Не толкова отдавна ви бяхме информирали за създаването на първите досега български гейм награди - инициатива, която няма аналог на себе си в историята на българското гейминг общество. И чиято основна цел е да осигури признание на всички хора, които, по един или друг начин, спомагат за развитието на същото това общество. Отличени на специална церемония на 25 юни в Sofia Ring Mall ще бъдат разработчици, стриймъри, YouTube-ъри, професионални състезатели и други. Церемонията ще бъде излъчвана на живо на заглавната страница на Vbox7, което ще позволи на всички онези от вас, които нямат възможност да я посетят, да я наблюдават в реално време.

Организатори на първите досега български гейм награди са хората, които стоят зад най-голямата платформа за интерактивно забавление в българското медийно пространство - NEXT TV. Самите те обаче дебело подчертават, че това не са наградите на NEXT TV, а на цялата българска гейминг общност.

Срещаме  се с Радослав Кавалджиев - Роро и Виктория Викторова - две от лицата на NEXT TV, които повечето от вас вероятно вече познават повече от добре. Разговаряме не само за наградите, но и за гейминга като цяло. Как се възприема той у нас и защо все още в обществото ни властват някои стереотипи относно интерактивното забавление. Поговорихме и за NEXT TV, като големият въпрос, естествено, е кога проектът ще се върне в телевизионен ефир. Смеем да твърдим, че получихме достатъчно задоволителни отговори по всички въпроси.

Повече за първите Bulgarian Game Awards можете да научите на официалния уеб сайт на иницативата, както и на Facebook страницата на наградите.

Да започнем оттам - какво представлява проектът Bulgarian Game Awards и каква е неговата основна цел?

Роро: От две години работим усилено, за да обединим гейминг общността в България и считаме, че тези награди са идеалният случай за един подобен празник. Най-общо казано, идеята е да съберем цялото комюнити заедно, защото в последните две години, в българските гейминг среди се случиха прекалено много неща. И въпреки че медиите малко изостават от отразяването на това, което се случва, нещата действително се получават. Присъствието на толкова много категории и номинирани само говори за себе си.

Най-трудната част от задачата се оказа не организирането на самите награди или събитие, а ако мога така да се изразя - “картотекирането” на цялото това общество. Искахме да създадем двупосочна комуникация и да караме хората сами да ни търсят. От една страна, ние се свързахме с хората, които познаваме - YouTube-ъри, стриймъри, дивелъпъри и т.н., а от друга страна - нас ни потърсиха много хора, които вече считат себе си за легитимна част от това общество. Макар и в България все още да е трудно да се легитимираш като стриймър, заради липсата на достатъчно критерий за това.

Вики: Интересен факт е, че когато разказахме на хората, че искаме да правим Bulgarian Game Awards, тяхната реакция бе нещо от рода на - “какви награди, то в България има осем дивелъпъра на кръст”. А всъщност се оказа, че изобщо не е така.

Радослав Кавалджиев - Роро
Радослав Кавалджиев - Роро

Роро: Което ни прави изключително приятно изненадани, защото картината се оказа много по-голяма, отколкото ние си мислихме. Оказа се, че в България изключително много хора работят в тази сфера и те заслужават някакво признание за труда си.

Вики: Останахме приятно изненадани и от интереса на публиката. Над 6000 души гласуваха само в първата седмица, което говори за страхотна инициативност от страна на хората.

Роро: Истината е, че и българските YouTube-ри и стриймъри също имат много голям брой фенове. Това са и двете най-оспорвани категории за тази година - “Най-добър YouTube-ър” и “Най-добър стриймър”. Там има хора, които имат огромна фенбаза зад себе си. Дори изненадващо огромна.

Според мен и NEXT TV до голяма степен има силна роля за генерирането на някакъв тип концентрирана енергия в сферата на българския гейминг…

Роро: Много се радвам, че го казваш, защото това бе и първоначалната идея на NEXT TV - да бъде платформа, която обединява и на която всеки може да излезе, за да покаже това, което прави.

Вики: А както идеята на NEXT TV е да обединява геймърите, идеята на наградите е да изкара на повърхността и всички тези български разработчици на игри, които, както много хора останаха изненадани, са сериозен брой и не спират да правят качествени неща.

Виктория Викторова
Виктория Викторова

Разработчиците в кои жанрове се оказаха най-голям брой, имате ли вече наблюдения?

