Най-скъпите видео игри, създавани до този момент - представяме ви ги в следващите редове.

Интересът към добрите видео игри нараства значително с началото на тяхното развитие през 80-те години на миналия век. Успоредно с интереса, нарастват и разходите за създаването и разработката им. Всеки иска повече реалност и повече игрови възможности, но всичко това си има своята цена.

В днешно време домашните компютри и конзоли имат значително по-добри характеристики и съответно по-големи възможности. Това също е фактор, подтикващ разработчиците на игри да се постараят повече с качеството, но това своевременно увеличава и бюджета.

През последните десет години се наблюдава огромен ръст в броя на игрите, струващи над 50 милиона долара за разработка, като не включваме разходите за маркетинг и реклама. Тези данни показват и колко много се разраства цялата гейминг индустрия, колко голяма сила набира и какви рекорди поставя. Днес, ще подредим класацията отзад напред, като започваме с: 

10. Shadow of the Tomb Raider – $75M+

Shadow of the Tomb Raider

Последната серия на култовата Tomb Raider - Shadow of the Tomb Rider, излезе най-скъпата от всички предходни. В интервю за gamesindustry.biz, ръководителят на Eidos Montreal Дейвид Анфонси разкри, че бюджетът на играта е бил между 75 и 100 милиона долара с допълнителни 35 милиона, използвани за маркетинг и реклама. Радостен факт за разработчика е, че играта се е продавала доста добре, като отчита повече от 4 милиона закупувания само за първите три месеца. В заключение можем да кажем, че тези над 75 милиона не са били грешна инвестиция, защото играта се оказва много успешна и печеливша. 

9. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain - $80M+

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Играта Metal Gear Solid V: The Phantom Pain е и последна Metal Gear разработка на Хидео Коджима преди раздялата с доста влиятелния японски разработчик Konami през 2015г. Въпреки неясните причини за раздялата, нужният бюджет за разработката остава на показ и до днес. Според статия, публикувана в японски вестник за финанси през април 2015г. бюджетът, нужен за разработката на заглавието, достига 80 милиона долара. Но играта е пусната официално в края на 2015г., което значи, че бюджетът най-вероятно е близо до 100 милиона долара, което е и причината да се включва в днешната класация. 

8. Defiance - $80M+

Defiance

Defiance е MMO third-person игра, пусната за Xbox360, PS3 и компютри през 2013г. Противопоказно на някои лошо рецензии, играта успя да спечели сърцата на много верни играчи, като беше играна цели осем години. След това, в началото на 2021г. сървърите бяха официално затворени. Със сигурност заслуга има големият бюджет, който и до днес остава леко неясен. Според данни на Forbes, разработката е струвала над 80 милиона долара, като включим подобренията за PS4. 

7. Battlefield 4 – $100M

Battlefield 4

Считана от мнозина на най-добрата FPS игра, не е трудно да се досетим, че Battlefield 4 води до първата трицифрена сума в класацията ни. Според бившия главен директор Ричърд Хилман, четвъртото поколение Battlefield е и най-скъпо струващото. Въпреки всички отлични отзиви и над 7 милиона продажби по целия свят, Battlefield 4 все още води битка с Call of Duty: Ghosts. Следва шесто поколение на играта, след което ще видим кой печели битката. 

6. Max Payne 3 - $105M

Max Payne 3

Rockstar Games остават известни с големите и рисковани бюджети, които използват за почти всички игри. Разбира се, освен GTA и Red Dead Redemption, имат и няколко други скъпо струващи проекти. Третото и последно поколение на Max Payne се оказва най-скъпо, но и най-успешно. С бюджет от 105 милиона долара и над 4 милиона продажби за първата година, може да се каже, че полицаят Макс си отива заслужено като легенда. 

5. Grand Theft Auto V - $137M

Grand Theft Auto V

Със сигурност няма геймър, който да не е чувал за GTA. Тази поредица е в сърцата на много хора по света и то от повече от 15 години. Не е изненада, че бюджетът, похарчен за разработка е един от най-тлъстите, които Rockstar Games са си позволявали. Първоначално (през 2013г.) е бил 137 милиона долара, а в последствие с по-късни версии като GTA Online и DLC-та, например, бюджетът е нарастнал дори повече. Както може би вече се досещате, играта отбелязва над 140 милиона продажби, което я прави истинско бижу за разработчиците. Само печалбата се равнява на около 6 милиарда долара. 

4. Red Dead Redemption 2 - $175M+ 

Red Dead Redemption 2

Rockstar Games влизат за трети път в днешната класация. Въпреки по-малкото продажби от GTA V, Red Dead Redemption 2 също се оказва доста успешна и носи забележителни печалби. Счита се, че първоначалните разходи за разработка са малко над 175 милиона долара, а за маркетинг над 300 милиона. След други подобрения на играта, правени през годините ѝ на съществуване, може би общата стойност на разходите е около 500 милиона долара. И тук идва забележителната част – само в първите два дни след официалното пускане в продажба, играта успява да генерира приходи от 725 милиона долара. Отново Rockstar Games показват, че са наясно с това, което правят. 

3. Cyberpunk 2077 - $174M

Cyberpunk 2077

След цели осем години разработка и множество отлагания на официално представяне, пред CD Projekt Red се изправиха още проблеми. Те бяха основно бъгове и проблеми в самата игра, от които последваха и множество отрицателни рецензии от играчите. За жалост, всичко това смъкна общата стойност на компанията с милиарди долари, които все още не са възстановени. Първоначалните разходи за разработка са около 174 милиона долара, а като ги съберем с тези за маркетинг, получаваме 315 милиона долара. Внушителна сума, предвид всички премеждия, които "разтърсиха" разработчиците. Противно на всичко обаче, след още работа по играта, в крайна сметка тя успя да докара печалба на CD Projekt Red. 

2. Star Wars: The Old Republic - $200M

Star Wars: The Old Republic

Въпреки че излезе преди десет години, играта продължава да се поддържа и да получава ъпдейти. Това не е толкова изненадващо, като вземем предвид времето и разходите по разработката толкова години назад. Според доклади, публикувани от издателите, бюджетът за развитие на играта е бил 200 милиона долара, което автоматично го прави един от най-скъпите и амбициозни проекти, които са правени някога. Разбира се, тази инвестиция си е заслужавала. Играта отчита над 1 милиард долара приходи за целия си период на съществуване. Това си е сериозна печалба, която може да става и още по-голяма, поне докато сървърите не бъдат официално затворени. 

1. Star Citizen - $275M+

Star Citizen

След години усърдна работа, разработчикът Cloud Imperial Games успя да събере бюджет от над 300 милиона долара за производството на Star Citizen. От тогава, компанията набира още капитал, което от своя страна увеличава мащаба и обхвата на проекта. По играта за пръв път е започната работа още през 2011г., но все още не се знае кога ще бъде пусната официално. Смята се, че сумата, използвана досега за разработка е над 275 милиона долара, като тя ще става все по-голяма, защото все още се работи върху играта. Това е и причината Star Citizen да бъде включена в днешната класация. Очакваме да научим колко точно е струвала играта на Cloud Imperial Games. 

Автор

Студент в специалност "Бизнес мениджмънт", с интереси в областите на технологии, финанси, икономика, автомобили и автомобилни спортове.

Напишете коментар