Санторини - били ли сте там?

Не много отдавна беше времето, когато завистливо цъкахме с език, когато някой споделеше, че заминава на море в Гърция. Фактът, че днес КПП-та са задръстени от коли с туристи идва да ни напомни колко динамичен е животът и как бързо се променят нещата за всички нас. Гърция и нейните острови вече са достъпна дестинация за много голям процент от българите. Макар да е леко тъжно, че все повече хора обръщат гръб на родното Черноморие, трябва да приемем, че това е естествен процес. Съвременния глобален свят дава безкрайно много и различни перспективи и всеки, който има възможност, бърза да ги опознае и да им се наслади.

Остров Санторини е една от популярните дестинации за морска почивка. Който е бил вече там е получил отговор на въпроса защо това е така. За онези от вас, които все още се колебаят в избора си е събраната тук информация. Чрез нея ще се постараем да ви дадем представа какво да очаквате от ваканцията си на острова и как най-добре да прекарате времето си там.

Готов ли си за приключение? Разгледай и резервирай следващата си почивка още сега!

Една качествена почивка не е просто излежаване на плажа по цял ден. Трупането на впечатления и интересни преживявания, опознаването на чуждата култура и всичко свързано с нея – това именно са нещата, които оставят траен отпечатък в съзнанието. Тези спомени са важни и ви дават възможност да преживеете отново отпускарските си вълнения, когато разглеждате стотиците си снимки от там. Ето защо е добре предварително да се запознаете с някои исторически подробности, да си набележите дестинации за посещение, места за хранене и други подобни нещица. Така няма да губите ценно време в лутане, разпитване и търсене на информация на момента.

Санторини

Добрата организация на почивката изисква да обмислите пътуването си месеци преди това. От една страна ще имате достатъчно време за подготовка. От друга страна няма да останете разочаровани, когато в последния момент откриете, че няма свободни места за настаняване. И трето, но не по-малко важно – така ще имате възможност да следите и закупите изгодни билети за вашето пътуване.

Санторини е вулканичен остров в Егейско море, образувал се вследствие на грандиозно изригване около 1600-та година преди Христа. По онова време той е бил почти идеално кръгло парче земя. Мощното изригване на вулкана запраща късчета от него чак в Египет, а в центъра му се надига огромен купол. Постепенно той пропада надолу под собствената си тежест и дупката започва да се запълва с вода. В наши дни някогашният остров вече е архипелаг Санторини с население малко над 15 000 жители. Той включва най-големия и популярен Тира, още един населен остров – Тирасия, както и островите Неа Камени, Аспрониси и Палиа Камени, които са необитаеми. Именно Тира е популярната туристическа дестинация, пленила сърцата на толкова много хора. На Неа Камени пък се намира активен вулканичен кратер, чието последно изригване е било в средата на миналия век.

Санторини

Как да стигнем дотам?

За да пристигнете на Санторини пред вас има няколко възможности. Първият вариант е да пътувате със самолет. Целогодишно има полети през Атина, но през туристическия сезон за там се изпълняват и много чартърни полети. Летището е разположено на около 6 км. от столицата Фира и до там се стига с автобус. От там имате възможност да хванете друг автобус, който да ви закара до градчето на вашата дестинация. За удобство на пътниците, още на летището е закачено разписанието на автобусите, но пък те от своя страна не пътуват на често. Така се дава възможност и на другите бизнеси на острова да се развиват добре – таксита и коли под наем. Наемането на коли е много популярно, защото ви осигурява удобен начин да се предвижвате по целия остров.

Вторият вариант за пътуване до Санторини е със собствен превоз до Солун или Пирея. Там можете да оставите колата си на платен паркинг и да хванете ферибота до бяло-синия остров. Ферибот пътува също и от остров Крит и редица други малки островчета. Пътуването отнема между 5 и 9 часа. Поради ограничената площ от около 76 кв.км. на острова не се допускат лични автомобили, а се дава хляб на хората от Rentalcar бизнеса. Наемането на кола, мотоциклет или АТВ ще ви струва между 20 и 45 EUR на ден. Градският транспорт е организиран около автогарата във Фира и от там можете да хванете транспорт към различни точки на острова. Билетите са с цена от 1,60 до 3,00 EUR. За по-романтично настроените туристи се предлагат и пътувания с лодка между отделните пристанищни градове.

Санторини

Третият вариант е да пътувате до Гърция с автобус, след което с друг автобус да се доберете до пристанището и да хванете ферибота. Малцина са онези, които избират този начин на предвижване, но все пак сме длъжни да го споменем като опция.

Кои са интересните места, които можете да посетите на Санторини?

Изригването на вулкана е предизвикало цунами с височина на вълната 11 м. и е засипало древното селище Акротири под метри вулканична пепел. Съвременните разкопки там разкриват добре развит и уреден живот – двуетажни сгради с красиви фрески и украси по фасадите, следи от текстил, различни семена за посев, плетени кошници и други неща от бита. Разкопките там продължават вече повече от 50 години, но обектът е отворен за посещения. Ако обичате да посещавате музеи, то археологическият музей и Музея на праисторическа Фира са вашите места.

В непосредствена близост до католическата църква във Фира ще откриете Мегаро Гизи – културен център с отлично съхранени стенописи от периода XVI - XIX в. Там ще можете да разгледате също фото изложби, картини на гръцки художници и други интересни неща, свързани с изкуството. Обектът е отворен от май до октомври включително, а почивният му ден е събота. В горещите следобедни часове също е затворен, като отваря врати за посетители след 17,00 ч.

В Контохори е ситуиран фолклорният музей. Там ще ви запознаят с местните традиции във винопроизводството, бъчварството, обущарството, дърводелството и други местни занаяти. Със сигурност ще се впечатлите от самата сграда на музея, който е разположен в построена в скалите къща. Музея е отворен всеки ден и работи с прекъсване от 14,00 до 18,00 часа. Други интересни музеи са този на минералите и фосилите в Периса, морския музей в Ия (почива във вторник), както и музея на виното в Куцоянопулос. Винопроизводството е важна част от икономиката на острова. Почти 17% от неговата площ е заета от местни сортове лозя. Винарните турове са много популярни на Санторини. Можете да се включите в тях и да дегустирате различни местни вина, но цената за удоволствието не е много ниска.

Санторини

За да се сдобиете с архив от невероятни снимки може да вземете участие и в прехода от Фира до Ия по скалните пътеки. Разстоянието е около 9 км. и през цялото време се движите по вулканичния пръстен, наречен калдера. Пред погледа ви се сменят гледки, минавате край параклиси и красиви къщи и така неусетно отлитат четири часа. 

Има още доста интересни атракции на Санторини, но това, което ще спре дъха ви е слънчевият залез. Наистина неповторимо красива гледка, на която трудно ще се наситите.

Вече споменахме доброто вино, но успоредно с него върви и прекрасната храна, която можете да опитате тук. С прости местни продукти се приготвят непретенциозни, но вкусни блюда, които ви карат да си спомняте вкуса им и след години. Продуктите са супер пресни – морски дарове, уловени от местните рибари в ранните утринни часове и приготвени за вас от местните майстори на гръцката кухня. Непременно трябва да пробвате пюре от фава – местен сорт жълт грах, както и огромните каперси и чери домати. Бели патладжани с моцарела или доматени кюфтета са другите ястия, които трябва да опитате на Санторини. А гиросът, който е гръцката разновидност на дюнер, можете да дегустирате по време на някоя от градските си обиколки. Уличната храна е важна част от духа на мястото, което се опитвате да опознаете – не я подценявайте. Куфе е вид сладкиш, който представлява варени в меден сироп бадеми. Малките тарталети с извара с вкус на канела, портокал или ванилия се наричат мелитиниа и ще ви накарат да си оближете пръстите. Преди да отпътувате обратно за дома, непременно сложете в багажа си парче местно козе сирене, с което да приготвите гръцки специалитет на своите приятели, докато им разказвате за страхотната си почивка.

Много добре би било, ако почивката ви съвпадне с някои от местните празници на архипелага. Включването ви в масовата еуфория по тяхното отбелязване ще ви зареди с допълнително адреналин и положителни емоции. Първите три седмици на август са посветени на фестивала Магарон Гизи, който се провежда в центъра на столицата Фира. Програмата му е наситена с културни събития, класически концерти, театрални представления, джаз изпълнения и редица други. Краят на август и началото на септември са дните, през които с грандиозни фойерверки се отбелязва изригването на вулкана преди повече от 3000 години. Празникът на вулкана е съпроводен и с културни изяви, свързани с историята на острова. В средата на август пък близо до Епископи ще можете да се насладите на вкусни морски деликатеси, които се приготвят по случай рибния фестивал Камари. В началото на септември столицата Фира става домакин на международен музикален фестивал.

Санторини

Плажовете на Санторини

И все пак не трябва да забравяме главната цел на почивката – плажа и морския тен. Вулканичният произход на острова е причината плажната ивица да не е покрита с фин пясък, а с дребни камъчета. Да полегнете на хавлията си не е опция, но затова пък цялото крайбрежие разполага с удобни шезлонги, върху които да събирате слънчеви лъчи. Плажовете носят различни имена и лесно ще се ориентирате.

Червеният плаж е разположен в основата на висока червена скала. Всъщност това е всичко, което ви заобикаля – камъни и скали. Плажът обаче е доста пренаселен, защото дава чудесни възможности за любителите на гмуркането да практикуват любимия си спорт - морското дъно е осеяно със странни скални образувания. За да стигнете до самия плаж обаче ще трябва да се спуснете по стръмните скали, а после и да ги изкатерите обратно. Удобно решение е да стигнете до там с лодка, която можете да хванете от пристанището на Акротири.

Белият плаж дължи името си на белите и сиви камъчета, които покриват плажната ивица. Те са били част от надвисналите над нея скали със същия цвят. Самият плаж е много тесен и къс в същото време – побира едва няколко шезлонга. Чудесен избор за онези, които обичат усамотението и тишината. Тъй като се намира в непосредствена близост до Червения плаж, същите лодки ходят и до там.

Цветовата палитра продължава с плажовете Периса и Периволос, известни още като Черните плажове. Можете сами да се досетите за причината – да, черни камъчета по крайбрежието. Самите плажове се преливат един в друг и са предпочитана дестинация за младите туристи. Атмосферата е купонджийска, а музиката звучи денонощно. Там гостуват световно известни диджеи, а партитата не стихват. Освен това можете да се насладите на водни спортове като уиндсърфинг и водни ски, както и да се гмуркате в кристално бистрите води на морето. До там можете да стигнете лесно, ако хванете автобус от Периса. Тъй като разстоянието е само около 3 км., таксито също е опция.

Санторини

За семейни двойки с малки деца е най-удобно да летуват на плаж Камари. Достъпът до него е лесен, а и се предлагат много морски атракции и забавления. Плажната ивица е сравнително широка, а до там се стига с автобус.

Плаж Влихада носи и името Лунния плаж и то съвсем оправдано. Скалите наоколо са толкова странни, че действително придобивате усещането, че сте попаднали на Луната. Плажът е дълъг и тук има доста повече пясък, а камъчетата са ситни. Неудобството е в това, че във водата няма плитка част, което не позволява на малки деца и хора, които не умеят да плуват да се порадват на вълните. Достъпът и до там се осъществява с автобус.

Пълна противоположност е плажът Монолитос, който с плитките си крайбрежни води предлага на родителите абсолютно спокойствие за техните малки деца. Пясъкът е мек и ситен, а дървета предлагат сянка и приятна отмора. До там може да стигнете и с кола, което е допълнителен плюс. 

И накрая нещичко и за онези, които обичат тен без следи от бански. На плаж Колумбос ще се почувствате точно на мястото си. Плажната ивица е достатъчно голяма, за да предложи и доза усамотение на плажуващите. Дотам можете да достигнете само с автомобил.

Санторини

Резервирайте нощувките си навреме

Що се отнася до настаняването, всеки има различни предпочитания и най-вече различен бюджет. Важно е да имате предвид, както вече споменахме, че не трябва да разчитате на късмета си за резервация в последния момент. Минималният срок за това е два месеца преди пътуването ви. Цените на острова са най-изгодни през май, края на септември и през октомври. Хотелите по източното крайбрежие са на по-достъпни цени от тези на западното. Алтернатива са вилите под наем, които освен добри условия за почивка на приемлива цена ви предлагат и усещането за домашна атмосфера и условия за приготвяне на храна.

И накрая един полезен съвет - носете със себе си лекарства, които биха могли да ви помогнат в случай на нужда. На острова аптеките не работят в съботните и неделни дни. За да се снабдите с лекарство през тези дни ще се наложи да потърсите лекарска помощ, което доста ще се отрази на бюджета ви.

Възползвайки се от нашите съвети се надяваме, че сега бихте могли да организирате почивката си на Санторини доста по-лесно. Доброто планиране е предпоставка за спокойна и качествена почивка, особено когато става въпрос за такава в чужбина. Отделете време за това сега, за да се насладите на едно страхотно лято с любимите хора.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар