Когато животът е творчество: Полубиографични книги, които да прочетете


Полубиографични книги, които си струва да прочетем.

Книгите са място, където всеки има възможността да изложи възгледите си, да представи идеите си и натрупания опит по начина, по който те го виждат. По този начин авторите оставят траен отпечатък върху съзнанията и сърцата на читателите си, както и частица от себе си.

За да го направят, измислят нови светове и герои, използвайки богатото си въображение. Но понякога животът на творците е толкова объркан или изпълнен с интересни и динамични събития, че единственото вдъхновение, което може да им помогне да съчинят историята си, са самите те.

Книгите по реални събития са изключително предпочитани сред аудиторията, но още по-увлекателни са, когато знаеш, че всички описани емоции са предадени от първо лице. Затова днес ще ви представя такива произведения, в които един от персонажите е авторът/авторката или до голяма степен се припокрива с живота им.

“Стъкленият похлупак” – Силвия Плат

Стъкленият похлупак

Книга, която не се описва с думи, а се изживява. Историята разказва за Естер Грийнуд, която получава стипендия, за да учи в престижен университет и пристига в Ню Йорк, за да започне стаж като редакторка в популярно списание. Но тя попада в дупката на депресията, от която не може да се измъкне. Всъщност това е животът не само на Естер, а до голяма степен и на Силвия Плат, който започва като приказка, но завършва като трагедия. Тя се самоубива като слага главата си във фурната и пуска газта. За романа си споделя, че чрез него е искала да покаже колко изолиран може да се чувства човек, когато страда и да изобрази света и хората  в него като погледнати от изкривеното стъкло на стъклен похлупак. Ето един цитат от “Стъкленият похлупак”: “Тишината ме угнетяваше. Това не бе тишината на тишината. Това бе моята собствена тишина.”

Black Swan Green – Дейвид Мичъл

За авторите често писането е начин да споделят нещо, което не биха направили пред хора, а творбите им се превръщат в своебразен дневник. Чрез Black Swan Green Дейвид Мичъл се решава да не избягва повече темата за проблема си, а именно това, че има говорен дефект – заеква. Главният персонаж, който създава британският писател, е 13-годишно момче на име Джейсън, което също заеква, като по този начин авторът пресъздава от личен опит трудностите, през които е преминал.

It’s kind of a funny story – Нед Визини

Популярният YA роман разказва за амбициозно момче, което развива депресия и безпокойство след непоносимото напрежение в гимназията. След опит за самоубийство Крейг влиза да се лекува в психиатрична болница. Противно на заглавието нито самата книга, нито животът на Нед, са изпълнени със забавни събития. Творбата е базирана на истинския престой на автора в психиатричното отделение в Бруклин. За съжаление, Нед Визини се самоубива на 32-годишна възраст.

Girl on a plane – Мириъм Мос

Книгата ни пренася в 1970 година, където 15-годишната Анна (тоест Мириъм) лети със самолет към пансиона си, но самолетът бива отвлечен от палестински терористи. Терористите заявяват исканията си, а ако те не бъдат изпълнени терористите ще убият всички заложници, като взривят самолета. Междувременно напрежението расте, тъй като запасите от вода и храна свършват, а жегата е непоносима. Girl on a plane е историята на Мириъм Мос, която ни показва какво е да си изправен пред екстремна ситуация, в която можеш никога да не се измъкнеш жив или да видиш семейството си отново.

“Как да живеем безопасно в научнофантастична вселена” – Чарлс Ю

За да разберете за какво точно е тази книга ще трябва да съсредоточите цялото си внимание, защото се различава доста от по-горе изброените по това, че измисленият герой всъщност е Чарлс Ю, но другите неща са измислени, тъй като е научна фантастика. А сюжетът е изключително заплетен: Чарлс Ю (измисленият) е техник на машини на времето, който получава копие от  “Как да живеем безопасно в научнофантастична вселена” от бъдещия Чарлс. Самата книга е написана от някоя версия на Чарлс (като не става ясно дали от измислената или истинската), а Чарлс в настоящето трябва да я напише, за да съществува бъдещото му Аз. Няма да ви обърквам повече, само ще кажа, че ако сте фенове на “Междузвездни войни” и/или на науката, то това е четивото за вас.

Ивет Ненкова

Като личност към амбиверт - обичам да се социализирам, но понякога просто презареждам батериите с дейности като писане, четене, гледане на сериали, слушане на почти всякаква музика, понякога и с пътувания. Моя страст е азиатската култура, тъй като за нея може да се говори много. Не тръгвам никъде без хубава книга. Някои хора ме описват като сериозен човек, други са запознати и с по-забавната ми страна, аз пък се определям, че съм между двата полюса.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни