За моделите, с любов

Oще през 50-те години на миналия век можем да говорим за модна индустрия и нейното зараждане. Определено възгледите на обществото са далеч от нашите днес, но интересът към красивото винаги е част от човешкия нрав, дори при наличието на големи различия, било то във възраст, пол, етнос или вкусови предпочитания.

Ние сме хора и наблюдатели. Ние се възхищаваме на визуалната стимулация и желаем още, и още. Може би това е главният мотив в историческото развитие на вдъхновителките, неречени модели. Най-популярните музи от всеки период са прекрасни представители на моментното културно състояние и отразяват идеалите за красота за своето време, което е причина много от тях и до ден днешен да бъдат уважавни и считани за еталони за красота. Защото ако всичко идва и си отива, то вдъхновението и причината за него винаги остават, винаги предизвикват някаква емоция у наблюдателя и разкриват нагледно пред очите му неговите мисли и усещания.

Тези жени са въплъщението на думата изкуство - платното, чрез което творецът ни говори. Затова и в нашето съвремие имена като Кендал Дженър, Джиджи Хадид и Уини Харлоу предизвикват трепет у нас. Изкуството няма време и пространство, life imitates art и ние ще ви покажем няколко филма, вдъхновени от живота на модели, които са оставили дълбока следа след себе си.

Eight Miles High (2007) е филм, разказващ живота на Уши Обермайер. Икона на 60-те и личност с изключително цветен и непредскуем начин на живот. Моделът с немски произход става част от една популярна тенденция за онзи период - groupie, или момиче, което ходи с дадена група по концерти и спи с тях. Това прави и тя - създава безброй любовни моменти с Мик Джагър и Кийт Ричърдс от The Rolling Stones. Но не става популярна само с това. Тя прави голи фотосесии и се изкачва на върха на немската мода. Но животът ѝ и разкрепостеността, хипи идеите, които практикува, разказват историята ѝ по-добре от самата нея.

Desert Flower (2009) разгръща историята на Уарис Дирил - модел, родена в номадско племе от Сомалия. Тя преживява тежка процедура, която е традиция в нейната култура от далечни времена - обрязване на жените. Или казано с други думи - премахване на интимните части, които доставят удоволствие на жената и “зашиване”, за да бъде сигурно, че тя ще бъде неопетнена на първата си брачна нощ. Не всеки преживява тази варварска “операция”, но тя успява и преминава през огромни  трудности, за да избяга от своята култура и мъченията, които ѝ носи. Силна история за още по-силна личност.

Gia (1998), отразява битието на един от пъвите супер модели на Америка - Джия Каранджи. Млада, красива, желана. Заради своята свежа и интересна визия, тя бързо набира популярност и краси корицата на редица списания. Представител на свободния начин на мислене, тя не се ограничава в любовните си похождения. Животът ѝ върви гладко, докато не попада във водовъртежа на наркотиците, които стават главните виновници в падението ѝ и смъртта ѝ на крехката възраст от 26 години. В главната роля виждаме все още младата и прелестна Анджелина Джоли.

Zoolander 1 & 2 представят по по-комичен начин живота на два залязващи мъжки модела, добавяйки нелепи моменти и замесвайки ги в уникално забавни ситуации. Разбира се, нямаше как да не споменем този филм и продължението му, защото ни разсмива и по метафоричен, заобиколен начин, ни показва какво е способна индустрията да причини на ума, особено когато славата намалява.

Диана Маджарова

На 22 години. Кореист, търсещ новото и предизвикателството. Харесва симбиозата между модерното и древното, за да я спечелите - цитирайте Аристотел, докато играете компютърни игри, или ѝ подарете таралеж.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни