Подобно на всяка друга част от интериора, осветлението също се променя, като дизайнерите не спират да ни изненадват с все по-атрактивни и иновативни модели осветителни тела. Нека видим кои са най-новите тенденции и как можем да ги приложим, така че нашият дом, офис или друго жизнено пространство да придобие още по-впечатляващ и модерен вид.

Според експертите, една от най-забележимите тенденции е, че осветителните тела стават все по-колоритни, а светлината им – все по-ярка. Те запазват своята функционалност, но и постепенно видоизменят своя дизайн, превръщайки се в съвременно изкуство. Чудесни примери за това могат да се видят и в престижните интериорни магазини като GRANDecor, където се предлага модерно осветление за дневна, спалня, офис, хотел, бар, ресторант.

Така че, ако трябва да обобщим с няколко думи, то осветлението през 2022 г. озарява интериора с нов, магнетичен и много елегантен блясък.

тенденции в дизайна на осветителните тела матово покритие

Осветителни тела с матово покритие

Една съществена тенденция, която няма как да пропуснем, е скок в популярността на матовите покрития на осветителните тела. В сравнение с по-лъскавия и лустросан дизайн, който шестваше през изминалите години, лампите и полилеите през 2022 година се отличават с по-сдържан и фин външен вид. Покритията са по-деликатни, предимно матови, както и се наблюдава триумфалното завръщане на осветителните тела, решени в монохромни цветове.

тенденции в дизайна на осветителните тела през 2020 естествени материали

Любов към естествените материали

Тази тенденция не е нова, но и през 2022 година продължава да се развива и допълва от все по-интересни модели осветителни тела. Те не само добавят свежест в интериора, но и изпълват атмосферата със спокойствие и хармония. Днес естествените материали са завладели съзнанието на интериорните дизайнери от цял свят и осветлението не прави изключение. На практика това означава голям избор от материали - стъкло, метал, мрамор, камък, дърво и други. Комбинирани помежду си, те отлично представят характерната визия на модерното осветление.

тенденции в дизайна на осветителните тела през 2020 минимализъм

Минимализмът като водеща тенденция

Модерният стил на интериора се основава главно на изчистените форми и характерния за минимализма аскетизъм.  Независимо дали става въпрос за хол, кухня, или спалня, помпозността не се толерира. Затова и дизайнерите предпочитат да сътворяват осветителни тела в по-опростени форми, които идеално да се вписват в модерния интериор. Според експертите, минимализмът в осветлението през 2022 година ще добие дори още по-голяма популярност.

модни тенденции в осветлението през 2020 индустриален стил

Изискан индустриален стил – възможно ли е това?

Дори да ви се струва, че понятията изискан и индустриален са несъвместими едно с друго, то по отношение на осветлението новите тенденции говорят съвсем друго. Става въпрос предимно за интериори, в чийто декор са включени най-вече материали като дърво, бетон и метал. Индустриалният стил винаги се е отличавал със семпъл завършек, неутрални цветове и акцент върху металните елементи. Но ако хвърлите бегъл поглед върху съвременните осветителни тела, издържани в духа на този чудесен стил, ще откриете много забележими разлики от това, което се счита за традиционно. Ако трябва да ги определим, бихме назовали видяното по-скоро като едно изтънчено ретро, ​​силно доближаващо се до изкуството.

модни тенденции в осветлението през 2020 ар деко

Осветителни тела в стил Ар Деко

През 2022 година осветителните тела в стил Ар Деко са на върха на класациите и се считат за едни от най-модерните акценти в интериорния дизайн. На пазара се появяват все повече достойни екземпляри с уникален дизайн, фокусиран върху перфектния баланс, елегантните линии и атрактивните геометрични шарки.

Разбира се, изброените дотук примери описват само част от тенденциите при осветлението, без да претендират за пълна изчерпателност. Но сме убедени, че те ще успеят да ви помогнат в сътворяването на едно функционално и стилно жизнено пространство, в което да се чувствате спокойни, уверени и щастливи. И не забравяйте – най-добрият дизайн на осветление е този, който харесвате и който се вписва най-добре във вашия интериор.   

Повече за осветлението можете да научите на: https://www.grandecor.bg/идеи/видове-интериорно-осветление-64914/.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар