Лято е. И докато мислите на повечето хора са насочени към плажа и морето, други пък избират да посветят свободното си време на по-различни изживявания. Днес ще ви представим някои от най-добрите книги за планината!

Върховете привличат мнозина. А ако сте сред планинарите, които обичат да четат, ето кои са 10 от най-добрите книги за планината.

"В разредения въздух", Джон Кракауер

Еверест. 1996 г. Най-черната година в историята на върха, която разпалва ожесточени дебати за комерсиализирането на първенеца сред върховете. Джон Кракауер разказва истинската история на трагедията, разтърсила света, и ни я поднася свежо и с увлекателен стил, за да ви потопи в изправящо косите приключение, от което няма да можете да си поемете дъх до последната страница.

"Да докоснеш небесата", Майк Хорн

Книгата описва живота на един от най-великите приключенци. Основната ѝ тема е най-рискованата експедиция на Майк Хорн, в която той предприема последователно изкачване на четири осемхилядника в Хималаите без въже, без кислород и без предишен опит в изкачването на високи върхове. Майк Хорн позволява на читателя да надникне в най-личното му пространство и ни кани на едно шеметно приключение.

Да докоснеш небесата

"Свободата да бъда там, където искам", Райнхолд Меснер

Автобиографията на Райнхолд Меснер, един от най-великите планинари в историята, ще ви разходи из вълнуващия му и трогателен път като алпинист, катерач и обикновен човек.

"Планини и хора", Стефан Попов

Тази книга ще ви покаже, че планините не могат да бъдат покорени, а само обичани. Увлекателно четиво, което е ценно за всеки алпинист и планинар.

Планини и хора

"Алпийски дневник", Сергей Герджиков

В тази книга са събрани разкази за алпинизъм, за страх, радост, изнемога и еуфория, за тръпката и мечтата за върха.

"Първите седем", Боян Петров

Книгата на великия български алпинист Боян Петров ще ви разкаже за неговите успехи и провали по пътя му към седемте първенци и ще ви покаже, че всяка цел е възможна.

Първите седем

"Погребани в небесата", Питър Зукерман, Аманда Падоан

На 1 август 2008 година единадесет от четирийсетте катерачи, тръгнали към К2, не се завръщат никога повече от обятията на върха. Тази книга описва какво се е случило през онзи фатален ден и разкрива героизма на шерпите. Вдъхновяваща, задълбочена и проницателна, книгата ни разказва не само за трагедията, но и за всеотдайността, верността и решимостта на шерпите, които жертват живота си, за да спасят чуждите животи.

"Звезди и бури", Гастон Ребюфа

Гастон Ребюфа е един от най-великите алпинисти и е първият човек, който изкачва шестте северни стени на Алпите. В тази книга ще прочетете не само за изкачването на върховете, но и за човешката природа в планината.

Звезди и бури

"Тенсинг Норгей. Човекът от Еверест", Джеймс Улман

Автобиографията на Тенсинг Норгей, човекът, който заедно с Едмънд Хилари се докосва до върха на Чомолунгма (Еверест).

"Свирепа Арена", Джо Таскър

Вълнуващо и брутално откровено четиво, което разказва за приключенския дух, любовта към планината и пътя към върха.

Бонус: "Самоубийци", Явор Веселинов

Има ли заплаха за вашия живот, има ли сила, която да ви превърне в самоубиец? Къде си в този свят и накъде отиваш? Има ли път отвъд?

Въпроси, поставени пред главния герой Матей Пропанов, който е експерт по скално катерене. Популярна фигура в средите на алпинистите, той тръгва по следите на поредица от мистериозни самоубийства сред катерачите.

Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram.

Автор

Виктория Димитрова е преводач, писател по душа и поет по сърце. Страстен почитател на дългите разходки сред природата. Обича книгите, празните листи, които чакат да ги изпишеш, силното кафе и да учи нови неща. (Да не забравяме и котките. И кучетата.) Вярва, че в живота си трябва да следваме мечтите си.

Напишете коментар