Another Life е sci-fi сериал на Аарън Мартин, който причисляваме към оригиналните продукции на най-популярната стрийминг платформа Netflix. В главната роля виждаме актрисата Кейти Сакоф, която вече познаваме от ролите ѝ в доказано успешни проекти като "24" и "Мандалорецът".

Първият сезон на шоуто дебютира в каталога на Netflix през 2019 година, а ако тепърва искате да му дадете шанс, то вие сте точно навреме - сезон 2 ще бъде наличен само след броени дни - на 14 октомври.

Но какво представлява Another Life и за какво разказва?

Действието в сериала се развива в близко бъдеще, а всичко започва в момента, в който огромен артефакт от извънземен произход каца на Земята. В САЩ, разбира се - нали не си помислихте нещо друго? Група учени установява, че артефактът излъчва сигнал до планета в съзвездието Голямо куче (Canis Major), но тук приключват нещата, които са ни ясни. Иначе казано, никой не знае какво точно прави въпросният артефакт на планетата ни, нито дали това е израз на приятелски намерения от извънземна раса или точно обратното - неминуема заплаха.

Another Life

Тъй като действието в сериала се развива в близкото бъдеще, технологиите на човечеството са достатъчно напреднали, за да изпратят екипаж от астронавти толкова надалеч в Космоса - нещо, което към този момент е невъзможно. Сформиран е екип, предвождан от опитната Нико (Кейти Сакоф), която обаче носи тежка душевна травма от предишния си воаяж из звездите и случилото се тогава. Голямата цел пред екипажа е да установи контакт с извънземната раса, която е изпратила тайнствения артефакт на Земята. Никой не знае какво да очаква от въпросните извънземни, нито дали те ще проявят агресия или ще бъдат отворени към разговори. Големият въпрос е защо? Защо артефактът е на планетата ни и каква е целта му?

Още в първите един-два епизода виждаме, че по-голямата част от екипажа не проявява никакво доверие към Нико, имайки предвид влошената ѝ репутация от последното ѝ пътуване в Космоса. Друга причина е, че повечето астронавти са на мнение, че не тя, а друг от водещите членове на екипажа е трябвало да поеме ролята на командир. Между Нико и въпросния персонаж постепенно ще набъбнат проблеми, които дори ще поставят мисията под опасност. Защото когато зрънцето на недоволството е посято от самото начало, то бъдещето е трудно осъществимо.

Another Life

Поставена в трудна ситуация, Нико няма друг избор, освен да прояви максимална мъдрост и да открие начин да спечели екипажа на своя страна. Скоро обаче самата тя ще открие, че това е изключително трудна задача. Парадоксално, но факт - най-добрият ѝ приятел на борда на кораба "Салваре" ще се окаже не човек, а изкуствен интелект - AI-то Уилям, който движи повечето процеси, свързани с дългото пътуване. Макар и да не е човешко същество, развитието на технологиите позволява на Уилям да бъде максимално близо до човека - той е в състояние дори да се привърже към някого и да надмине всичко онова, което в момента очакваме от един изкуствен интелект. А може би и в това отношение Another Life ни показва онова, което най-вероятно ни предстои един ден?

 

Съвсем разбираемо, по-голяма част от действието в Another Life протича на "Салваре", проследявайки всичко онова, през което екипажът трябва да премине в рамките на десетте епизода на първи сезон. Както вече се досещате, борба за власт и авторитет не липсва, но също така не липсва и зараждащ се романс. Има моменти на щастие и радост, но и тежки фази на скръб и отчаяние. "Салваре" изглежда като перфектният кораб за космическо пътешествие, но когато си там горе - в Космоса, не можеш да бъдеш сигурен в нищо. Опасността дебне отвсякъде. В определени моменти дори технологиите ще бъдат безполезни, независимо колко са напреднали, а хората ще трябва да поемат контрол над ситуацията със собствените си ръце. Моменти на героизъм не липсват, но определено не липсват и такива на тежки решения.

Another Life

Това, което винаги ми е харесвало, гледайки sci-fi драми, свързани с подобни дълги пътувания из необятния Космос, е привързването към екипажа, което почваш да изпитваш. Все пак, малко или много, ти си прекарал часове наред с тези хора, макар и пред екрана. В един момент вече почваш да си въобразяваш, че дори ги познаваш. Преживяваш радостните им моменти, но и малко изживяваш тежките. В Another Life отношенията вътре в екипажа са динамични, като нищо от това, което е било в началото на сериала, няма да бъде същото в края на първи сезон.

Известна доза от действието в шоуто се развива и на Земята. Докато "Салваре" пътува към планетата, която излъчва сигнал, свързващ се с артефакта, малка група от учени се опитва да разгадае въпросната конструкция "на терен". Екипът е предвождан от Ерик, който е съпруг на Нико и баща на детето им. Ерик е повече от надарен учен, но дори и той изпитва проблеми да разгадае конструкцията с извънземен произход. Целите на учените, поне в началото, са съвсем прости - да разгадаят дали могат да комуникират по някакъв начин с артефакта и дали могат да разкрият поне малка част от тайните му.

Another Life

От десетилетия насам, човечеството всячески се опитва да се свърже с извънземен разум. Или както се казва в един важен момент от сериала, опитваме се да бъдем забелязани. Another Life сякаш задава един наистина важен въпрос, свързан с всичко това - а дали наистина е добра идея? Ами ако не трябва да бъдем забелязани? Ами ако е за наше добро всичко да си остане така, както е в момента? Дори и с риск никога да не получим отговор на така любопитния въпрос - сами ли сме във Вселената? Както се казва, не чукай на врата, ако не знаеш кой ще ти отвори.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар