Какво си представяте, когато чуете понятието "плик"? Говорейки за дамски чанти, в съзнанието ми се появява онзи малък клъч в специфична форма... или поне това беше асоциацията ми доскоро. Неотдавна открих още едно приложение на модния термин, за което ще ви разкажа в настоящия материал. За PL!K.

Аксесоари с характер. Създадени с внимание и лично посвещение към бъдещата им притежателка. Ръчно изработени и съвършени до последния детайл. Така, само с няколко думи, бих описала чантите от бранда PL!K, дело на Владислава Тодорова-Вълкова. 

А тя е човек на изкуството. Една дама, чийто житейски път преминава през разклоненията на музиката, дизайна, модата. Срещнахме се, за да си поговорим повече за творческото вдъхновение и тенденциите, а неусетно се оказахме в тема за "Ангели и прасета". Какво имам предвид ли? Вижте в следващите редове.

Какво носиш винаги в своя PL!K?

Oooo, обикновено пълно бойно снаряжение. Тефтери, много обичам тефтери, харесвам старомодното и романтично писане с молив. В тефтера ми има всичко - срещи, задачи, идеи и скици на нови модели и всякакви други драсканици и мисли. Имам и друг, в който записвам поръчките и личните предпочитания на всеки един клиент. Без тях съм загубена. С мен винаги са и мострите с кожи, те не излизат от чантите ми. Иначе обичайните неща за една дамска чанта - телефон, ключове, портфейл, парфюм, минимално количество гримове, но, за сметка на това, оттам често могат да бъдат видени да изпадат всякакви размери детски колички, роботи и мотори.

Нека започнем отначало обаче – кога се роди идеята за ръчно изработените чанти с характер, които създаваш?

Когато ѝ дойде времето, както всички неща в живота ми, се случи без много напън и като че ли с едно щракване на пръсти. Втурнах се емоционално, казах си, че не го правя на всяка цена и просто ще се забавлявам. Следвам пътя си и се развивам, вървейки. Винаги съм имала търсения и интерес към интериорен дизайн, форми, красиви предмети и пространства, в компютъра ми има хиляди папки с идеи, къщи, стари порти... тогава срещнах мъжа до мен, който е интериорен дизайнер. Исках нещо мое си, след като оставих музиката на пауза и известно време се лутах в неща, които категорично не са правилните,  родих сина ни и… тогава дойде PLIK. Някак си важните неща, винаги ми се случват така. Намират ме.

В предварителния ни разговор ми сподели, че не създаваш колекции, а нови модели през цялото време. По-голямо предизвикателство ли е да работиш по този начин, непрекъснато в процес на творене?

Един от отличителните белези на бранда е, че PLIK  не са серийни. Кожите не се повтарят и когато свърши даден цвят, почти никога не се повтаря същият. Бройките са ексклузивни и  понякога от даден вид кожа има само по 2-3  чанти. Така не виждаме много жени с един и същ PLIK, което ги кара да се чувстват още по-специални и далеч от всякаква масовост. Това предполага наистина постоянен процес на съчетание на цветове, хастари, обков, детайли. Периодично вадя и нови модели, даже не толкова често, колкото ми се иска, но тъй като ръчната изработка изисква много часове работа, нещата не се случват толкова бързо. Отделя се време и внимание за всяка една чанта.

Следиш ли световни тендеции и черпиш ли вдъхновение от тях, или залагаш изцяло на собственото си усещане за мода?

Разбира се, че следя с интерес какво става в голямата мода, там се случват нещата, но не следвам сляпо тенденции. По-скоро пречупвам нещата през собствената си призма, собствените си усещания за цвят и форма. Без излишна претенция, разбира се. Черпя вдъхновение от всичко красиво. В очите и в съзнанието си имам натрупвания, които са събирани от всички пътувания по света, от всички  места, хора и случки, които са запечатани. Аз съм доста разнолика и мога да се влюбя както в традиционна берберска чанта, правена грубо на ръка, така и в класическа CELINE например. Не обичам обобщения от типа "този сезон е модерен цвят марсала, следващият жълт, а после сив". Мисля, че красивите неща са непреходни. Всичко се върти, всичко се прелива от форма във форма.

Една от спецификите на чантите, които правиш, е възможността да носят инициалите на своята собственичка. Какво още можеш да ни разкажеш за техните характерни отличителни черти?

Всеки PLIK  e ръчно изработен от естествена италианска кожа от майстор кожар и може да бъде персонализиран с инициалите, името или посланието , което клиента иска да носи винаги със себе си всеки ден. Изписвали сме и име на дете,  дума, която значи много, любовно послание… изобщо символи от изключително личният свят на притежателя на чантата. Голямо удоволствие за мен е, когато мъже се свързват с нас, за да поръчат подарък изненада за любимата жена, изключително мили мъже, боготворящи жените си, задължително персонализират, задължително избират детайли и задължително търсят точно определен цвят. Аз доста често се срещам с клиентите, запознаваме се, обсъждаме, давам свобода на избор, но, разбира се, насочвам и съветвам. Някои се лутат, не могат да изберат и  искат всичко, други обаче са изключително категорични и убедени какво търсят, избират бързо и ясно. За мен скъсяването на дистанцията и личният контакт са най-важни. Така създаваме и интересни, и много сладки приятелства. Затова дамите, решили да имат нещо специално за себе си, за мъжете до тях или за хората, които обичат, се чувстват обгрижени и поласкани, знаейки, че техният PLIK е направен точно за тях и за никой друг.

Какъв ще бъде твоят PL!K през предстоящия зимен сезон?

Класически черен, червен и nude PAPER PLIK, няколко разцветки на любимите ми змийски кожи във формата на най-удобния и побиращ цял свят MAX PLIK… както и задължително най-новият JUST PLIK, в каквито интересни кожи мога да се добера. Обикновено не остават за мен. За вечер HAND PLIK или LUNCH PLIK… с тях се чувствам секси.

Разбрахме, че тази година ти предстои да бъдеш част от любопитни предколедни събития. Разкажи ни повече за тях, кога и къде ще се проведат?

Първото предстои съвсем скоро, на 27 и 28 ноември във Военния клуб ще се проведе едно изключително специално, луксозно и  изискано Christmas Shopping Atelier, организирано от Quintessentially Bulgaria и Q Secret Events. PLIK има честта да бъде в селекцията от брандове. Другото е на 12 и 13 декември в СКЛАДА , където вече традиционно се случва коледният „Ангели и Прасета“, който е толкова готин, че не може да го пропуснете.

Къде можем да открием чантите PL!K?

Навсякъде по улиците, върху красиви, модерни и отличаващи се жени (усмихва се). Ежедневно във фейсбук страницата  показваме всички модели PLIK в различни цветове и видове кожи, комуникираме с клиенти, обсъждат се лични предпочитания, персонализации, детайли, срокове. Обръща се лично внимание на всеки един клиент. Другото място, където можете да видите всички модели, но не и всички цветове, е магазин Viggi Shoes, ет.1 ( срещу ZARA MAN) в PARADISE Center.

Вече дойде време и за този въпрос: а сега накъде? Какво ти предстои в професионален план през наближаващата 2016?

Много неща ми предстоят, имам още много планове, нова линия, нови модели,  но и много работа. Има още доста неща в главата ми, които някога трябва да видят бял свят. Да сме здрави, да вървим по пътя си, да пътуваме, да живеем, да сме вдъхновени.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар