Те са млади и свежи. Трудно ще ги видите, защото в 99% от случаите минават светкавично и току са завили зад завоя. Може да ги познаете по това, че след тях се вдига пушек.

Това са Боби Гетов – младият пилот на АМК Ботевград (вицешампион в първенството за туристически автомобили за 2009 година и вицешампион в планинския шампионат за 2010 година), както и неговият навигатор и другар в живота - Велислава Павлова от Стара Загора. 

Боби и Велислава споделят пред VIBES историята си за партньорството в живота и на пистата, за страха, за трудностите, за лишенията и за волята, за своята приказка от 2013 г. до без край...

Как и кога се влюбихте в моторните спортове?

Велислава: По състезания съм от малка, може би 7-8 годишна. Израснала съм в среда, в която бях заобиколена от хора, занимаващи се с автомобилен спорт.

Боби: Официално се занимвам с автомобилен спорт  от момента, в който взех свидетелство за управление – 2006 г., като започнах с участия в Рали крос шампионата.

На какво ниво са моторните спортове в България? Светло или тъмно ви изглежда бъдещето?

Боби: За съжаление спортът в България в момента е в криза. Предвид опита на организаторите, които влагат изключително много труд и средства, за да доближат организираните от тях състезания до европейско и световно нивo, се надяваме на светло бъдеще.

Нека открехнем завесите и към вас самите. Как се запознахте и откога сте заедно?

Боби: Запознахме се на Писта Дракон – 2009 година. Общите ни интереси и екстремният ни начин на живот ни държат заедно от тогава до сега.

Какви сте един за друг?

Велислава: Семейство, приятели, екипаж.

Кога се роди идеята да се състезавате заедно? Как близките ви приеха това ваше решение? Имаше ли интересни реакции?

Велислава: Състезаваме се заедно от 2013 г. Всичко започна на шега , дебютирахме на Рали Средна гора 2013 г., кръг от националния и европейски рали шампионат. Близките ни го приеха напълно нормално с думите „Отдавна чакахме този момент!“

Вие сте двойка в живота, но и двойка на пътя. С какво това е по-различно от стандартната комбина пилот - навигатор?

Боби: Няма нищо нестандартно. Стартираш ли в отсечка, изключваш всичко случващо се извън него.

Имали ли сте някакви критични моменти, когато сте били близо до инцидент? Или дори инцидент? Как реагирате един към друг в подобни ситуации?

Велислава: Имали сме критични моменти, както и инциденти. Подкрепяме се взаимно и продължаваме напред. В този спорт няма място за спорове.

Велислава, колко важна е ролята на навигатора във вашия спорт? Обикновено пилотите обират лаврите, но до каква степен заслугата е на навигаторите?

Велислава: Много хора пренебрегват функцията на навигатора, но в един  добре сработен тандем и желание за добри резултати, ролята  му  е от изключително важно значение. Навигаторът е отговорен за по-голямата част от задълженията на екипажа при протичането на дадено състезание (административни задължения, следене на часови график, пътна книга и т.н).

11873546_883191235082772_5011028601368298767_n

Страх ли ви е?

Боби: Естествено. Нашият спорт е комбинация от човек и машина. Не всичко зависи от нас. Винаги има риск и едно на ум.

Рейсингът е опасен спорт, в който застрашен е дори собственият ви живот. Няма ли да ви свие сърцето, ако един ден децата ви пожелаят да се занимават с нещо подобно?

Велислава: Определено един ден, ако решат да се занимават с това, ще ги подкрепим, колкото и трудно да ни бъде.

Вашите лични амбиции в спорта? Докъде мечтаете да достигнете като професионалисти?

Боби: Всеки от нас се стреми да достигне на възможно най-високо ниво, но за съжаление този спорт е свързан с влагането на много средства. Стараем се да покажем най-доброто от себе си, предвид средствата, с които разполагаме, като тук мисля, че е мястото да благодарим на нашите спонсори (BAREZI, DELICE BG, ГИД МЕТАЛ, Botevgrad.com, MEGAPARTS.BG), които винаги са ни подкрепяли и без тяхна помощ не бихме могли да участваме и да се развиваме.

Какъв е приносът на общите страсти е една връзка? Това сближава ли ви?

Велислава: Определено. Общите ни интереси ни запознаха, събраха и ни сближават все повече.

Надпреварвате ли се помежду си, или сте вечен тандем?

Двамата: Вечен тандем!

Бързате ли бавно?

Боби: ДА!

Велислава: НЕ!

Мъжът е главата, жената – шията. Кога има изключения от правилото?

Велислава: Лъвът е цар на животните, докато се събуди лъвицата (смее се).

11894534_883191288416100_8756809750508436344_o

Бързата работа срам ли е за майстора?

Боби: Винаги. Ако го свържем с атомобилния спорт, всяко едно бързане ни е струвало много.

Какво ви зарежда, като ви свърши горивото?

Двамата: Стараем се да не свършва никога (смеят се).

Ако животът е писта, къде сте вие и как се движите?

 Боби:  На старта, на писта с безброй обиколки.

И за финал - какъв съвет бихте дали на младите състезатели, които тепърва навлизат в спорта или имат подобни намерения за в бъдеще?

Двамата: Да преследват мечтите си и никога да не се отказват, въпреки всичко, от което трябва да се лишат, за да стигнат до стълбичката.

Автор

Кристина е едно от най-вдъхновяващите открития на VIBES. Юрист сред журналисти, тя е живото доказателство, че полетът на мечтите е безграничен и изобщо - нищо не може да ти се опре, щом имаш желание, пък голяма работа, че си едва 162 сантиметра.

Напишете коментар