Пет страхотни филма, които може би сте пропуснали


Януари и февруари безспорно са най-филмовите месеци. Зимата, фестивалите и церемониите по награждаване са предпоставки на всекиго да му се прииска да отиде на кино. Прекрасно е чувството, когато човек излезе от киносалона с ясното съзнание, че е гледал нещо, което може да не промени живота му, но поне ще предизвика размисъл или дискусия с приятел.

С наближаването на церемонията по раздаване на "Оскарите", решихме да ви представим кратък списък с филми, които няма да се борят за голямата награда, но си заслужават отделеното време.


“Elle” ("Тя") Пол Верховен (Белгия, Франция, Германия)

 

„Тя” е нестандартна и провокативна продукция, която можете да харесате или да намразите, но в никакъв случай няма да ви остави безразлични. Режисьорът на „Първичен инстинкт” Пол Верховен разказва историята на едно изнасилване и последиците от него, а брилянтната актьорска игра на Изабел Юпер има големи шансове да й донесе статуетката за най-добра актриса.

“Nocturnal Animals” ("Хищници в мрака"), Том Форд (САЩ)

 

Режисьорът, известен повече в модния бранш, отколкото във филмовия, представя своя втори проект, озаглавен „Хищници в мрака”. Филмът проследява откъс от живота на богата собственичка на галерия, която получава по пощата екземпляр от книгата на бившия си съпруг, посветена на нея.

Съжетът на „Хищници в мрака” е изграден като история в историята и това амбициозно начинание предизвика както позитивни, така и много негативни отзиви от страна на критиката. Силна актьорска игра на Ейми Адамс и Джейк Джиленхол, а Майкъл Шанън дори е номиниран за най-добър актьор в поддържаща роля.

“The Neon Demon” ("Неоновият демон"), Николас Виндинг Рефн (Франция, Дания, САЩ)

 

Много от феновете на датския режисьор Николас Виндинг Рефн очакваха най-новия му филм с огромно нетърпение и бяха разочаровани. Причината може би е, че в „Неоновият демон” той залага основно на визията на филма, което за много от хората не е достатъчно.

Лентата занимава зрителя с трудностите, които едно младо момиче среща, преследвайки кариера в модния бранш. Героинята на Ел Фанинг е поставена в центъра като фигура, която контрастира на всички останали около нея. Провокативен, визуално впечатляващ филм, който със сигурност ще изненада зрителя, независимо дали позитивно или негативно.

“ The Handmaiden” ("Слугинята"), Парк Чан-Ук (Южна Корея)

 

„Слугинята” е един от най-красиво заснетите филми за 2016, дело на режисьорът Парк Чан-Ук. Много хора не дават шанс на азиатското кино и тази продукция би била първата стъпка към едно запознанство с модерните продукции на Южна Корея.

Филмът разказва историята на едно момиче, изпратено да слугува в богаташки дом. Изненадите, които ни предоставя „Слугинята”, са много, а краят -  неочакван, нещо типично за корейския режисьор.

“ The Witch” ("Вещицата"), Робърт Егърс (САЩ, Канада)

 

Едва ли има фенове на хорър жанра, които да не са гледали все още този шедьовър.

Действието във филма се развива през 17 век, а както се досещате от заглавието, става въпрос за черна магия. Чрез перфектната актьорска игра и минималистичния сетинг, се създава усещането, че зрителят действително е в дома на главните герои.

„Вещицата” не разчита на евтини трикове, характерни за филмите на ужасите, историята, която разказва, е смразяваща, а краят – запомнящ се.

Филмът прави премиерата си на фестивала "Сънденс" през 2015 година, по кината тръгва през 2016 и се радва на множество позитивни отзиви сред критици и фенове.

Лиляна Георгиева

Лиляна все още търси себе си и своето поприще, живеейки между Германия и България. Занимава се с филмова критика и анализи. Освен киното, обича спонтанни пътешествия, смислени разговори в приятна компания и хубави книги.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни