Когато си тийнейджър, всичко те води към еуфория. Първа любов. Първа целувка. Първи секс. Първи допир до алкохола. Първи допир до дрогата, ако има такъв. Започваш и нямаш никакво желание да спираш, защото се чувстваш "на върха на света", неуязвим и "брониран" спрямо всичко, което би могло да ти се случи. Онези, които имат късмет, се измъкват недокоснати от капаните на тийн годините. За други обаче последствията са жестоки.

"Еуфория" е едно от най-интригуващите нови предложения в каталога на HBO. Сериалът е базиран върху израелска продукция със същото име. Автор на американската версия е Сам Левинсън, а сред продуцентите на проекта е хип-хоп звездата Drake.

"Еуфория" представлява безкомпромисен и брутално честен поглед към начина на живот, който ежедневно водят милиони тийнейджъри по целия свят. Вероятно без родителите им дори да го подозират. Продукцията е "изпъстрена" с купища "тревожни" сцени за обикновения зрител, включващи кадри с еректирал пенис, безразборен прием на наркотици, домашни порнографски видеа с непълнолетни и секс сцени, граничещи по-скоро с изнасилване.

Еуфория
HBO

Водещото лице на "Еуфория" е Зендая, за която това е своеобразна coming-to-age роля. 22-годишната актриса и певица изгря на сцената в една от небрежните продукции на Disney Channel, kоето, както сами разберете, е изцяло противоположно на ролята ѝ на наркозависимата Ру в "Еуфория". Спокойно можем да кажем, че това е може би първото истинско предизвикателство от актьорска гледна точка за красивата мулатка. И трябва да се признае, че играта ѝ в новия сериал на HBO буди силно впечатление. Образът на Ру не е никак семпъл, защото младото момиче минава през много, откакто баща му заболява от рак и губи битката с болестта. За Ру приема на дрога е ежедневна рутина, с която тя успява да подтисне собствените си страхове и някакси да остане на повърхността, без да загуби разсъдъка си. Потвърждавайки актьорските си заложби, Зендая успява да лавира между двата спектъра на емоциите, тъй като при Ру преминаването от щастие към тъга, и обратното, е често срещано явление.

Еуфория
HBO

Един от най-важните акценти на първите две серии е зараждащото се приятелство между Ру и Джулс. Джулс е транссексуална, току-що пристигнала в нов град, в ново училище и без приятели - кошмарът на всеки тийнейджър. Първите два епизода са стряскащи за нея, тъй като ѝ се случват повече неща, отколкото би трябвало. Случва се обаче и нещо много хубаво, защото между Ру и Джулс се заражда връзка, която, подозираме, ще претърпи силно развитие в следващите епизоди.

Любопитното е, че за актрисата, играеща Джулс, Хънтър Шафер, "Еуфория" всъщност е абсолютен дебют. "Тя е брилянтна", казва за нея Зендая, добавяйки: "Харесва ми връзката между Ру и Джулс. Тя е красива."

Авторът на сериала Сам Левинсън, който и режисира някои от епизодите, добавя: "Хънтър е изключителна. Динамиката между Ру и Джулс символизира идеята, че някой може да се появи в живота ти, а заради него ти самият да искаш да бъдеш по-добър човек."

Еуфория
HBO

Като човек, който от по-малко от три години е вече и родител, "Еуфория" леко ме плаши. Плаши ме, защото зная, че тийнейджърите почти навсякъде са еднакви. И че това, което виждаме в новото шоу на HBO, е реалност за безброй семейства и техните деца. И че всъщност е адски трудно да предпазиш детето си от собствения му стремеж да върши глупости, да експериментира и да изследва границите, често прекрачвайки ги. А и да бъдем честни, бумът на социалните мрежи никак не помага.

Не идеята е най-силното оръжие на "Еуфория", защото тя не е нищо ново, а нейното изпълнение. Свършената от Сам Левинсън и неговия екип работа е брилянтна, а ние горещо ви съветваме да дадете шанс на сериала.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар