Ако случайно сте сред хората, които са посетили последното издание на A to jazZ фестивал, който се проведе в началото на месец юли в Южния парк, няма как да не сте забелязали един от българските артисти, които взеха участие в прекрасното събитие. Нейното име е Петя Данкова, а преди по-малко от два месеца на бял свят излезе и нейният дебютен албум, носещ името Sweet or Bitter. 

Първият студиен проект на Петя е отлична смес между нео соул, джаз, фънк, хип-хоп и рок, като албумът разказва истинската история на живота на Петя Данкова от последните няколко години.

Любопитното около Петя Данкова е, че тя е и създател на Voice Academy - първото частно училище за съвременна музика на територията на България. Една от основните цели на Voice Academy е да стимулира и напътства своите ученици в развиването на собствените им уникални таланти, както и да усъвършенства мисленето им като съвременни артисти в една индустрия, която се променя непрекъснато.

Sweet or Bitter от Петя Данкова в Spotify

Sweet or Bitter от Петя Данкова в Apple Music

Всичко най-интересно около Петя Данкова можете да следите в нейната Facebook страница, а ето и какво си казахме с нея:

Здравей, Петя! Твоят дебютен албум Sweet or Bitter вече е при нас. Разкажи ни малко повече за него. Какви музикални истории ни разказваш в него?  

Всяка една песен в албума е моя лична история, разказана чрез музика. Изключително държа на текстовете и посланията, които предавам чрез тях. Ако изслушате целия албум на един дъх, със сигурност може да кажете, че вече добре познавате Петя Данкова и нейния вътрешен свят.

Петя Данкова
petyadankova.bg

Да подготвиш дебютен албум би трябвало да е наистина специално усещане за всеки изпълнител. През какви емоции премина, докато създаваше нещо, което вероятно от години си искала да направиш? И как се чувстваш сега?

Да, това е наистина специално усещане. Подготвях този албум цели 4 години, исках да е перфектен. Той ми помогна да опозная любовта и да се докосна до вдъхновението на едно ниво, за което винаги съм мечтала. Научих се на търпение и израснах като музикант. Промених се много и като човек. Имах възможността да уча и да работя с много интересни и безкрайно талантливи артисти и хора като Радослав Славчев (Riverman), Мирослав Иванов, Божидар Василев (Trombobby), Васил Вутев (Soulization), Светослав Сотиров и Димитър Ганчев. Радвам се, че успях да изразя себе си и се чувствам завършена. Мотивирана съм за всичко, което ме очаква оттук нататък.

Вече имаше възможността да представиш проекта си на сцената на фестивала A to JazZ. Как беше приет Sweet or Bitter от публиката там? Имаше ли усмивки?

Много съм щастлива, че София е домакин на фестивал от такъв мащаб. A to jazZ събира хиляди хора, свързани от безкрайната си любов към музиката. Реакцията на публиката беше изключително позитивна, чувствах се разбрана и на място. Въпреки жегата всички танцуваха и се усмихваха, а на сцената не бяхме отделни личности, а едно музикално тяло.

Петя Данкова
petyadankova.bg

Как би описала албума си със само няколко думи?

Преплитане на нео-соул, фънк, рок и джаз с ярко изявени вокални линии.

Успяхме да научим, че някои от феновете ти вече са отличили едноименното парче “Sweet or Bitter” като тяхно любимо. Според нас това е странен въпрос за всеки изпълнител, но ти имаш ли си любими песни от тези, които са поместени в албума?

Обичам всички песни от албума и изключително много и се гордея с тях, но ако трябва да избера една, към която изпитвам особено по-силни чувства, то това е Saffron Fields.

Знаем, че подготвяш и първо видео. На коя песен ще е то и можеш ли да ни разкажеш нещо повече за него?

Да, подготвяме се за снимки на видео, което ще излезе до края на годината, но не искам да разкривам повече информация на този етап. Със сигурност ще ви кажа всичко веднага, когато излезе.

Успя ли вече да получиш отзиви от чужбина? Как се приема проектът извън България?

Предстои ни много работа по промоцията на албума, но се радвам, че успяхме да направим световно конкурентен продукт. Първите отзиви са положителни и вече имаме успех с включването в ротация в доста онлайн радио станции и публикуването му на различни независими платформи и блогове. Първите стъпки по достигане на аудитория извън България са трудни, но аз не се съмнявам в успеха.

Петя Данкова
petyadankova.bg

Разкажи нещо повече и за теб. Коя е Петя Данкова и как всъщност премина твоят път, преди да се стигне до разговора ни с теб в настоящия момент?

Петя Данкова е момиче, което цени живота и винаги се опитва да прави, това което обича. Радва се на всяка една секунда, в която има възможност да диша, да музицира и се бори щастието да е нормалното и постоянно състояние. Музиката открих чрез майка ми още преди да навърша 2 години, а на 4-годишна възраст започнах уроци по цигулка в детската музикална школа към Националното музикално училище “Любомир Пипков”. В последствие продължих образованието си там и в 10 клас започнах да се занимавам с класическо пеене. Изборът ми да пея джаз ми даде възможност да срещна и да се уча от Валери Костов, Милчо Левиев и Вики Алмазиду. През 2008 се сбъдна една от мечтите ми - създадохме Voice Academy, съвременно музикално училище за артист-изпълнители. Издаването на дебютния ми албум пък е следващата мечта по реда си. Предстоят още много за сбъдване.

В YouTube има твое видео, където изпълняваш кавър версия на популярното парче “Tainted Love”. Има ли песен, която обожаваш да пееш, дори и да не е пред публика?

Имаше период от живота ми, в който много харесвах да измислям авторски интерпретации на популярни песни. Сега вниманието ми е насочено към композирането на изцяло авторска музика, както за мен така и за учениците ми. Много обичам да си припявам Бохемска Рапсодия на Queen. Най-често, когато съм в колата на път. Това е парче, което не мога само да слушам и не издържам, когато дойде моментът с “Галилео…”. Пея го с много кеф.

 

И един въпрос за финал: кои са най-големите ти вдъхновения в музикално отношение?

Обичам да слушам различни стилове музика. Имам парчета за всяко настроение, но истински се възхищавам на артисти като D’Angelo, Erikah Badu, Queen, а напоследък съм силно впечатлена от музиката на Jordan Rakei и Anderson Paak. С радост мога да кажа, че и музикантите, с които работя са мое силно вдъхновение.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар