4 причини да добавите "Аферата" към must-watch списъка си

Сериалът на Showtime "Аферата" (The Affair) приключи последния си сезон с грандиозен, но същевременно семпъл финал. В последните минути на 11-и епизод времето в сюжета се разтегли, за да ни покаже залеза на драматичния живот на един от героите.


"Аферата" е сериал, който стократно надмина очакванията ми. Случайно попаднах на него в Netflix, изгледах първи епизод с голям скептицизъм. Сега с носталгия си спомням за най-великата психологическа драма, на която съм попадала. Наистина успях да се привържа към героите и искрено да съчувствам на техните преживявания. Уверявам ви, че ако бях от хората, които плачат на филми, щях да съм си изплакала очите поне на няколко епизода.

Споделям вълненията си с вас като ще опитам да не издам прекалено много от сюжета.

Аферата
Задълбава в човешките несъвършенства

Името на сериала заблуждава. То е толкова простичко и дори простовато на фона на съдържанието на шоуто. Няма да видите захаросана любовна история, макар че има приятна порция драма, секс и романтика.

"Аферата" навлиза дълбоко в проблемите и емоциите на героите като анализира междуличностните и вътрешноличностните отношения.

Отличителна черта на сериала е начинът, по който са представени събитията. Всяка история има поне две гледни точки. Епизодите са разделени на две или повече части, които представляват спомените на отделните персонажи за един и същ отрязък от време.

 

Разказите се различават дори в малките детайли. В началото на познанството между Алисън (Рут Уилсън) и Ноа (Доминик Уест), Ноа си я спомня, облечена в къси поли, докато самата Алисън най-често вижда себе си с джинси и тениска. 

Отделни ситуации и диалози имат драстични разлики, противоречат си и объркват зрителя, който е оставен сам да интерпретира видяното.

По време на преговорите за развода им в началото на втори сезон, Хелън (Мора Тиърни) и Ноа имат несъответстващи възприятия за събитията. В кантората на адвоката, според спомена на Хелън, темата на разговора се върти около грижите за децата, докато Ноа си спомня как разпределят пасиви и активи.

В очите на Ноа, съпругата му се държи отбранително и той проявява загриженост към нея. Поведението на бившия ѝ, според Хелън, е пасивно-агресивно, а тя е объркана и неразбираща по време на целия разговор. Това разминаване на възприятията се случва постоянно с всички герои, но го изпитваме и ние в реалния свят.

Хелън стига до извода за несъвършенствата на човешкото съзнание в края на трети сезон: "Мисля, че виждаме това, което искаме, в другите хора." Това е един от най-съществените уроци за живота, на които ни учи "Аферата".

Пълно е с relatable диалози

Диалозите в сериала са като среща с психолог. Всъщност, част от значимите разговори се случват именно в кабинета на психолог. Например, цял епизод е посветен на страстите на Ноа по време на периода му на преуспяващ автор.

А пък съветът, отправен към Алисън в края на четвъртия сезон, променя изцяло възприятието ѝ за себе си. "Ако не ти харесва как се отнасят с теб мъжете, промени историята." Това и мен ме удари право в емоциите.

Аферата
Разглеждат се чувствителни теми, които по принцип отбягваме

Сериалът минава през теми като депресия при ветераните, загубата на дете, изневяра и развод (очевидно), страх от провал и още куп други.

Героите временно постигат хармония в живота си и после се връщат рязко в изходна позиция, поради собствената си глупост или неочаквани стечения на обстоятелствата. Основните персонажи минават през редица препятствия и катаклизми, но чувствителни теми са разгърнати и чрез историите на второстепенни герои като Сиера (Емили Браунинг) и Бен (Рамон Родригез).

Има и доза еротика

Не гледайте „Аферата“ с родителите си. Почти съм убедена, че във всеки епизод от първи сезон присъства поне една еротична сцена. Има секс в изобилие, но колкото и изненадващо да звучи, не е главен фокус в сериала.

Мога още много думи да изпиша, но приключвам тук, за да не ви развалям преживяването. А сега си направете пуканки и пускайте Netflix. И без това няма нищо по-добро за правене по време на домашна карантина. 

Виктория Иванова

На 22 години, студент по Журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". От малка чета повече от съучениците си. Тогава бях луда по „Здрач“, сега обожавам криминални романи и психологически трилъри. Откакто се сдобих с едно дете, по-трудно се намира време. Обичам чуждите езици, спорта, музиката и сутрешното кафе. Писането е вид терапевтично занимание за мен.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни