Когато стоиш зад блокбъстъри на Marvel като "Отмъстителите", надали някой се съмнява, че можеш да направиш и зрелищен, спиращ дъха екшън на високи обороти. Е, братята Антъни и Джо Русо определено не разочароваха с амбициозната си продукция The Gray Man, вкарваща холивудски звезди като Райън Гослинг и Крис Евънс в атрактивна игра на котка и мишка.

В нещо средно между "Мисията невъзможна" и филмите за Джейсън Борн, The Gray Man поставя в центъра на вниманието Сиера 6 или просто "6" - истинска машина за убиване, изигран от номинирания за "Оскар" Райън Гослинг. В случая не можем да кажем, че 6 е агент на ЦРУ, защото реално той не е такъв. Той е в т.нар. "сива зона" - не разполага с досие и практически не съществува, поне не документално. 6 е един от тайните "войници" на ЦРУ, буквално извадени от затвора и тренирани да бъдат онези съвършени единици, които изпращаш на най-тежките мисии, където дори истинските агенти на Управлението не биха се справили.

Хора като 6 обаче са поставени в смъртна опасност, когато управлението на ЦРУ се сменя, а новите ръководители на организацията искат да се отърват от проекта Сиера. Нещата още повече се усложняват, когато един от Сиера се сдобива с компромат за новите шефове на ЦРУ и е готов да се раздели с нея за добра цена. Тук ще видите първите реални екшън сцени във филма, както и самия тласък за по-нататъшното развитие на историята.

The Gray Man

В рамките на броени секунди, 6 се сдобива с мишена на гърба и се превръща във враг на ЦРУ. И следователно - смъртта му е наложителна. Запознат с възможностите на 6, новият директор на операциите на Управлението праща по петите му любимото си "момче за всичко" - Лойд Хансен (Крис Евънс). Лойд е бивш агент на ЦРУ, но задържал се по-малко от половин година заради психопатичните си наклонности. Впоследствие той преминава в частния сектор, където извършва мръсни поръчки по възможно най-брутален начин. Да - включително и за ЦРУ.

От тук нататък, динамиката на The Gray Man, както можете да се досетите, е играта на котка и мишка между 6 и Лойд Хансен. Вторият има на разположение целия ресурс на ЦРУ, за да финансира личната си армия от главорези без капка скрупули или морал. Колкото до 6, типично за скъп холивудски екшън, често ще го видите в режим "Господ", приличащ в действията си по-скоро на машина, отколкото на човек. Но това надали ще ви изненада, тъй като целта на този филм далеч не е да е максимално реалистичен.

The Gray Man

На моменти 6 е толкова stone-faced, че вероятно мнозина биха помислили, че на Райън Гослинг дори не му се участва в този филм. Тук обаче следва да преценим каква е ситуацията за 6 - той е "the gray man" и практически няма живот, като няма и право да има такъв. Няма лична карта, няма лична собственост, няма близки и приятели. Единствената му цел е да служи на шефовете си, приемайки условията им, излизайки от затвора. Иначе казано, не звучи като човек, който има много поводи да се усмихва, нали? А в един момент собствените му ръководители вече искат и смъртта му.

Бюджетът на The Gray Man е около 200 милиона долара, което следва да ви говори, че това е един наистина скъп екшън. Историята ще ви изпрати на различни локации в няколко континента - САЩ, Тайланд, Азербайджан, Австрия, Чехия и Хърватия, а някои от екшън сцените видимо са "изтискали" немалка част от бюджета. Категорично най-атрактивната такава е мелето в Прага, което със сигурност ще представлява една от най-мащабните екшън сцени, които сте гледали в последните години.

The Gray Man

Хуморът в The Gray Man е малко, но сполучлив, а редките реплики на 6 са добре подбрани, за да допълват всяка една сцена. В същото време Крис Евънс влиза в ролята на абсолютно психо и завършен социопат, около когото от първата до последна минута витае усещане за непредсказуемост. С други думи, никога няма да бъдете сигурни кога Лойд Хансен няма да дръпне спусъка и да отнесе главата на някого, просто защото го е подразнил.

Няма как да не споменем и прелестната Ана де Армас, която в The Gray Man влиза в ролята на Дани - също агент на ЦРУ, но не от тези, които преследват 6, а които се опитват да му помогнат. Тази мацка се радва на изключително силна кариера в последните години, а участието и в екшъна на братята Русо е още един голям плюс към актива ѝ. Химията между нея и Гослинг не е никак лоша, даже напротив - двамата изглеждат супер заедно.

The Gray Man

Можем да заключим, че The Gray Man на братята Русо е отличен екшън на високи обороти, запълващ онази ниша от киното, която следва да ни забавлява и да ни позволява да разпуснем. Филмът е не просто скъп, но и създаден с внимание към детайлите. Да, историята определено не е нещо иновативно или невиждано, но и със сигурност е нямало подобна амбиция. Връщайки се към първите абзаци на този текст, гледайте на този филм като на "Мисията невъзможна" среща "Борн".

The Gray Man е наличен за стриймване в Netflix. Пожелаваме ви приятно гледане!

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар