Приказка за PL!K или чантите с истории


Какво си представяте, когато чуете понятието "плик"? Говорейки за дамски чанти, в съзнанието ми се появява онзи малък клъч в специфична форма... или поне това беше асоциацията ми доскоро. Неотдавна открих още едно приложение на модния термин, за което ще ви разкажа в настоящия материал.

Аксесоари с характер. Създадени с внимание и лично посвещение към бъдещата им притежателка. Ръчно изработени и съвършени до последния детайл. Така, само с няколко думи, бих описала чантите от бранда PL!K, дело на Владислава Тодорова-Вълкова. 

А тя е човек на изкуството. Една дама, чийто житейски път преминава през разклоненията на музиката, дизайна, модата. Срещнахме се, за да си поговорим повече за творческото вдъхновение и тенденциите, а неусетно се оказахме в тема за "Ангели и прасета". Какво имам предвид ли? Вижте в следващите редове.

Какво носиш винаги в своя PL!K?

Oooo, обикновено пълно бойно снаряжение. Тефтери, много обичам тефтери, харесвам старомодното и романтично писане с молив. В тефтера ми има всичко - срещи, задачи, идеи и скици на нови модели и всякакви други драсканици и мисли. Имам и друг, в който записвам поръчките и личните предпочитания на всеки един клиент. Без тях съм загубена. С мен винаги са и мострите с кожи, те не излизат от чантите ми. Иначе обичайните неща за една дамска чанта - телефон, ключове, портфейл, парфюм, минимално количество гримове, но, за сметка на това, оттам често могат да бъдат видени да изпадат всякакви размери детски колички, роботи и мотори.

Нека започнем отначало обаче – кога се роди идеята за ръчно изработените чанти с характер, които създаваш?

Когато ѝ дойде времето, както всички неща в живота ми, се случи без много напън и като че ли с едно щракване на пръсти. Втурнах се емоционално, казах си, че не го правя на всяка цена и просто ще се забавлявам. Следвам пътя си и се развивам, вървейки. Винаги съм имала търсения и интерес към интериорен дизайн, форми, красиви предмети и пространства, в компютъра ми има хиляди папки с идеи, къщи, стари порти... тогава срещнах мъжа до мен, който е интериорен дизайнер. Исках нещо мое си, след като оставих музиката на пауза и известно време се лутах в неща, които категорично не са правилните,  родих сина ни и… тогава дойде PLIK. Някак си важните неща, винаги ми се случват така. Намират ме.

В предварителния ни разговор ми сподели, че не създаваш колекции, а нови модели през цялото време. По-голямо предизвикателство ли е да работиш по този начин, непрекъснато в процес на творене?

Един от отличителните белези на бранда е, че PLIK  не са серийни. Кожите не се повтарят и когато свърши даден цвят, почти никога не се повтаря същият. Бройките са ексклузивни и  понякога от даден вид кожа има само по 2-3  чанти. Така не виждаме много жени с един и същ PLIK, което ги кара да се чувстват още по-специални и далеч от всякаква масовост. Това предполага наистина постоянен процес на съчетание на цветове, хастари, обков, детайли. Периодично вадя и нови модели, даже не толкова често, колкото ми се иска, но тъй като ръчната изработка изисква много часове работа, нещата не се случват толкова бързо. Отделя се време и внимание за всяка една чанта.

Следиш ли световни тендеции и черпиш ли вдъхновение от тях, или залагаш изцяло на собственото си усещане за мода?

Разбира се, че следя с интерес какво става в голямата мода, там се случват нещата, но не следвам сляпо тенденции. По-скоро пречупвам нещата през собствената си призма, собствените си усещания за цвят и форма. Без излишна претенция, разбира се. Черпя вдъхновение от всичко красиво. В очите и в съзнанието си имам натрупвания, които са събирани от всички пътувания по света, от всички  места, хора и случки, които са запечатани. Аз съм доста разнолика и мога да се влюбя както в традиционна берберска чанта, правена грубо на ръка, така и в класическа CELINE например. Не обичам обобщения от типа "този сезон е модерен цвят марсала, следващият жълт, а после сив". Мисля, че красивите неща са непреходни. Всичко се върти, всичко се прелива от форма във форма.

Една от спецификите на чантите, които правиш, е възможността да носят инициалите на своята собственичка. Какво още можеш да ни разкажеш за техните характерни отличителни черти?

Всеки PLIK  e ръчно изработен от естествена италианска кожа от майстор кожар и може да бъде персонализиран с инициалите, името или посланието , което клиента иска да носи винаги със себе си всеки ден. Изписвали сме и име на дете,  дума, която значи много, любовно послание… изобщо символи от изключително личният свят на притежателя на чантата. Голямо удоволствие за мен е, когато мъже се свързват с нас, за да поръчат подарък изненада за любимата жена, изключително мили мъже, боготворящи жените си, задължително персонализират, задължително избират детайли и задължително търсят точно определен цвят. Аз доста често се срещам с клиентите, запознаваме се, обсъждаме, давам свобода на избор, но, разбира се, насочвам и съветвам. Някои се лутат, не могат да изберат и  искат всичко, други обаче са изключително категорични и убедени какво търсят, избират бързо и ясно. За мен скъсяването на дистанцията и личният контакт са най-важни. Така създаваме и интересни, и много сладки приятелства. Затова дамите, решили да имат нещо специално за себе си, за мъжете до тях или за хората, които обичат, се чувстват обгрижени и поласкани, знаейки, че техният PLIK е направен точно за тях и за никой друг.

Какъв ще бъде твоят PL!K през предстоящия зимен сезон?

Класически черен, червен и nude PAPER PLIK, няколко разцветки на любимите ми змийски кожи във формата на най-удобния и побиращ цял свят MAX PLIK… както и задължително най-новият JUST PLIK, в каквито интересни кожи мога да се добера. Обикновено не остават за мен. За вечер HAND PLIK или LUNCH PLIK… с тях се чувствам секси.

Разбрахме, че тази година ти предстои да бъдеш част от любопитни предколедни събития. Разкажи ни повече за тях, кога и къде ще се проведат?

Първото предстои съвсем скоро,  на 27 и 28 ноември във Военния клуб ще се проведе едно изключително специално, луксозно и  изискано Christmas Shopping Atelier, организирано от Quintessentially Bulgaria и Q Secret Events. PLIK има честта да бъде в селекцията от брандове. Другото е на 12 и 13 декември в СКЛАДА , където вече традиционно се случва коледният „Ангели и Прасета“ , който е толкова готин, че не може да го пропуснете.

Къде можем да открием чантите PL!K?

Навсякъде по улиците, върху красиви, модерни и отличаващи се жени (усмихва се). Ежедневно във фейсбук страницата  показваме всички модели PLIK в различни цветове и видове кожи, комуникираме с клиенти, обсъждат се лични предпочитания, персонализации, детайли, срокове. Обръща се лично внимание на всеки един клиент. Другото място, където можете да видите всички модели, но не и всички цветове, е магазин Viggi Shoes, ет.1 ( срещу ZARA MAN) в PARADISE Center.

Вече дойде време и за този въпрос: а сега накъде? Какво ти предстои в професионален план през наближаващата 2016?

Много неща ми предстоят, имам още много планове, нова линия, нови модели,  но и много работа. Има още доста неща в главата ми, които някога трябва да видят бял свят. Да сме здрави, да вървим по пътя си, да пътуваме, да живеем, да сме вдъхновени.

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни