Ангел, Косьо и Максим са трите момчета, които стоят зад Ogi 23 - една от българските пънк-рок банди, които не се нуждаят от представяне, защото вече са достатъчно утвърдени на родната сцена.

Съвсем наскоро ви съобщихме с голямо удоволствие, че момчетата от Ogi 23 успяха да завършат своя трети студиен албум, който вече бе представен пред фенове в няколко големи български града. Големият финал на това мини-турне ще бъде поставен утре вечер, когато групата ще изсвири новите си парчета и пред софийска публика в клуб Terminal 1.

Третият студиен албум на Ogi 23 ще носи името на самата банда, като в него ще бъдат включени десет нови трака. Един от тях - "Test Drive", вече се върти в радио ефира, а почитателите на групата очакват с нетърпение и първото видео от проекта. Защото видеата на Ogi 23 обикновено са забавни за гледане.

Ден преди промоцията на новия албум в Terminal 1, разменихме няколко думи с Ангел и Косьо от бандата, които ни разказаха за всичко, което се случва около Ogi 23 в последно време.

Вече можете да се похвалите и с трети студиен албум, носещ името на бандата. Какво ново ще можем да чуем в него? Има ли някаква промяна в саунда на Ogi 23 и в каква посока?

Ангел: Чак да се хвалим... гордеем се - да, но не сме от хората, които се хвалят. В новия албум ще чуете вече по-зрелите версии на Ogi 23. Повече смислени парчета и като цяло един фийлинг в песните, който е нов и за нас самите. Като саунд нещата също са пораснали, улегнали и са в нови измерения. Като цяло сме много доволни от резултата в албума.

Косьо: Новият ни албум със сигурност е "най-нашият" си запис като работа, която свършихме по него.  Десетте парчета са смесвани и записани в студиото ни, влагайки всички скилове и знания, натрупани през годините. Разбира се, специални благодарности на Веселин Ценов a.k.a. Algoriddim от Monte Music за мастера на траковете и безценната креативна подкрепа, както разбира се, и на екипа на Perfect Studios за записите на барабаните.

Вече успяхте да обиколите няколко големи български града, представяйки проекта, като черешката на тортата ще бъде шоуто в Терминал 1 на 19 май. Как усетихте реакциите на хората, харесват ли им новите неща?

Ангел: Опредено ни изненадаха положително. С нетърпение чакаме да чуем отзивите от самия албум.

Косьо: До момента най-яката реакция на новите парчета я видяхме и чухме на концерта ни във Варна в края на април. Почнахме да свирим радио-сингъла ни Test Drive, който беше излязъл преди два дни и чухме как публиката пее парчето с нас. Шокът беше толкова зверски, че Ангел дори забрави текста на втория куплет.

В четвъртък в Terminal 1 очаквам публиката веднага да се закачи за новите ни песни и през лятото такива изненади да си станат ежедневие. Дори и с риск да изпускаме по някоя фраза или акорд. 

5

Това е първи студиен албум за Ogi 23 от 2012 година насам. Как се променихте вие самите в музикално отношение за тези четири години? Чувствате ли се различни спрямо тогава?

Ангел: Разбира се, животите ни са се променили много оттогава. Всеки е изминал част от своя житейски път, който го е променил и това се е отразило и на музиката, и на текстовете ни. Енергията и заряда са на мястото си, а останалото ще оставим на вас да прецените (усмихва се).

Косьо: За себе си мога да кажа, че в музикално отношение израснах доста в последните три-четири години. Така се чувствам. Вече си имаме наше си студио, в което работя и по различни проекти. Също така озвучавам няколко постановки в Народния театър, излизам на сцена и с други артисти за интересни лайфове, и изобщо правя това, което наистина ми харесва. Чувстваме се супер и хората ще го чуят и в албума.

Албумът вече има и първи радио сингъл - “Test Drive”. Разкажете малко повече и за това парче…

Ангел: Парчето говори само за себе си. Парче, което се слуша и свири на един дъх, бързо, ясно и целенасочено. Test Drive.

Косьо: Измислихме основната мелодия на песента на една репетиция и се получи от раз. Знаехме, че идеята е яка, побачкахме още малко по нея и след две години и нещо финално изглаждане на теста, бяхме готови. И май бяхме на едно мнение това да бъде първият сингъл от албума ни. Със сигурност грабва ухото, погрижили сме за кукички...

 

Очакваме и първо видео от проекта. “Test Drive” ли е парчето, което ще се сдобие с видео?

Ангел: Не, "Test Drive" е първият в историята ни радио сингъл. Парчето, което ще можете да очаквате съвсем скоро с клип, се казва "Чернова" и е с участието на Дичо. Едно много интересно и искрено парче.

Косьо: Готино се получи сякаш така – точно "Test Drive" да бъде радио сингъл, но без визуализация. Така или иначе, ако се заслушаш за какво разказваме в текста ще се увериш, че и ти поне веднъж в живота си имал подобна история. Така че всеки може да си пусне неговия филм към саундтрака ни.

В албума има и популярни гост-изпълнители като Дичо, Yoko & FeeL, Rudi, Duli, Muden & Kukusheff и Geoff Lagadec от международната банда Jaya The Cat. Разкажете малко за работата си с тях, какво се получи в крайна сметка?

Косьо: Творческият процес с всеки един от гост-музикантите в албума беше интересен и специфичен. Парчето с Джеф от Jaya The Cat ни хрумна на момента, след това от разстояние уточнявахме детайлите. С Yoko и FeeL от The Top Stoppers създадохме красиво и нежно парче, в което се усеща дори и романтично настроение. Дичо беше, поне за мен, впечатляващ – влезе в студиото един следобед, разгря и записа световни вокали. Едва ли това е изненада за някого. А с Rudi, Duli, Muden & Kukusheff дори не помня как стана. (смее се)

Ангел: С всеки един от тях е интересно и приятно да се работи, и с всеки творческият процес е различен. Всичко, което се получи, е интересно само по себе си и трябва да се чуе. Благодарности на всички гост-музиканти, които изброихте и разбира се - на Мария Кискинова, която записа някои от бек-вокалните партии в албума. Благодарим и на Божидар Василев – TromBobby (Southwick и DAYO), както и на Анна–Мария Недкова и Десислава Желязкова, които ще бъдат с нас на сцената на 19 май в Terminal 1.   

1. PREVIEW T1 Poster Ogi 23

В албума ще има само десет парчета. Умишлено ли се стремяхте към оформянето на един по-стегнат албум като брой парчета или просто така се получи?

Косьо: Важното беше парчетата да звучат добре от край до край, като едно цяло. В албума има шест чисто нови и четири вече познати трака. Има магия, има израстване, има сериозни теми, има и свежи лафчета. Ogi 23 updated.

Ангел: Не остана време да го напълним със скитове (смее се).

Това ли е най-добрият албум на Ogi 23 до този момент?

Косьо:  Дали е най-добрият? Хм... по-скоро да, но нека феновете да го оценят. Ние направихме всичко по силите си, за да звучи яко.

Ангел: Неизбежно е. До следващия.

сн. Мария Орио, ОРИК фест.
сн. Мария Орио, ОРИК фест.

Около вас май често е забавно. Имаше ли забавни случки в процеса на записване на новите парчета? Разкажете някоя…

Ангел: Всъщност процесът на записване е най-сериозната част от нашата работа. Забавно е, разбира се, но няма откроителни случки.

Косьо: Забавните истории тепърва предстоят на нашите лайфове през лятото. Сигурен съм, че сте с нови песни ще има и нови случки, за които ще говорим в следващите 1-2 години.. преди следващия ни албум.

Едно блиц предизвикателство за финал: опишете третия студиен албум на Ogi 23 със само три думи?

Ангел: Това е обир.

Косьо:  Яко го каза. 

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар