Също като безброй други жени, надяваме се - и мъже, ние гледахме „Жената чудо“ и напуснахме киното със сълзи на очи. Сълзи от гордост. Жени ритат задници, но не само Даяна Принс. Въпреки че Холивуд е управляван от мъже (и фактът, че много филми с женски главни роли са написани/режисирани от мъже със склонност към стереотипите), жените са невероятно силни. И от известно време те доказват това в екшън филмите. Най-напред Гал Гадот, а след това и още много такива като нея.

Жената чудо (2017)

 

„Жената чудо“ на Пати Дженкинс преопределя мястото на жените до супергероите, оспорва стереотипите и абсолютно доминира в боксофисите навсякъде по света. Сбъдната мечта.

Лара Крофт: Томб Райдър (2001)

 

Кой може да забрави размазващата Анджелина в ролята на Лара Крофт? Никой, ето кой.

Игрите на глада (2012)

 

Един женски образ в ролята на протагонист и безспорен герой е нещо, което не може да се подмине, особено когато той дава пример на милиони юноши. Главната героиня спасява себе си, мъжете около нея и—о, да—всички останали.

Редник Джейн (1997)

 

Ако не сте гледали Деми Мур в „Редник Джейн“, откраднете малко време за себе си и поправете тази грешка. Нека просто да кажем, че тя е по-добра от фаворитите ви — най-малкото, ако един от фаворитите ви е редник Джо.

Нежна полиция (2013)

 

Обърнете внимание, сексисти: жените също могат да бъдат забавни, красиви и неустрашими!

Ангелите на Чарли (2000)

 

Какво получавате, когато наемете Луси Лиу, Дрю Баримор и Камерън Диас за главни персонажи в Ангелите на Чарли? Истинска сензация. Въпреки че, само да вметнем, тези жени биха предизвикали същия грандиозен успех и без Чарли.

Междузвездни войни: Силата се пробужда (2015)

 

Не ни трябва мъж, който да спаси галактиката. А генерал Лея и Рей, която тепърва открива Силата. Но само почакайте и я вижте, когато го направи.

Rogue One: История от Междузвездни войни (2016)

 

Не, наистина не ни трябва. Трябва ни Джин Ерсо.

Тигър и Дракон (2000)

 

Каскадите в този филм са толкова готини, че ще ви накарат да зарежете всичко и да се запишете на уроци по бойни изкуства.

Никита (1990)

 

„Никита“ трябва да присъства във всеки списък с екшън филми — без значение дали списъкът набляга на женските персонажи. Филмът е истинско съкровище от 90-те години и постига такъв невероятен успех, че дори излиза и като телевизионен сериал.

Хана (2011)

 

Това епично усещане, когато след като баща ви ви отглежда в гората и ви обучава за убиец, вие надхвърляте всички очаквания и още на 15 години потегляте на първата си мисия.

Лудия Макс: Пътят на яростта (2015)

 

Две думи: Император. Фюриоза.

Още една дума: ДА.

Пришълецът (1979)

 

През 1979 г. Сигорни Уийвър се превърна в истински образец със своята роля. Нейната дръзка и безстрашна героиня Рипли успява да оцелее, след като се изправя пред най-ужасяващото филмово чудовище на всички времена.

На ръба на утрешния ден (2014)

 

Ако мислите, че Том Круз е звездата в „На ръба на утрешния ден“, очевидно не сте гледали филма. Сержантът Рита Вратаски, изиграна от Емили Блънт, е истинският герой на филма и голямо вдъхновение, от което може да почерпите много.

Терминатор 2: Страшния съд (1991)

 

Роботите убийци са страшни, няма спор, но човекът, който наистина не бихте искали да ядосате, е Линда Хамилтън, която играе ролята на майката на Джон Конър.

Автор

Йоана е филолог по образование, даоист по душа и немофил. С усмивка гори повече врагове отколкото калории. Обожава остроумието, асоциира се със сарказма, смее се на инсинуации, но се възхищава и я пленява добротата. Въоръжена е до зъби с емпатия и истината. Нямате шанс срещу нея.

Напишете коментар