Спокойно мога да заявя, че първата част на Dishonored ми предложи едно от най-добрите гейминг изживявания, които съм имал за последните няколко години. Истината е, че просто се влюбих в тази игра. Влюбих се в безкрайната й визуална красота, в отворения откъм импровизация геймплей и в цялостната атмосфера, която сякаш те потапя в друг, съвсем различен свят.

Да, може да се каже, че главният герой в Dishonored Корво Атано далеч не е сред най-харизматичните или приказливи персонажи в аналите на гейминга, нито че самата история на играта може да се мери с мастодонти от ранга на The Last of Us, например, но е факт, че отрочето на Arkane Studios гарантирано предлага гейминг изживяване, изработено с толкова много финес и внимание към детайла, че спокойно мога да кажа следното - Dishonored е една от най-добрите игри, до които някога съм имал възможността да се докосна.

И след като дълго време верните фенове на Dishonored задаваха един и същи въпрос, а именно - кога ще има Dishonored 2, на последното E3 изложение мечтите им най-сетне се превърнаха в реалност. Dishonored 2 ще има, а играта е насрочена за излизане през втората четвърт на 2016 година. А ако съдим по трейлъра, който ни бе показан, всичко отново изглежда прекрасно. Също както при предшественика й.

Историята или зов за завръщане (на трона)

Действието в Dishonored 2 се развива 15 години след края на първата част. Императрицата Емили Колдуин е свалена от трона от узурпатор от друг свят, превръщайки се в преследван изгнаник. За да се върне на трона, който законно й принадлежи, Емили поема по стъпките на някогашния си защитник Корво Атано и се превръща в умел убиец, носещ знака на The Outsider на ръката си. Със или без кръв, в зависимост от личните ви предпочитания, тронът трябва да бъде върнат.

Корво или Емили - вече имате избор с кого да играете

Една от големите новини, свързани с Dishonored 2, а може би и най-голямата, несъмнено е правото на избор, с което разполагате относно избора си на герой. В първата част можехте да играете единствено с мълчаливия, но смъртоносен Корво Атано, а сега ще можете да режете гърла или да се промъквате незабелязано и със законната наследничка на трона Емили Колдуин. Същата Емили, която Корво спаси в края на първата част, след като не успя да опази живота на майка й - императрицата на Островите, станала жертва на коварен заговор.

Все още не знаем, доколко младата Емили Колдуин се различава от Корво, но да се надяваме, че е малко по-интересна от мълчаливия бодигард на покойната й майка. Нищо лично към Корво, напротив - не бих желал да ми е враг, но този път бих предпочел по-приказлив и жив главен герой, който да направи гейминг изживяването ми пред екрана още по-интригуващо и разнообразно.

Засега едно е сигурно - искате или не, ще ви се наложи да играете с Емили по време на пролога на играта. След това вече ще имате право на избор - да продължите с Емили или да превключите на Корво, в случай, че сериозно ви удари носталгията от първата част. Лично аз вероятно ще заложа на Емили, защото ми се иска да опитам нещо ново. Вероятно и доста други играчи ще сторят същото.

Dishonored

Хубавото е, че играта с Емили и Корво, макар и предлагаща едни и същи мисии, ще ви позволи да се насладите на различна перспектива и различни начини за екзекуция на враговете ви, в случай, че искате кръв по острието си. Защото, както вероятно знаете, играта може да бъде превъртяна и без нито едно извършено убийство. А всичко това означава, че Dishonored 2 ще има висок replay value или иначе казано - добри основания да изиграете играта наново, след като вече я превъртите с един от двамата герои.

Разработчиците на играта вече потвърдиха, че Корво ще запази суперсилите си от първата част на играта, но и загатвайки, че ще има място и за още. А колкото до Емили, тепърва предстои да видим какво са ни подготвили и за нея. Засега знаем, че законната императрица на Островите ще разполага с умението "Far Reach", което подобно на умението "Blink" на Корво ще й позволява да се "изстрелва" от едно място до друго, както и с "Shadow Walk", благодарение на който ще може да се трансформира в движеща се сянка.

Довиждане Дънуол, здравей Карнака

Dishonored 2 ще ни предложи и чисто нова локация, на която да развихряме фантазията си. След като в първата част бродехме по чумавите улици на Дънуол, сега ще се пренесем в Карнака - град на юг от Дънуол. А какво точно ще ни предложи новата локация в света на Dishonored, това ще трябва сами да разберем.

Dishonored

Технологията се развива

Това, което успяхме да видим от официалния трейлър на играта е, че по всичко изглежда в Dishonored 2 ще си имаме работа с врагове от съвсем ново поколение. Забравете тромавите дългокраки роботи от първата част. Сега ни очакват подвижни и гъвкави киборги с човешки размери, които сигурни сме - ще ни предложат някои страхотни битки. А какво друго са ни приготвили от Arkane Studios като фауна, това също ще трябва да почакаме, за да видим.

В заключение - we can't fucking wait!

Dishonored 2 е едно от заглавията, които очаквам с най-голямо нетърпение през следващата 2016 година. Имам пълна вяра в разработчиците и съм на сто процента убеден, че ще получим продукт, който няма да ни разочарова. Защото очакванията са наистина големи, а първата част на играта постави летвата неимоверно високо. Появата на Емили Колдуин на картата някакси внася изключителна свежест във вселената на Dishonored, като същото важи и за новия град, който ще можем да обходим и разгледаме. Всички предпоставки са налице, за да очакваме едно наистина силно заглавие. Дано!

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар