Спалня свободна от алергени - как да го постигнете?

Всеки, който има алергия, знае колко неприятно е усещането - сълзящи зачервени очи, хрема, непрестанно кихане или кашляне, затруднено дишане. В случай, че и Вие се борите с тези упорити симптоми, първото нещо, което лекарите съветват, е да минимизирате досега си до алергени. Широко разпространена заблуда е, че сме изложение на алергени само когато сме навън. Истината е, че нашият дом, особено спалнята, също може да е среда за тяхното развитие. Затова е необходимо да положите съответните усилия и да се отървете от тези неприятни дразнители. А как може да го направите? В тази статия ще Ви дадем няколко полезни съвета, които да приложите, за да сведете до минимум алергените във Вашата спалня. Вижте кои са те:

Обезопасете леглото си

Вашето легло е мястото, където прекарвате поне 8 часа от денонощието. Затова е много важно да се уверите, че то е безопасно за Вашето здраве. На първо място, обърнете внимание за спалното бельо. В магазините вече се предлагат специални антиалергични чаршафи, калъфки и завивки. Те са изработени от естествени и хипоалергенни, които не дразнят кожата и не задържат прах и акари.

Ако матракът Ви е стар и за него не са полагани специални грижи, възможно е в него да са се настанили вредни микроорганизми, които да обострят алергията Ви. Ако случаят е такъв, най-добре намерете магазин за матраци по най-бързия начин. Голямото разнообразие от модели Ви гарантира ще откриете такъв, който едновременно е удобен и подходящ за хора с алергии. За възглавниците Ви важи същото правило. Те трябва да се сменят редовно. Определени материи са по-подходящи за хора, предразположени към алергии, като латекса и мемори пяната, например.

Вземете мерки срещу влагата

Прекалено високите нива на влажност в дома създават предпоставки за развитието на  бактерии, мухъл и плесен, които могат да предизвикат алергични реакции, особено при малки деца и по-чувствителни хора. Прекалено сухият въздух също може да предизвика затруднено дишане, раздразнено гърло и зачервени очи. Затова се постарайте да поддържате нормални нива на влажност в спалнята Ви. Това може да направите с помощта на влагоабсорбатор или овлажнител за въздух, в зависимост от Вашите нужди.

Пречистете въздуха

Още едно устройство, което ще Ви помогне да дишате нормално и да се предпазите от алергените, това е пречиствателят за въздух. Той е специално проектиран, за да улавя фините частици, полените, праха и други замърсители на въздуха, като по този начин защитава от развитието на алергии и редица респираторни заболявания. Цените на този уред варират в зависимост от функционалностите им и големината на помещението, в което ще ги използвате. Все пак, имайте предвид, че това е една инвестиция, която ще осигури на цялото Ви семейство  по-качествен въздух и ще предпази здравето Ви.

Редовно почиствайте

Чистенето със сигурност не е любимата задача на повечето хора. Въпреки това, редовното почистване на дома ще помогне за облекчаване на симптомите на алергията. Уверете се, че редовно премахвате праха. Също така, ако се отоплявате на климатици, е много важно да почиствате филтрите често. Вашата спалня е мястото, на което трябва да обърнете още по-специални внимание. Изчистете всички повърхности, не забравяйте да почистите ъглите, а също и под леглото. Избягвайте да трупате много вещи върху бюрото или тоалетката си, защото по всички тях полепват прах и мръсотии. Ако лесно проявявате чувствителност, изберете почистващи препарати, които не са токсични и не съдържат силни химикали в състава си. В случай, че не откриете такива в близкия магазин, винаги може да направите почистващ препарат с естествени съставки като оцет, лимон и сода за хляб.

Това са няколко полезни съвета, с помощта на които да превърнете спалнята в зона свободна от алергени. Така ще сте сигурни, че сте положили необходимите усилия, за да бъде здрави и да се отървете от неприятните симптоми на алергиите.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

1 Коментар

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни