варианта – Windows 11 Home и Windows 11 Pro. Описват новата операционна система като удобна, лесна и интуитивна за използване, което и донякъде обяснява заложените надежди.

Както споменахме, процесорът е 11-то поколение Intel като отново има два варианта – i5-11300H и i7-11370H. RAM паметта е LPDDR4x, отново с два варианта – 16 GB и 32 GB. Няма твърд диск, а само SSD, което може да бъде 256GB, 512GB, 1TB или 2TB. Забележителен е дисплеят, който е 14.4 инча, има 120 Hz опреснителна честота, резолюция 2400х1600, а също така им и тъч функция. Отстрани на лаптопа има два Thunderbolt 4 (USB-C) порта и един 3.5-милиметров жак за слушалки – нещо все по-рядко срещано.

Surface Laptop Studio разполага с два Omnisonic говорителя, както и два микрофона, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 и Precision Haptic тъчпад, с което се отличава от останалите модели. В зависимост от процесора, батерията може да издържи до 18 или 19 часа активно използване, а теглото отново в зависимост от процесора може да бъде 1,7 или 1,8 кг. Последно, но не и по важност, лаптопът има Surface Slim Pen 2 – още едно нещо, привличащо окото към новият модел. 

Surface Laptop Studio
Surface Laptop Studio

Иновация. Функционалност. Мощ.

Surface Laptop Studio се отличава с чисто нов дизайн, който позволява на дисплея да се издърпва напред и да се поставя върху клавиатурата и да се използва за писане или рисуване. Microsoft наричат тази нова функция Studio Mode и е чудесно за всеки дизайнер, създател, илюстратор или писател. Новост е и така нареченият "Режим палатка" (Tent Mode), при който дисплеят се поставя тъчпада и клавиатурата, което го прави подходящ за гледане на филми.

Може да се каже, че дизайнът е много по-добър от този на Microsoft Book серията, чийто дисплей може да се "откача". Surface Laptop Studio заема значително по-малко място и изглежда по-елегантно, което предполагаме, че ще го направи по-предпочитан от потребителите. Частта "Studio" в името подсказва към кого и за какво е насочен продуктът – към дизайнери, писатели, художници и други, които могат да използват Adobe Illustrator и Photoshop, Paint и други. Производителност, насочена към креативни и опитни хора. Защо опитни? Защото само по-напредналите в сферите си могат да използват 3D проектиране или 4К анимации, за които трябва по-сериозен хардуер, който от Microsoft предоставят. 

Surface Laptop Studio
Surface Laptop Studio

След различни проучвания и тестове, от Microsoft  решават да разрешат проблема със свързаността на лаптопите и да се качат на едно ново ниво, като сложат два Thunderbolt 4 порта, с което изстрелват новият продукт в челните позиции на пазара. Подобрявайки свързаността, и функционалността става много по-голяма, което кара хората, които често пътуват или са постоянно в движение да предпочетат Surface Laptop Studio. Той позволява и поддръжка и бърз трансфер на данни от други устройства.

А стане ли дума за дисплей, то новият лаптоп може би е едно от най-добрите предложения от този ценови клас. Макар и с не най-добрата резолюция, 120 Hz са си 120 Hz и карат анимациите ви да оживеят и да се насладите на творчеството си максимално много. Също така, ако играете игри, това ще ви бъде от полза, помагайки ви да следите всяко действие на противника и да му отвръщате подобаващо.

 

Въпреки по-различното си предназначение, Surface Laptop Studio по нищо не отстъпва (освен по дизайн) на много геймърски лаптопи. Мощен процесор, силна видеокарта и невероятен дисплей могат да ви осигурят добри условия за победа във всяка игра. А относно дизайна, можем да кажем, че елегантността, съчетана със силен хардуер, е много по-интересна от геймърски дизазйни, които сме свикнали да виждаме.

Да продължим към следващата интересна функция, която просто не можем да пропуснем – Surface Slim Pen. Това е писалката на Microsoft, която може би е взаимствана идея от Apple. Тя е скрита под предната част на лаптопа, прикрепена е с магнит и се зарежда винаги, щом си е на мястото. По този начин вие имате писалка, намираща се на удобно място и винаги готова за използване. Много критици казват, че писането и рисуването с нея е удоволствие, поради факта, че има почти нулево време за реакция, а самата писалка издава леки вибрации, за да може усещането за писане да се доближава максимално до реалността. Това е един скрит коз на новия лаптоп, който най-вероятно ще стане хит на пазара.

Surface Laptop Studio
Surface Laptop Studio

Новост е и тъчпадът, който е подобрен и функционира с нова технология – Precision Haptic. Това означава, че самият тъчпад е статичен и не се движи при натискане, а има специални хаптични двигатели отдолу, които издават вибрации и създават илюзията, че тъчпадът се натиска. Подобно на технологията, която от Apple използват в MacBook. От Microsoft твърдят на потребителите, че могат да очакват и подобрения в живота на батерията, след оптимизации по софтуера. 

Microsoft Surface Laptop Studio представя един нов свят, в който можем да правим почти всичко на лаптопа си. Щом един продукт може да бъде подходящ за сърфиране в интернет, създаване на 3D модели, видеообработка, програмиране, рисуване, фотошоп, писане и дори играене на игри, значи изброените неща ще се увеличават  с всеки нов модел лаптоп на пазара. Скоро всичко, от което се нуждаем, вероятно ще бъде лаптоп и смартфон, или смарт часовник. Новият лаптоп е на ново ниво спрямо конкурентите си и се очаква да направи рекордни продажби, което ще разберем идните седмици. 

Автор

Студент в специалност "Бизнес мениджмънт", с интереси в областите на технологии, финанси, икономика, автомобили и автомобилни спортове.

Напишете коментар