Вики: Най-много са разработчиците в областта на мобилните игри, защото благодарение на енджини като Unity, нещата се правят много по-лесно, отколкото да тръгнеш от самото начало. Освен това, мобилните игри отнемат и най-малко време за разработка. Много хора сигурно не знаят, че в България има и много инвеститори, които инвестират именно в игри, защото това е желан контент за тяхното портфолио. В България вече има и сериозен брой от т.нар. “indie дивелъпъри”, т.е. - малки студиа, които правят, къде - успешно, къде - не, мобилни игри.

Роро: Вики сама каза, че доста инвеститори вече гледат към България, а тези награди са страхотен шанс за много хора да бъдат забелязани. Поради това и се нагърбихме с отговорността да инициираме всичко това. Това не са наградите на NEXT TV, а на цялото българско гейм общество. Вече получаваме много поздравления и позитивен feedback и от чужбина, където знаят, че тук например има студио на Ubisoft, че се правят определени неща, а ето, че вече има и награди. И забелязват, че нещо в България явно се случва. Както казахме и по-рано, наградите са най-явният признак, че нещата тук вече работят. Дори в Гърция и Румъния все още няма гейм награди, макар и да сме може би поне две години назад спрямо нещата, които се правят там.

Последната една година обаче бе зашеметяваща. Изведнъж, дори и само покрай NEXT TV, бяха организирани тридесет гейминг събития, от които осем по-големи. Успяхме да създадем и една истинска крос-медия, а покрай този първоначален тласък се появиха и други. За една година картината тотално се промени. Не знам доколко хората си дават сметка и правят ретроспекция, но последната година беше много силна за българския гейминг.

Радослав Кавалджиев - Роро
Радослав Кавалджиев - Роро

На какво отдавате факта, че преди време имаше сериозен брой гейминг медии, най-вече списания, като между тях дори имаше силна конкуренция, а в последствие се стигна до едно затишие в тази посока?

Роро: Имаше смяна на медийните платформи. С навлизането на интернет, хората видяха, че могат да си набавят информация директно оттам. За България обаче бяха нужни години, за да се появи качествена онлайн медия. Правеха са и много опити в това отношение. Тук и средата е много трудна. За съжаление мога да кажа, съдейки по опита си, че в българското гейминг комюнити основното нещо, което движи хората, е завистта и това, кой кого ще прецака. А ако няма здрава среда, то и проект като NEXT TV е обречен на провал. Истината е, че трябва да си подаваме топката и да играем една обща игра. На това все още не сме се научили. Ние от самото начало знаехме, че ще ни е нужно много търпение и дори 3-4-5 години, за да се изгради тази среда, а това е и основната мисия не само на NEXT TV, но и на Българските гейм награди. Чрез тях искаме да легитимираме труда на хората и да създадем усещане за обединение на общността.

За съжаление, в България сякаш все още битува и убеждението, че геймингът е едва ли не забавление за малки деца, а не една от най-бързо развиващите се индустрии в света. Ти имаш ли подобно усещане?

Роро: Мога да кажа, че за последните две години сме направи над сто и петдесет презентации пред рекламодатели, организатори, министерства и т.н. На някои места сме ходили дори и по три-четири пъти. В началото реакцията на хората отсреща е брутална. В 90% от случаите реакцията е нещо от рода на “о, какви геймъри, те са зомбита, те са утайката на обществото, в тях няма бъдеще”. Нещото, в което сме вложили най-много труд, е именно презентирането на идеята за гейминга - да покажем какво се случва по света. Хубавото е, че нещата почнаха да се получават. Вече имаме сериозни партньори от сферата на телекомуникациите, например, или от брандове, които не се притесняват да се асоциират с гейминга, даже напротив - търсят ни. Което е признак, че нещата вече се случват.

Роро и Вики
Роро и Вики

Предполагам, че и на събитията Gaming Knights ходят много родители, които се убеждават от първо лице, че всъщност в гейминга няма нищо страшно за децата им?

Роро: Най-хубавото от Gaming Knights са ивентите, които правим веднъж месечно в Sofia Ring Mall. Те са най-големите по рода си, като там можем да видим случайно минаващи родители, които имат възможността да видят на живо, че виртуалната реалност не хапе. И че зад клавиатурите или контролерите не стоят зомбита, а добре образовани деца с безкрайно богат потенциал и качества. Тези деца умеят да изразяват себе си в дигиталния свят, който все още е малко чужд на родителите, поради което и те се страхуват от него. Но именно тези събития дават възможност и на тях да видят, а и да пробват, че всъщност няма нищо опасно за децата им.

Вики: Макар и голяма част от аудиторията да е деца, на последния Gaming Knights, например, имаше турнир по Overwatch, където отборите бяха съставени от хора между 20 и 30 години, които си работят на пълен работен ден.

Роро: Хората имат нужда от събития. Мит е, че всеки иска да се крие зад компютъра си. Напротив, хората искат да се социализират и да се срещат на живо. На тези събития се формират отбори и се създават безценни контакти и приятелства. Невероятно е. Това е като един своеобразен уъркшоп на живо, който е страшно полезен за младите хора. Най-забавното обаче е срещата на родителите с виртуалната реалност. Това е нещо, което можем да гледаме с голям интерес отстрани. Този свят е безграничен, а това, което виждаме, е само началото.

Да се върнем отново на наградите. Предстои финална церемония и награждаване на отличените. Предвидили ли сте нещо специално за случая?

Роро: Ще бъде нещо различно. Искаме да направим празник, а не просто церемония със статуетки. Предвидили сме музикални изпълнения, например, като скоро ще анонсираме и някои от изненадите. Каним и неслучайни хора да връчват статуетките. Част от тях са Станислав Яневски и Фънки, ще имаме включване и от Захари Бахаров и Ивайло Захариев. Ще има и предизвикателство на живо, свързано с Mortal Kombat, като две популярни личности ще премерят сили един срещу друг. Ще има и афтър парти, но тепърва ще обявим къде.

Големият пробив се крие там, че очакваме присъствие и от страна на Министъра на младежта и спорта Красен Кралев. С него се срещнах на Световната купа по художествена гимнастика, където го хванах на къс пас и си казах - “сега или никога”. Попитах го какво смята за електронните спортове, при което той ми отговори, че “все още не ги разбира тези работи”. Случи се така, че го поканих на наградите, а той обеща да дойде. 

Радослав Кавалджиев - Роро
Радослав Кавалджиев - Роро

Преди малко говорихме за стереотипите, които властват в българското общество относно гейминга и геймърите като цяло. Защо се наложи у нас това убеждение, че игрите са нещо вредно?

Роро: Всичко се случи може би покрай бума на интернет клубовете. Тогава наистина историята беше много хардкор. Но това беше нормално. Винаги, когато има нещо ново, хората подхождат настървено. Подобен аналог можем да направим и с Facebook, и телефоните, от които не вдигаме поглед. Това по-малко безвредно ли е от игрите? Интернет клубовете бяха много крайна история, но това бяха и първи стъпки, през които трябваше да преминем.

Днешният геймър е добре образован и спортуващ. Интересува се от много неща - кино, музика, изкуство. В света на гейминга се отваря едно огромно пространство и за азиатската култура, косплея, настолните игри, ескейп стаите. Вече навлизат и т.нар. “образователни игри”, където разчиташ повече на интелект и въображение.

И един въпрос за финал: няма как да не ви попитам какво се случва с NEXT TV? Кога ще можем да ви гледаме отново на екран?

Роро: Още през миналата година назря моментът, когато вече трябваше да потърсим национално покритие за NEXT TV, защото проектът се задушаваше в музикалната телевизия. Имахме предложения от четири големи телевизии, като щяхме да стартираме на 30 април, но точно три дни преди да подпишем договор, получихме контраоферта. Това малко удължи срока, но е за добро. Когато до седмица-две обявим коя е телевизията, а тя е в Топ 6 на каналите в кабелната мрежа, хората ще разберат защо си е струвало чакането.

Вики: Ние вече сме си стиснали ръцете с тях, тъй че спокойно - ще има предаване!

Ще имате ли достатъчно ефирно време? Това е може би най-важното…

Роро: Първата част на предаването ще е два часа. Нямаме нужда от повече, просто ще е по-синтезирано и по-качествено. Нощна игра също ще има, както и разни други “екстри” извън ефир, които досега не ги е имало. Нямаме търпение да се завърнем, а дотогава продължаваме усилено с онлайн предаванията. Минахме през тежък период - тези два месеца бяха голямо изпитание за нас, а и за феновете ни, но мисля, че това ни направи и по-силни. Колкото по-големи са мечтите ти, толкова по-големи са и препятствията пред теб.

Първи на вас казваме и това, че през септември ще осъществим геймърско турне в шест български града. Ще ни видите в Пловдив, Русе, Бургас, Варна, Свищов и на други места извън София, защото и там искат да се докоснат до това, което правим.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар