Годината е 1987. Екшън филмите са в апогея си, а режисьорът Джон МакТиърнън заснема продукция, която ще остане в историята - "Хищникът". Тогава в главната роля виждаме иконата Арнолд Шварценегер, а действието се развива в джунглите на Централна Америка, където същество от извънземен произход ловува хора за забавление.

Филмът е толкова успешен, че разбираемо се заснема продължение само три години по-късно. Този път режисьор е Стивън Хопкинс, а действието се развива в градска среда в Лос Анджелис. Дани Глоувър заменя Шварценегер в главната роля, а въпреки че има немалко фенове, "Хищникът" 2 не успява да достигне култовия статут на първия филм.

Следват още няколко филма с участието на знаковия ловец от Космоса, включително в колаборация с друго добре познато създание от света на киното - Пришълеца. Можем обаче да кажем, че нито един от тези филми не успява да трогне феновете, най-вече заради липсата на достатъчно качество и съдържание.

Хищникът Плячка

Така се стига до Prey ("Хищникът: Плячка") на режисьора Дан Трактенбърг, който предприема един по-различен подход към франчайза. В опит да представи нещо нови и различно на зрителите, филмът ни връща 300 години назад във времето и проследява срещата на Хищника с индианците от племето Команчи. Този път в главната роля имаме жена - младата актриса Амбър Мидтъндър (вижте тук материала за нея в The Hollywood Reporter), която гледаме като Нару - младо момиче с талант за ловуване, което обаче ще се изправи пред най-голямото си предизвикателство до този момент.

Любопитен факт около Амбър Мидтъндър е, че самата тя е от индиански произход, което прави влизането ѝ в ролята възможно най-естествено. За 25-годишната актриса се говори все по-упорито напоследък, а несъмнено Prey е най-голямата ѝ роля до този момент.

В Prey Нару е един от младите членове на Команчи, мечтаещ да ловува. Още първата част на филма ни показва, че тя определено има заложби да се превърне в отличен ловец, въпреки нуждата от шлифоване на уменията ѝ. Нару обаче страда от липса на доверие от страна на собственото ѝ племе, което не я вижда като ловец. Към този етап, животът ѝ е най-вече борба за доказване, като тя трябва да си съперничи с мъжете в племето - класическа история за подценяването ѝ като ловец, единствено и само защото е жена.

Хищникът Плячка

Едно от най-силните качества на Нару обаче са нейните инстинкти, с което тя превъзхожда всеки един мъж в племето ѝ. Нару вижда неща, които убягват на останалите. Единствено и само тя забелязва знаците, че в земята на Команчи има присъствие на нещо непознато до този момент - сила, която носи смърт и унищожение. Нещо много по-страшно от лъв или мечка, които се считат за ултимативния трофей за всеки ловец. В компанията na верното си куче Сари, което неминуемо ще се превърне и във ваш любимец, Нару трябва да разгадае мистерията. И да достигне до ужасяваща истина за присъствие, което не е от нашия свят.

Тези, които не са запознати с историята на "Хищникът", вероятно не познават добре и подбудите на създанията от расата Яутджа. Тяхната цел не е завладяване на нашата планета и господство над хората - далеч не, те нямат интерес към това. Мотивите им са значително по-семпли, а именно - ловуване на други видове за удоволствие и чест. Яутджа са ловци, а посещаването на други планети, включително Земята, се свързва с практикуване на това хоби и осигуряването на ловни трофеи. Същото, което правят и хората в днешни времена, изключвайки частта с пътуването из Космоса.

Хищникът Плячка

В Prey имаме това, което липсваше осезаемо в последните филми от поредицата - добра история, но и изграждане на протагонист, който всъщност има съдържание и развитие от началото до края. Историята на Нару стартира като на талантлив, но все още несигурен ловец, докато тя не се превърне в машина за убиване, способна да повали дори създание от расата Яутджа. Prey не е просто поредният "кух" екшън, защото зрителите успяват поне за кратко да надникнат във вътрешния свят на Нару и нейната борба не просто за оцеляване, но и себедоказване.

Тук трябва да отбележим, че вероятно и заради индианския си произход, Амбър Мидтъндър успява да се "слее" безупречно със своята героиня. Тя е толкова убедителна в образа си на член на племето Команчи, че за миг вероятно наистина ще повярвате, че сте там и действително проследявате дуела ѝ с един от най-доминиращите хищници във Вселената. Това важи и за други членове на актьорския състав на Prey, които също са с индиански произход.

Хищникът плячка

Тук трябва да похвалим режисьора Джон МакТиърнън за проекцията на някои отлични екшън сегменти във филма, включително впечатляващо ефектни убийства от страна на Хищника, но и не само. При Нару, например, ще останете удивени колко много може да направи един човек, разполагащ единствено с малка брадва в ръцете си.

Без да ви разваляме удоволствието със спойлери, но предполагаме, че ще останете доволни от финалния дуел между Нару и Яутджа. Ако сте фенове на "Хищникът" като цяло, ще ви допадне и един от няколкото easter eggs в продукцията - репликата на Таабе "Ако кърви, значи можем да го убием". Тя ни връща към далечната 1987 година и легендарния първи филм, като фразата е произнесена от Дъч - персонажът на Арнолд Шварценегер. И тук трябва да признаем, че Prey се усеща достатъчно достоен за това.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар