Коледа идва... което ще рече, че идва и времето за коледни филми!

Вероятно и тази година празниците ще преминат в търсене на дистанционното, за да изключите звука на “Сам вкъщи”, и в избягване на магазините, в които се чува "All I Want for Christmas Is You" (Марая Кери може вече да не е “Кралицата на Коледа”, но спокойно може да замени титлата си с “Кралицата на повторението”). Ето защо знаете, че ако сред семейството и приятелите ви има хора тип Гринч, е трудно да ги убедите да харесат нещо коледно. 

Имаме обаче добра новина – трудно е да се избегнат клишетата, но не е невъзможно. Духът на Коледа изисква от сюжетите да се въртят в кръг, докато накрая всички осъзнаят, че са щастливи и без проблеми, независимо че животът им е бил напът да се разпадне пред очите им, и все пак открихме коледни филми, излезли през последните години, които са с интересно развитие и най-вече без логото на Hallmark. 

Spirited (2022)

Може би се питате защо започваме точно с филм, който е поредната адаптация на старата добра история на Чарлз Дикенс и в който участва Уил Фарел от “Елф” – друга многократно експлоатирана от телевизиите класика? Отговорът се крие в това, че историята е перфектната комбинация от традиция и модерност. 

Известно ни е как духовете на миналите, настоящите и бъдещите коледи посещават лошия герой и го променят, но Уил Фарел, играещ Духа на настоящето, и Райън Рейнолдс, влизащ в ролята на самозабравилия се Клинт Бригс – невероятно комедийно дуо – внасят ново усещане. Двамата персонажи си влияят взаимно, като ни показват, че промяната никога не е еднопосочна и вместо да става за една вечер, тя е процес, в който правим добрини, но и допускаме грешки. 

Love Hard (2021)

Сюжетът се върти около онлайн запознанството на Натали от Лос Анджелис (в ролята - Нина Добрев) и Джош от Източното крайбрежие. Когато Натали отива да изненада Джош за празниците, тя разбира, че той не е за какъвто се е представял. Както обикновено, зрителите намериха повод да се разединят в мненията си, защото се поставя въпросът дали може човек, излъгал за външния си вид в социалните мрежи, да бъде оправдан, но никой не можа да отрече, че филмът е приятно развлечение в студените и скучни дни. 

В случай че сте започнали да четете абзаца, мислейки си, че във филма нашето момиче среща красив българин или бълва думи на родния ни език, ще трябва да ви разочароваме, но ви предлагаме трима чаровни актьори с азиатски произход (Джими Ян, Дерън Барнет и Хари Шам Джуниър) и феминистична версия на песента "Baby it's cold outside".

Last Christmas (2019)

Когато търсите рецепта за стопляне на сърцето, изгледайте Last Christmas. Продукцията проследява Кейт (Емилия Кларк) – жена, която работи като елф в коледен магазин, но въпреки това не въплъщава празничното настроение. Загърбилата мечтите си жена обаче придобива самоувереност и разбира в какво се състои щастието, щом среща мистериозния Том. 

Дотук няма нищо необичайно, но останете докрай – Кларк и Голдинг са толкова естествени и харизматични в ролите си, че за финала ще ви потрябват носни кърпички.

Klaus (2019)

Забравете за този Дядо Коледа, който имате в представите си, защото Klaus ще ви изненада. Анимацията се развива през 19 век в Норвегия и се върти около разглезения Йеспер, изпратен да бъде пощальон на замръзнал и отдалечен остров, и дърводелеца Клаус, който изработва играчки. Оказва се трудно да раздаваш писма на място, където хората са враждебни един спрямо друг и дори не си говорят, но двамата откриват, че положителната промяна е заразителна и може да започне от най-чистите същества – децата. 

Мрачната атмосфера, на места и хумор, прави продукцията достойна и за Тим Бъртън, както и подходяща не само за деца, но и за възрастни.

A Boy Called Christmas (2021)

Филмът ни предлага друга интерпретация за произхода на Дядо Коледа и ни запознава с Николас, който от малък трябва да търпи несгодите на живота, докато живее с баща си и с мишка за другар. След като баща му заминава, за да докаже, че мястото, обитавано от елфи, наистина съществува, Николас го последва, откривайки какво би могло да дава надежда на хората в трудни времена.

A Boy Called Christmas е зашеметяваща продукция, в която се крие много магия и очарование, но въпреки това не е прекалено идеалистична, или както е споменато: “Скръбта е цената, която плащаме за любовта, и си струва милион пъти”.

Happiest Season (2020)

Традицията, при която във филмите си Кристен Стюарт попада в токсични връзки (“Здрач”, “Спенсър”), откриваме и в Happiest Season, когато героинята ѝ разбира, че приятелката ѝ още не е споделила на семейството си за връзката им. Сякаш ситуацията не е достатъчно неловка, щом гостуваш на тези хора и трябва да ги лъжеш в очите, става ясно, че и другите членове на семейството крият тайни. 

Режисьорът и сценарист Клеа Дювал споделя, че е написала филма като полуавтобиографичен, и това още повече подчертава посланията му, състоящи се в желанието да бъдеш приет от семейството си и стремежа да не изгубиш себе си по пътя.

Noelle (2019)

Всички знаем за Дядо Коледа, чували сме и за Баба Коледа, синът пък трябва да поеме “бизнеса”, но каква е ролята на дъщеря им? Ноел (Ана Кендрик) поема нещата в свои ръце, след като брат ѝ изпада в екзистенциална криза, а братовчед ѝ доказва защо е ужасна идея да делиш децата на добри и лоши чрез модерна технология. 

Освен че е забавен, филмът ни напомня, че нищо не е предначертано – ако синът, който има отговорната задача да донесе подаръци, без да бъде обвинен във влизане с взлом, и дъщерята, която само трябва да носи коледно настроение, могат да преобърнат съдбата си, то и останалите сме способни на същото.

Jingle Jangle: A Christmas Journey (2020)

Продукцията ни разказва историята на изобретателя на играчки Джероникус Джангъл (Форест Уитакър), който бива предаден от чирака си и впоследствие изгубва надежда. Магията в това, което прави обаче, още не е изчезнала. Когато внучка му идва да го посети, той осъзнава, че липсващата съставка е вярата.

Едва ли има нещо по-добро за повдигане на настроението от един мюзикъл. С няколко думи можем да кажем, че филмът е наслада за сетивата и има всичко необходимо – вълшебни изпълнения, кинематография и вдъхновяващ финал.

Автор

Като личност към амбиверт - обичам да се социализирам, но понякога просто презареждам батериите с дейности като писане, четене, гледане на сериали, слушане на почти всякаква музика, понякога и с пътувания. Моя страст е азиатската култура, тъй като за нея може да се говори много. Не тръгвам никъде без хубава книга. Някои хора ме описват като сериозен човек, други са запознати и с по-забавната ми страна, аз пък се определям, че съм между двата полюса.

Напишете коментар