Превю: Mafia III или завръщането на един обичан франчайз


Само преди няколко дни бе официално потвърдено, че едно от очакваните гейминг заглавия на 2016 година - Mafia III, вече има и официална рилийз дата. Заградете с червено кръгче датата 7 октомври на своите календарчета, защото именно тогава дебютното заглавие на разработчиците от Hangar 13 ще види бял свят. За щастие на много, много геймъри, които с носталгия си спомнят за преживяванията си в предишните две части на франчайза.

Всичко започна през миналата година, когато на Gamescom 2015 от 2K Games разтвориха завесите с прекрасен трейлър, който ни запозна с главния протагонист в играта Линкълн Клей - ветеран от войната във Виетнам, който през 60-те години на миналия век ще предприеме действия към изграждането на собствена криминална организация, с която да се опълчи на могъщата и всяваща ужас и смърт италианска мафия в Съединените щати.


Въпросният трейлър бе толкова добре изпипан, че вече ни сърбят ръцете да се превъплътим в Линкълн Клей и да му помогнем в битката за могъщество, територии, власт и влияние. Все неща, които са от съществено значение в света на Mafia. Първоначално имаше слухове, че Mafia III може да види бял свят след само няколко дни - на 26 април, но в крайна сметка се оказа, че това ще се случи едва в началото на октомври.

Годината на действие в Mafia III е 1968, а играчите ще имат възможността да влязат в ролята на Линкълн Клей - сирак от дете, който търсейки усилено чувството на принадлежност, се записва в армията и взима участие във войната във Виетнам. След войната Линкълн се завръща в родината си и своя Ню Бордо (измислен град, чийто прототип е Ню Орлиънс), за да се присъедини към т.нар. Черна мафия. Всичко в живота на Линкълн се обърква в момента, когато италианската мафия изтребва до крак неговите хора, а самият той като по чудо оцелява. Какво следва за него? Отмъщение, разбира се. Черната мафия вече е история, но Линкълн Клей е готов да изгради нова криминална организация от самата нула, за да погне италианците и да ги запознае с неговия собствен начин за вендета.

2

Едно от интересните неща, които си струва да споменем, е наличието на последствия от изборите, които правите. Поне това обещават от 2K Games. Студиото увери геймърите, че всяко едно важно действие от тяхна страна ще носи и съответните последствия - нещо, което можем да забележим и в други open world заглавия.

В средата на месец декември Hangar 13 и 2K Games разпространиха и 12-минутен геймплей трейлър на Mafia III, от който можем да добием добри представи за механиката на играта, включително и бойната система в нея. Както можеше да се очаква, Mafia III ще се играе от трето лице, а open world платформата (първа за сериите до този момент) ще ви позволява да се лутате свободно из Ню Бордо и да губите малко време, когато не сте в настроение да изпълнявате поредната мисия. Дали ще разпорите враговете си с някоя мощна помпа, или пък ще предпочете stealth подход, чрез който никой няма да забележи присъствието ви - това също зависи от вас и от собствените ви предпочитания. Играта ви дава този избор.

Любопитен момент е концепцията, която разработчиците са избрали, за да ни представят историята на Линкълн Клей. За какво става дума? Играейки играта ще забележите, че между големите мисии ще се озовавате в съдебна зала, където персонаж на име Джон Донован ще разказва събитията около дейността на Линкълн. Всичко ще изглежда като стар документален филм, сякаш изваден от стара VHS касетка. Готино, нали? Ние поне смятаме, че е така!

Разработчиците също така обещават, че Ню Бордо (който всъщност е Ню Орлиънс, както уточнихме) със сигурност няма да отегчи играчите. Градът ще разполага с девет отделни окръга, като всеки окръг ще предложи свой уникален изглед, атмосфера и мисии. Всеки един от районите ще има и свои собствени проблеми, а всеки път, когато Линкълн установи контрол над някой от окръзите, той ще прибира и своя щедър дял от неговите печалби. Както споменахме, завладяването на територии е от ключово значение в света на организираната престъпност.

Тук идва и друг интересен момент, който играчите ще могат да изследват в Mafia III. За да изгради своята криминална империя, Линкълн ще работи с трима верни другари. Това са мистериозната гангстерка от хаитянски произход Касандра, ирландецът Бърк и Вито - протагонистът от Mafia II, който вече е отседнал в Ню Бордо. А всеки път, когато вашият герой сложи ръце върху някой от окръзите, той ще може да предаде управлението му в ръцете на някого от неговите трима помощници. След като дадена територия е завладяна, Линкълн и другарите му ще имат нещо като седянка, на която новият бос ще получава причини и доводи, защо именно Касандра, Бърк или Вито трябва да поеме контрол над новата придобивка. След това решението е изцяло във ваши ръце, а давайки на някого от тримата управлението на някой район или safehouse, можете да очаквате и съответните плюсове и минуси от това ваше решение.

Mafia-31

Както вече споменахме, наличието на избор е налице в Mafia III. Това важи напълно и по отношение на начина, по който се отнасяте със заловените от вас врагове. В някои ситуации ще можете да избирате дали директно да видите сметката на някой от опонентите си, или пък да го накарате да работи за вас, присъединявайки се към империята ви и заработвайки ви малко кеш и ресурси.

Когато говорим за качествено AAA заглавие, няма как да не обърнем внимание и на саундтрака. А в Mafia III музиката определено е на ниво. Имайки предвид, че действието на играта се развива в определен период от американската история, то логично можете да очаквате да чуете и определени изпълнители. Сред тях влизат Creedence Clearwater Revival, Aretha Franklin, Lonnie Youngblood, Sam Cooke, The Rolling Stones, The Animals и други. Ако не друго, то това заглавие наистина ще ви помогне да обогатите общата си култура, що се отнася до музиката от края на 60-те години на миналия век.

3050127-mafia3_joyride

Налице са всички предпоставки да очакваме едно солидно и изпипано заглавие от страна на дебютантите от Hangar 13. Mafia III ще бъде първата open world игра от обичания франчайз, но разработчиците уверяват, че феновете ще могат да се насладят и този път на онези детайли, които правят Mafia толкова обичана гейминг поредица. Дали работата им ще се окаже успешна, това ще разберем след 7 октомври. Дотогава ни остава да почакаме и да разцъкаме останалите добри заглавия, които предстои да излязат в следващите месеци.

Константин Симидчийски

Главен редактор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни