"Специални връзки" е първата ми среща с реномирания американски автор Дъглас Кенеди, но трябва да подчертая - успешна такава. Книгата, достигаща до вас благодарение на издателство "Колибри", се оказа интригуваща, завладяваща и дори - обсебваща на определени моменти. Особено ако си падате по качествената драма, поднесена с щипка съдебен трилър за цвят.

Трябва да ви призная, че в последно време се случваше така, че залитах до голяма степен по фентъзи, разнообразено с бруталната литература на Чък Паланюк, поради което изпитвах вътрешната нужда да "сляза на земята" с нещо, осезаемо по-близо до нормалния човешки бит. Защото, съгласете се - Джон Сноу и Тайлър Дърдън са твърде далеч от обичайния живот, който водим.

Именно поради всичко това, "Специални връзки" на Дъглас Кенеди ми допадна особено много. Романът разказва историята на американската журналистка Сали Гудчайлд, която се влюбва в свой колега - британец, и дори забременява от него. Без да знае какво я очаква, Сали се съгласява да сложи край на номадския си живот като чуждестранен коренспондент и се заселва в мрачния, и не особено дружелюбен Лондон, поемайки дълъг път към сложна адаптация, придружена с всичките съпътстващи я трудности на бременността.

От този момент нататък, животът на Сали Гудчайлд се превръща в същински кошмар, на който трудно нормален човек би издържал. Останала напълно сама в една чужда държава, чиито нрави не познава дори отчасти, Сали достигна дъното на своя живот, за да може тепърва да намери сили, за да изплува отново.

Признавам, че останах впечатлен от цялостната увлекателност, с която Дъглас Кенеди разказва драматичната история на Сали Гудчайлд. Ще се сблъскате с ефектите на следродилната депресия, непоправимите грешки, изпуснати думи, които дълго време ще отекват наоколо, едно жестоко предателство и на моменти почти отчайващата борба на една жена да стъпи на краката си, когато няма как да задълбае по-надълбоко към дъното.

Макар и да прекарва голяма част от времето си в Лондон, Дъглас Кенеди не пести нищо по отношение на някои специфични нрави на британците, особено погледнато от гледната точка на един американец. Понякога го прави толкова директно и безпощадно, че да се зачуди човек как все още не са го екстрадирали обратно у дома. Но предполагам, че на добрите писатели всичко им е простено.

Водеща линия в "Специални връзки" остава борбата на Сали Гудчайлд за изкупление и надежда в момент, когато място за надежда просто няма. Ще проследите и впечатляващата транформация на една жена от уплашена родилка, неспособна да изпита чувства спрямо собствената си рожба, до любяща майка, готова да прекрачи портите на Ада, за да бъде с детето си. И всичко това, поднесено завладяващо и с класа от перото на Дъглас Кенеди. Признавам, че в определени моменти ми бе трудно да оставя книгата на шкафчето до мен.

"Специални връзки" на Дъглас Кенеди е заглавие, което мога да препоръчам с чисто сърце. Дори и да не си падате по подобен тип литература, спокойно можете да изберете това заглавие за свой близък, защото романът е със стабилна и солидна стойност, в което и сам се уверих. А в бъдеще, предполагам, отново ще се доверя на този автор, посягайки и към други заглавия от каталога му.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар