Чаровната и талантлива Симона Халачева е едно от лицата на Театър "София". През 2012 година завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Стефан Данаилов, а съвсем наскоро имахме удоволствието да я наблюдаваме в постановката Апетит за череши, където си партнира с друг свой млад колега - Юлиян Рачков. Любопитното около постановката е, че тя става реалност след инициатива на самите актьори.

Повече за "Апетит за череши" можете да научите и от интервюто ни с режисьора на представлението Ана Батева, която Симона Халачева и Юлиян Рачков сами търсят, за да работят заедно. 

Какво е театърът за Симона Халачева и има ли младата актриса любими свои постановки, ще разберем от самата нея.

Съвсем наскоро се състоя премиерата на “Апетит за череши”, където си партнираш с Юлиян Рачков под режисурата на Ана Батева. Разкажи ни нещо повече за постановката, какво можем да открием в нея?

"Апетит за череши" е една доста любопитна и вкусна за игра пиеса. Очарованието й е в ексцентричността на персонажите и сблъсъка на техните мнения и позиции. Именно в тези сблъсъци зрителите могат да се припознаят. Бих казала, че представлението е забавно.

Удивително около историята на постановката е, че тя се ражда след ваша съвместна идея с Юлиян, като дори сами я финансирате и сами си намирате режисьор. На практика, вие се явявате и нещо като нейни продуценти. Как стигнахте до идеята сами да си направите представление?

Беше спонтанно и емоционално решение и съдбата беше благосклонна да ни угоди.

DSC_1815_

За първи път работиш с Ана Батева. Какви са впечатленията ти от нея? Бихте ли работили отново заедно?

Ана е прекрасна, като за мен бе удоволствие да работя с нея. Ана създава около себе си много приятна творческа атмосфера. Ще се радвам да работим отново заедно.

На пресконференцията след първото представление заяви, че си се влюбила в “Апетит за череши”, веднага щом си се запознала с постановката. Колко важно е за теб, като актриса, да харесваш постановките, в които играеш?

Задължително е да харесвам ролите, които играя. Не винаги е любов от пръв поглед, но предизвикателствата са това, което ме развива като актриса. Има постановки, които са ми по-любими от други, но това е нормално.

DSC_1234_

Защо стана актриса, Симона?

Много често и аз това се питам. Надявам се един ден да мога да отговоря на този въпрос. Иска ми се да е имало смисъл и причина. 

А какво щеше да правиш, ако не беше станала актриса?

Не съм имала резервен вариант. Щях да продължавам да опитвам. За мое щастие, приеха ме от първия път в НАТФИЗ и то в класа на професор Стефан Данаилов. Никога не се замислям какво би било, "ако"... Щастлива съм, че това е моят път, независимо от това колко труден е понякога.

DSC_0315

Имаш ли си любима постановка, в която си играла досега?

Да, имам -  „Сватбата на дребния буржоа” на Брехт с режисьор Петринел Гочев. Имам усещането, че и „Апетит за череши” също ще бъде едно от любимите ми представления.

Къде другаде можем да те гледаме, освен в “Апетит за череши”?

В "Скачай!” , „Парижката Света Богородица”, „Госпожа Министершата”, „Питър Пан”, „Сватбата на дребния буржоа”, „Олд Сейбрук и последният страстен любовник”, „Ние сме вечни”, Нощта на 16-ти януари, „Роня, дъщерята на разбойника”.

DSC_3155_2

Каква е Симона извън сцената? Какво обичаш да правиш в свободното си време?

Обожавам да пътешествам и да опитвам различни храни, да прекарвам време с приятелите си,  приятно ми е да готвя. За мен най-хубавата част от деня е рано сутрин. Рисувам, когато получа вдъхновение, уча френски, имам нужда и желание да се докосвам до неща, които да ме зареждат и за това доста често се записвам на различни курсове. Бих се занимавала с фотография по-професионално. Може би това ще е следващото нещо, на което ще се запиша. Мечтая много!

Какво е за теб театърът?

Театърът е магия. Докоснеш ли се веднъж до него, омагьосан си за цял живот. Става част от теб, променя те, прави те по-сетивен, кара те да гледаш на света с любопитство и да обръщаш внимание на малките неща - на детайлите. Да наблюдаваш и да изследваш хората. Театърът е магия!!

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар