Stardew Valley е може би най-популярната “ферма” за конзолата Nintendo Switch. Вдъхновена от предшественика й Harvest Moon, излязла 1996 година на системата SNES, то тази игра идва на бял свят през февруари 2016 година за Windows и след това за конзоли като PlayStation, Xbox,  Nintendo Switch, както и за PC, Android и iOS. През 2018 година излиза и мултиплейър ъпдейта за Switch, който позволява да играеш с приятели и заедно да развивате своята ферма.

Играта е създадена изцяло от един човек за периода от четири години. Името му е Ерик Барон или по известен като ConcernedApe. Той е дизайнер на инди игри и любовта му към Harvest Moon го кара да направи подобна игра, но и да “пипне” някои неща, които са му липсвали в нея. Публикувана е от британската компания ChuckleFish Limited.

Графиките на играта са стил pixel art, който не е от най-любимите ми, но пък тук придава някакъв чар и почерк на играта. Музиката в нея е супер успокояваща и това е перфектната игра за разпускане след дълъг ден в офиса - просто си сложи добри звукоизолиращи слушалки и се наслади на красотата, която струи от платформата, която си избрал.

Stardew Valley
Stardew Valley

Stardew Valley не е обикновенна симулационна игра с ферма, където садиш домати и краставици, и събираш монети. Тя представлява мини общество, в което попадаш след като ти бъде завещана от дядо ти малка, но изоставена ферма в Pelican Town. Така започва и твоето приключение.

В това градче жителите имат свои характери, които разкриваш в хода на играта. Плюсът, но може би и минус за някои хора, би било това, че играта не ти дава на тепсия цялата информация, която ти е нужно за всеки малък детайл - от това как да разшириш фермата и как да поддържаш посевите, и животните в нея, до откриване на артефакти в гората, битки с малки зелени същества в мините и още много неща, които се крият в този мини свят.

Имаш големи и по-малки мисии, които те карат да откриваш нови и нови неща, и да разширяваш света на Stardew Valley. Играта е разграфена по сезони, което е чудесно, тъй като във всеки сезон има доста готини събития, на които участваш и  печелиш награди.

Stardew Valley
Предложение за брак в Stardew Valley

Можеш да си приготвяш ястия, можеш да се ожениш и да имаш деца с някой от жителите на градчето, можеш да приготвяш продукти като майонеза, бира и още много подобни, но няма грешен начин да играеш. Всеки може да решава на кое да наблегне най-много: на социален живот, на подобряване на уменията си, на разширяване на фермата и продукцията в нея.

Идеята е да бъде забавно и релаксиращо при всяко ново откритие или спечелена мисия.

Играта не е безбожно скъпа и мисля, че съотношението цена - качество е изпълнено доста добре. Може да я закупите дигитално, но на физически носител поне в България не съм я намирала.

Автор

По призвание: създател на полезно и креативно съдържание. По образование: културолог. По душа: любящ кучкар. Обичам хубавите дебели книги, ароматните крафт бири, някоя и друга нова игра.

Напишете коментар