Беше напълно ясно, че след обявяването на съществуващия проект PlayStation Neo от страна на Sony, Microsoft няма да пропуснат да отговорят на предизвикателството на течащото в момента изложение E3 в Лос Анджелис. И отговор действително последва. Неговото име е Project Scorpio, а от американската компания обещават, че това ще бъде "най-мощната гейм конзола, създавана някога".

Новата играчка ще се появи по магазините през есента на 2017 година, като техническите й характеристики включват наличие на осем ядра, 320GB памет и мощ от шест терафлопа, което би трябвало да позволи да се радвате на напълно некомпресиран гейминг в 4K резолюция. Project Scorpio ще поддържа и виртуална реалност, а шефът на Xbox Фил Спенсър определи проекта като "нещо много повече от обикновено освежаване".

"Важното нещо около Scorpio е това, че тук говорим за наистина съществена стъпка напред, що се отнася до хардуера. Виждаме как 4K геймингът и виртуалната реалност навлизат в PC пространството, поради което искаме да пренесем всичко това и в света на конзолите. Project Scoprio е практически Xbox One, който може да подкарва игри в 4K и е изграден по начин, по който да поддържа режим на виртуална реалност. Когато се появи по магазините, това ще бъде най-мощната конзола, създавана някога", разкри шефът на Xbox Фил Спенсър.

От Microsoft обещаха, че няма да има каквито и да е проблеми, що се отнася до съвместимостта на Scorpio с Xbox One заглавията, които ще вървят безпроблемно и на новата машина. Разликата е там, че много от тези заглавия ще бъдат подобрени на Scorpio, заради по-мощния хардуер на новата конзола. Спенсър дори даде за пример Halo 5, който се играе на 1080p и 60 кадъра в секунда на Xbox One, но често резолюцията спада, за да се поддържа стабилна скоростта на кадрите. Подобен проблем няма да съществува на Scorpio, а "подобни игри ще се играят през цялото време на най-висока резолюция", обещава Спенсър.

https://www.youtube.com/watch?v=Q-JO61zNhhI

Мнозина вероятно ще приемат новината за 4K резолюцията с известна доза недоверие, имайки предвид, че подобен тип резолюция изисква изключително много, що се отнася до хардуера. Само за пример, водещи графични карти за PC за цена от около $400 все още изпитват проблеми с 2160p. За да намали недоверието в тази посока, един от разработчиците в промо видеото на Microsoft споделя, че "те наистина ще го направят". Тоест, идеята за Project Scorpio е възможна. А дали това наистина е така, само времето ще покаже.

Междувременно от Microsoft официално обявиха и Xbox One S - нова, значително по-малка версия на Xbox One откъм дизайн, коят включва в характеристиките си и поддържане на 4K Ultra HD видео. Новата конзола е с точно 40% по-малка от оригиналния Xbox One, като пристига в бял цвят и с вертикална стойка, която ще ви позволи да я държите изправена, стига да пожелаете. Машинката ще се продава от месец август, а пазарната й стойност на територията на САЩ ще бъде точно $299. Една от основните разлики с оригиналния Xbox One модел е и наличието на твърд диск до 2 терабайта, срещу максимум един терабайт за Xbox One. Новата конзола ще поддържа и HDR (High Dynamic Range), което ще ви позволи да виждате още повече цветове и по-дълбок черен цвят в игрите, които играете.


Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар