Българският филм "Петя на моята Петя" ще открие София Филм Фест 2020

Новият български филм „Петя на моята Петя“, посветен на спомена за Петя Дубарова, ще открие 24-тия „София Филм Фест“ на 12 март в Зала 1 на НДК. Филмът носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда млада душа и поетеса Петя Дубарова „Петя на моята Петя“. Режисьор е Александър Косев, сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант. 

„Филмът е съвременна история. Държим да подчертаем, че това е филм за Петя Дубарова, без той да е „за Петя Дубарова”. Историята не е биографична, но Петя присъства със своята истинска същност и с най-ценното – с мъдростта и таланта си, които е оставила на поколенията“, споделя сценаристът Нели Димитрова.

„Петя на моята Петя“ е филм-изповед, провокиран както от стиховете на Петя Дубарова, така и от позабравените тийнейджърски идеали и вярвания на създателите му; от факта, че случилото се с нея преди почти 40 години се случва и днес – никой не може да победи в битката срещу системата, но това не означава, че трябва да спрем да опитваме.

 

Международният филмов фестивал „София Филм Фест“ (Sofia International Film Festival) е най-мащабният кинофестивал в България и едно от водещите филмови събития в Централна и Източна Европа. Историята му започва през 1997 г. и всяка година привлича повече от 85 000 зрители. След натрупвания и постижения, които отличават фестивала не само в областта на киното, той придобива статут от медиите и професионалистите на едно от най-значимите събития в областта на културата в България, представящо актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското кино пред света.

От 2003 година фестивалът е с конкурсен характер – Международният конкурс е за първи и втори филми, а събитието е част от календара на FIPRESCI. В същата 2003 година стартират и конкурсните програми за регионални филми-„Балкански конкурс“, и за българско късометражно кино „Jameson Short Film Award“. От 2009 година в програмата на фестивала се провежда и конкурс за документално кино.

През 2007 фестът се нарежда сред 50-те топ световни фестивала на списание „Варайъти”, а от 2010 е единственият български филмов фестивал, акредитиран от FIAPF (Международна федерация на продуцентските асоциации в света)  и е подкрепен от Програма „Творческа Европа МЕДИА“ на Европейския съюз.

София Филм Фест
София Филм Фест 2020

Тази година предстои неговото двадесет и четвърто издание. Българските киномани ще могат да се насладят на проектите, които тази фестивалът им е подготвил в дните между 12-22-31 март в София. В рамките на филмовия фестивал ще се проведе и седемнадесетото издание на международния пазар на филмови проекти и филми „София Мийтинг“ в дните от 18 до 22 март.

За 2020 от „София Филм Фест“ са ни подготвили куп изненади, които не са за изпускане. Не кой да е, а самата Джералдин Чаплин ще бъде специален гост на тазгодишното издание. Очакват ни вълнуващи филми, чудесни истории и страхотно шоу в края на март. Не го пропускайте!

Виктория Рачева

Виктория, на 20 години. Студент по Журналистика в Софийски университет. Обичам да търся, разпитвам, намирам...понякога намирам себе си. Добра душа с големи мечти и вяра в страхотния живот, който тепърва предстои.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни