Село Бели Искър е кацнало в подножието на връх Мусала и ви очаква с нетърпение, за да ви очарова със своята изумителна красота, борово ухание и въздух с кристална чистота.

Бели Искър - сгушен между боровите гори на Рила

Изобщо не е чудно каква огромна притегателна сила има това райско място, сгушено в магичната Рила планина – още щом пристигнете там, ще разберете какво означава истински покой и сливане с природата. Тъй като се намира едва 65 км от столицата, селото привлича голям поток от посетители /не само българи, но и чужденци/, които тръпнат в очакване да се впуснат в нови, непознати до сега приключения и да преживеят невероятни емоции. Ако сте се запътили към Боровец, може да отбиете няколко километра встрани и да се потопите в уникалната атмосфера на селцето.

Тук ще станете свидетели на величествените знаци, оставени от историята – Войнишкото чешме, Бельов кладенец, Кадън кладенец, както и може да се върнете назад във времето при местността Демир капия, популярна с големите сражения от времето на Освобождението на България от игото на Османската империя.

В близост до основни туристически атракции в Рила планина

Природата е прекрасна, а условията за пикник или екскурзия – перфектни, тъй като съчетанието от свежия мирис на борова гора и бистрите води на Искър ви дава възможност да си отпочинете както никога досега. От селото може да се отправите също и към много други интересни дестинации, например за отмора при Седемте рилски езера, двореца Царска Бистрица, връх Мальовица и други привлекателни за туристите места.

В селото се намира и храмът "Успение Богородично", за който се носят много легенди. Той е съграден още през 1847 година и се твърди, че помни любовта между Пейо Яворов и Лора, защото пази спомена от тяхната венчавка.

Бели Искър
Храмът "Успение Богородично"

Екопътеката на Бели Искър - идеална за семейни разходки

За всички, които искат да посетят Национален парк „Рила“, именно село Бели Искър е една от най-добрите отправни точки, защото поредицата от цели осем мостове, всеки един именуван различно, ще ги отведе именно там. Дори и ако сте начинаещи туристи, има страхотна възможност да тренирате уменията си и това е прословутата екопътека, която тръгва от първия мост и води към насрещните склонове. Там е предвиден заслон, който да ви спаси от изненадващо задала се буря – страхотна възможност да се повеселите с приятели сред девствената природа. Защото тук има голямо изобилие от различни видове диви обитатели, като някой фигурират в Червената книга като застрашени от изчезване.

"Рилски зелник" - традиционно събитие за региона

Ако сте от купонджийския тип, непременно трябва да посетите ежегодно организирания „Рилски зелник“ и да опитате от незабравимия вкус на домашно приготвените зелници, състезаващи се за голямата награда. След като сте се почерпили, ви очаква топлата прегръдка на множеството хотели и къщи за гости, в които нощувката сама по себе си е едно голямо приключение. Не се тревожете за удобството – ще останете възхитени от обслужването, а и при толкова много заведения и магазинчета няма как да се случи така, че нещо да ви липсва.

Бели Искър
Екопътеката в близост до Бели Искър ще ви зареди за седмица напред

Да се откъсне човек за малко от клопката на ежедневието е вероятно най-доброто нещо, което може да направи за себе си. Затова го направете по-скоро - подобно завръщане обратно към природата ще ви зареди с положителни емоции и енергия в много по-голяма степен, отколкото предполагате.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар