Той и Тя. В купе. Чува се как влакът трака по релсите. Тя чете Vogue, естествено, а той - последния брой на местния ежедневник. Заедно са, но и разделени. Тя не обича разговорите във влака, а той изгаря от желание да я заговори. Престрашава се. Първоначално среща отпор, който само една красива жена може да даде. После обаче нещата потръгват. Искрицата на взаимното любопитство пламва, а Той и Тя се хващат на игра, която ще ги отведе на пътуване сред спомени и белези, които времето им е нанесло с безпощадния си бич. Играта започва.

"Апетит за череши" в Театър "София" е постановка с крайно интригуваща предистория. Когато Симона Халачева и Юлиян Рачков решават, че искат да направят нещо заедно, пред тях стои избор между две пиеси. Печели "Апетит за череши" по Агнешка Ошецка и Мачей Малецки. Дори успяват сами да финансират раждането на пиесата. Двамата актьори сами си намират и режисьор - Ана Батева, за която това е първа постановка в Театър "София". Младият екип се сработва, а от усилията им се ражда "Апетит за череши" - версия 2016.

сн. Симон Варсано
сн. Симон Варсано

Постановката на Ана Батева ни разказва историята на млади двойки, които са колкото заедно, толкова и разделени помежду си. Наглед те имат всичко - сигурна работа и добра професия, поне от страна на мъжа, деца и покрив над главите. Картинката на перфектното семейство е налице, но между тях съществува пропаст. Мечтата за семейно щастие е застрашена от бляна към големия град, светлините, шумотевицата и лудостта. От копнежа към нещо неизживяно, което като демоклиев меч виси над перспективата за щастие и хармония. Заедно са, но не са. Гледат в една посока, но със затворени очи. Докосват се, но не се усещат.

"Апетит за череши" отваря вратите към онзи деликатен момент в една връзка, когато партньорите спират да бъдат партньори, а по-скоро непознати с познати лица. И както винаги, в основата на всеки разрив стои блянът - към човек, към идея, към усещане или място. Ана Батева и нейният актьорски състав пресъздават пред очите ни тъжен и трагичен епизод, разригаващ се в стотици хиляди семейства, в който хепиендът е невъзможен, а единственият възможен изход е да сложиш край на агонията. Да опиташ да осъществиш собствения си блян и да скъсаш завинаги с компромисите, които държат крайниците ти здраво пристегнати във вериги, от които няма измъкване. Освен ако сам не завъртиш ключа.

сн. Симон Варсано
сн. Симон Варсано

Симона Халачева и Юлиян Рачков играят интензивно и на високи обороти. Постановката ще ви предложи много моменти на впечатляваща експресивност и енергичност от страна на двамата актьори, в някои случаи - граничеща дори с лудостта. Особено при Симона. Хуморът "забива" в правилните моменти и по подходящ начин. Рафиниран и деликатен е, като гарантирано ще имате своите мигове на искрен смях. Ще ви бъдат поднесени и сценарии от типа на "случва се във всяко семейство", когато разиграващото се на сцената може да ви стегне около гърлото, просто защото и вие сте били там и сте го изживели. Вероятно.

сн. Симон Варсано
сн. Симон Варсано

"Апетит за череши" е предложение, което си струва да опитате. Макар и пиесата да разглежда вече добре позната и многократно разглеждане тема като желанието за живот в големия град, съпоставено с перспективата да бъдеш далеч от него, работата на Ана Батева, двамата актьори и останалият екип ще ви предложи една свежа, на моменти - дори хумористична перспектива върху въпроса. Ще проследите и какво неизменно се случва в една семейна приказка, когато думата "компромис" е дебело зачеркната с черен маркер. И от двете страни.

сн. Симон Варсано
сн. Симон Варсано

Лично аз напуснах камерната зала на Театър "София" с усмивка и съм сигурен, че при много от вас ще бъде така. Младият екип, стоящ зад "Апетит за череши", ви е приготвил един емоционален сладкиш, "опечен" с много любов и положителна енергия. От вас се изисква единствено да си отрежете едно парче и да го опитате.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар